Netcad borsaya açılıyor
Türkiye’de teknoloji firmalarının borsaya açılma konusundaki istekleri her geçen gün biraz daha artış gösteriyor. Coğrafi bilgi sistemleri alanında ülkemizin önde gelen kuruluşlarından Netcad de yakın bir zamanda borsada yer almak için çalışmalarını tamamladı. Onay alındıktan halka açık bir firmaya dönüşecek olan Netcad’in Eş Genel Müdürü Bahadır Ilgaç sorularımızı yanıtladı.
- Türkiye’de CBS teknolojilerinin kullanımını da göz önünde bulundurarak sektörün gelişimi ve Türkiye ekonomisine katkılarıyla ilgili neler söylemek istersiniz?
Hayatımızın her alanında mekânsal veriyi yönetmek, bu veri ile analizler yapmak gün geçtikçe önem kazanıyor. Netcad, coğrafi bilgi teknolojileri alanında, 30 yılı aşkın tecrübesi ve ortaya çıkarmış olduğu yerli ve milli çözümleriyle global rakiplerine meydan okuyan bir firma. Ülkemizde Netcad ürünleri ve çözümleri ile yaşam alanlarımızın planlamasından yönetimine, altyapı yatırımlarının tasarımlarından uygulamasına kadar ve daha birçok alanda hayata dokunan çözümler üretiyoruz.
- Netcad bu gelişim sürecinde nasıl bir rol üstleniyor? Çözüm ve hizmetleriniz dönemin şartlarına göre nasıl şekilleniyor?
Netcad, gerek GIS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) gerekse de CAD (Bilgisayar Destekli Tasarım) tabanlı mühendislik ürünleri ile Türkiye’de mekansal dijitalleşme sürecine öncülük etmiş ve artık sektöründe bir nevi endüstri standardı haline gelmiş bir teknoloji ürün şirketi. Bugün Türkiye’de üretilen coğrafi verilerin büyük bir bölümü Netcad’in .ncz dosya uzantı formatı ile üretiliyor. BThaber tarafından her sene düzenli olarak yayınlanan Bilişim 500 listelemesinde Netcad 2017’den beri coğrafi bilgi sistemleri kategorisinde her yıl birinci seçildi. Türkiye’de kent planlaması, harita mühendisliği, mekânsal tabanlı mühendislik ve coğrafi bilgi sistemi dendiğinde akla gelen ilk marka her dönemde Netcad olmuştur ve olmaya devam edecektir.
Netcad olarak, uzman mühendis kadromuzla kendi alanımızdaki teknolojik gelişmeleri ve müşterilerimizin ihtiyaçlarını yakından takip ediyor, bunları “sürekli inovasyon” mottomuzla uzun yıllardır süregeldiği şekilde Netcad ürünlerine dönüştürüyoruz. Biz bir teknoloji ürün şirketiyiz. Bu yönümüzle diğer yazılım firmalarından ayrışıyoruz. Bizim yedi ana kategoride 44 ürün ve hizmetimiz bulunuyor. Temel ürünlerimiz olan haritalama, planlama ve arazi yönetimi çözümlerimizin yanı sıra; mühendislik alanında inşaat, maden, kazı dolgu, hidroloji, su ve atık su şebeke tasarımı gibi altyapı çözümlerimiz bulunuyor. Ancak çözüm eko sistemimiz yalnızca bunlarla sınırlı değil; web tabanlı ve harita destekli low code platformumuz Netigma üzerinde bugün ülke çapında yaygınlaşmış birçok bilgi yönetim sistemi çözümümüz var. Bu platformumuz üzerinde harita tabanlı bilgi sistemleri, kent otomasyon sistemleri, çeşitli iş ve süreç yönetim çözümleri vb. birçok uygulama geliştirilebiliyor. Yakın dönemde geliştirdiğimiz IoT platformumuz üzerinde müşterilerimize akıllı aydınlatma, akıllı mekân, akıllı şantiye, akıllı maden, akıllı fabrika çözümleri ile ulaşıyoruz. Görüntü işleme ise bir diğer teknoloji platformumuz. Bu platformumuz üzerinde de derin öğrenme teknikleri ve yapay zeka algoritmaları kullanarak otonom anomali tespiti ve yoğunluk analizleri yapabiliyoruz. Bu sayede de müşterilerimize iç ve dış mekân analitiği, iş sağlığı ve güvenliği vb. alanlarda çözümler sunuyoruz. Bu geniş ürün ekosistemimize ilave olarak 9 yeni ürünümüz de Ar-Ge mutfağımızda geliştiriliyor.
Ülkemizdeki 800’den fazla kamu kurumu, 1.250’den fazla yerel yönetim, 8.000’den fazla özel sektör firması ve 90’dan fazla üniversite paydaşlarımız arasında. Ürünlerimizi kullanan belediyelerin bölgelerinde yaşayan nüfusun ülkemizin toplam nüfusuna oranı %90’ın üzerinde. Büyükşehir belediyelerinin ise tamamı ürünlerimizi kullanıyor.
- Netcad Türkiye’de bu alanda önemli bir konuma sahip bulunuyor. Bu konumu uluslararası arenaya taşıma konusunda ne tür hedef ve çalışmalarınız var?
Biz Türkiye’nin önde gelen teknoloji markalarından biriyiz. Yakın zamanda da Turquality programına kabulümüzü aldık. Ülkemizde yerli ve milli bir firma olarak emsalimiz durumunda olan global firmalara karşı rekabette üstünlük sağladık. Önümüzdeki dönemde Turquality programı desteklerinden de faydalanarak ülkemizde ulaştığımız bu başarıyı yurt dışı pazarlara taşımak istiyoruz. Madencilik ve inşaat sektörlerindeki ürünlerimiz öncelikli odağımız. Özellikle gelişmekte olan ve dijitalleşme ihtiyacı içindeki pazarlardan pay almayı hedefliyoruz. Yakın dönemde Endonezya, Azerbaycan ve Kazakistan’da pazara giriş stratejilerimizi hayata geçirmeye başladık.
- Netcad’in borsaya açılma konusundaki çalışmaları ve süreç hakkında bilgi verebilir misiniz?
Şirket paylarımızın halka arzı kapsamında izahname onayı için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvurduk. Şu an inceleme sürecindeyiz. Ak Yatırım ve İş Yatırım’ın liderliğinde yürütülen sermaye artırımı ve ortak satışı yoluyla gerçekleşecek halka arzımızda Netcad paylarının ek satış hariç %36,36’sının, ek satış dahil %41,82’sinin halka arz edilmesini planlıyoruz.
- Borsaya açılmak, geleceğe yönelik hedefleriniz konusunda Netcad’e nasıl bir değer katacak?
Biz öncelikle Türkiye pazarındaki güçlü büyümemizi sürdürmeyi ve lider konumumuzu koruyarak geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu hedefimizi gerçekleştirmek için de teknolojik, kurumsal ve hizmet yapımızın da sürekli gelişim ve iyileştirme içerisinde olmasını amaçlıyoruz. Halka arz sürecimizde sermaye artırımı yoluyla elde edeceğimiz kaynakla Ar-Ge yatırımlarımızı artırmayı, yurt dışı açılımımızı hızlandırmayı ve teknoloji alanında yeni şirket satın almaları yapmayı hedefliyoruz.