Nexum’da stratejik hamleler yılı
2012, Nexum için oldukça hareketli geçecek. Bulut bilişim, sayısal varlık yönetimi ve e-ticaret öncelikler.Nexum’un 2012 yılı öncelikleri mobil uygulamalar, e-ticaret çalışmaları ve bulut bilişim üstünde yoğunlaşıyor. BSH için hayata geçirdikleri Nectar projesinin ikinci aşamasını tamamladıklarını ve Bosch’un en büyük ikinci ülkesi Çin’de servis vermeye başladıklarını belirten Nexum CIO’su Cudi Ünal, Çin’de internet erişim sorununun üstesinden gelmek için Avrupa’da birçok projede birlikte yer aldıkları iş ortaklarıyla Çin’de veri merkezi açtıklarını vurguladı. Yakında Siemens’in internet sitesinin de aynı platform üstünden açılacağı bilgisini veren Ünal, “Bu veri merkezi, Çin’e ulaşmayı hedefleyen tüm markalara yönelik bir yapı olacak” dedi. 40’ın üzerinde ülkede Sony’nin internet sitelerinin arayüz tasarımı, bunların kullanılabilirliği ve programlanması konusunda da Nexum’un desteği sürüyor. Hedeflerini; bu ağı geliştirirken, sunulan hizmetleri de çeşitlendirmek olarak gösteren Ünal, şöyle devam etti: “Bir servisle girdiğimiz şirkete diğer servislerimizin desteğini katabiliriz. Bu gibi katma değerli servisleri sunma hedefiyle yol alıyoruz. Buna ‘danışmanlık hizmeti’ de diyebiliriz. Markalar, bu hizmetle kendi yatırımlarını şekillendirebiliyor.”
Mobil ve e-ticaret öncelikleri
Nexum’un 2012 stratejilerinden biri, mobil servis sunumları. Yurtdışında bu konuda yeni iş ortaklarının arayışı içinde olduklarını belirten Ünal, “Cihazdan ve işletim sisteminden bağımsız, bir sefer yazacağınız bir uygulamanın bütün cihazlarda çalışabilmesi için altyapı sağlayan bir iş ortağı arıyoruz. Bu konuda test projelerimizi de yapıyoruz” dedi. Ünal, “Bu konuda altyapımız ve Doğuş Grubu’nun EnModa.com, Desa’nın küresel e-alışveriş platformu gibi başarılı projelerimiz var. Bu altyapımızı her projede geliştiriyor ve bu yapıyı 2012’de öne çıkartmak istiyoruz. Projeyi teslim edip hiçbir müşteriyle vedalaşmayız. Yıllık vizyon çalışması ve analizi yapar, gelişen teknoloji ve trendleri göz önüne alarak önümüzdeki yıl hangi alanlara yatırım yapmaları, hangi teknolojileri kullanmaları gerektiği gibi konularda, planlamalarında ve iş süreçlerinde danışmanlık sunarız” diye konuştu.
THY çalışanları tarafından kullanılan sosyal medya platformu ile ‘özel’ bir platform oluşturulabileceğini gösterdiklerine değinen ve bunu, örnek bir proje olarak benzer şirketlere yaygınlaştırmak istediklerini belirten Ünal, “Bunun mobil ortamda da kullanılabilir olmasına yönelik önerilerimiz var” bilgisini verdi.
Sayısal varlığı yönetmede uzmanlık
Cudi Ünal, “Sosyal medya yönetimi yaptığımız müşterilerimiz var. 2012’nin ilk çeyreğinde bu seçimi bitirip, ikinci çeyrekten itibaren hizmet vermeye başlamak istiyoruz. Türkiye’ye getirmek istediğimiz bir yapı da sayısal varlık yönetimi. Şirketlerin birçok sayısal varlığı var, ama bunların kullanılacak medya aracına göre yönetimi, saklanması, telif gibi konuların yönetimi kolay değil. Yurtdışındaki bir müşterimiz için bu konuda geliştirdiğimiz bir aracımız var. Bunu Türkiye’ye getirmek istiyoruz. Bu, tüm sayısal varlıkların yönetimini tek bir merkezde toplayıp, hangi formatta isteniyorsa buna göre yönlendirme yapabilecek bir veritabanı gibi. Bu, Türkiye için yeni, potansiyeli yüksek pazar ve güçlü bir içerik yönetimi söz konusu” diye konuştu.