Nexobile eğitimin gücüne inanıyor
Mobil uygulama geliştirme alanında faaliyet gösteren ACM bilgisayar bünyesinde 2009 yılından beri var olan Nexobile, ACM’nin sadece kurumsal çözümler üreten bir alt markası. Nexobile markasıyla kurumsal pazara yönelik anahtar teslim uygulamalar sunan ACM, özellikle eğitim konusunun önemine inanıyor ve bu anlamda sektördeki her geliştiriciye yönelik eğitimler veriyor. Bu eğitimler henüz geliştirici olma yolunda ilk adımlarını atan girişimcilere olduğu gibi, uzun süredir bu işi yapan fakat kendini geliştirmek isteyenlere de yönelik olabiliyor.
Nexobile’ın, uygulamanın, mağazasına girene kadar tüm geliştirme süreçlerinde hizmet verdiğini söyleyen ACM İş Geliştirme Direktörü Mehmet Yitmen, bu alandaki eğitime olan inançlarının göstergesinin, verdikleri iPhone ve Android eğitimleri olduğunu belirtti. Türkiye’nin mobil uygulamalar anlamında gelişen bir pazar olduğunun altını çizen Yitmen, 2012 yılındaki hedeflerinin doğrudan son kullanıcıya hizmet veren kurumlara yönelik projelere yönelmek olduğunu söyledi: “Nexobile bünyesinde bu yıl 4 kişilik bir ekip oluşturuyoruz ve bu ekip doğrudan son kullanıcıya yönelik ürünler üzerinde çalışacak. Böylece Nexobile kurumsal taraftan son kullanıcıya doğru bir açılım yapacak.”
“Hedefe müşteriyle beraber yürüyoruz”
Bir yazılım projesi geliştirme şekli olan Agile’ın Scrum adlı popüler yönetim sistemini kullanan şirketin bu sayede üretkenlik ve verimliliğini artırdığına dikkat çeken Yitmen, “Birden çok kişinin bir arada çalışmasını gerektiren, teknolojinin ve müşteri taleplerinin sürekli değiştiği bir ortamda uygulama geliştirmenin zorlukları çok fazla. Biz bu bakış açısıyla geliştirme sürecinin her safhasında yolu müşteriyle beraber çiziyor ve adım adım yürüyoruz” dedi.
Nexobile’ın her platform üzerinde uygulama üretecek gücü olduğunu söyleyen Yazılım Geliştirme Direktörü Cihan Deniz ise yazılım geliştirme konusunda arayüzün ve mimarinin en önemli iki nokta olduğunu, her iki tarafın da güçlü olması gerektiğini işaret etti ve şöyle söyledi: “Burada bizi farklı kılan her ikisine da hakim bir kadroya sahip olmamız.” İyi bir mobil uygulamanın kullanıcıyı düşündürtmemesi gerektiğini belirten Deniz, “Kullanıcı deneyimi hayati önem taşıyor, çünkü ürünü kullanacak kişinin zaman kaybetmeden istediği şeyi yapabilmesi gerekiyor. Bu noktada tasarladığımız uygulamaya kullanıcı testleri uyguluyoruz. En ilgisiz kişinin bile uygulamaya gösterdiği tepkileri ölçerek iyileştirmeleri yapıyoruz” dedi.
Mobil uygulama geliştirmenin bir diğer zorluğunun ise farklı cihazların varlığı olduğuna işaret eden Deniz, özellikle Android gibi birçok cihaz üzerinde çalışan platformlar için her cihazın özelliklerini baz almak, hepsini ayrı ayrı test etmek gerektiğini belirtti ve bu anlamda şirketlerin tek tip cihaza yatırım yapmalarını önerdiklerini kaydetti.