Neyse ki web satışları var diyoruz ama asla yetmiyor!
Yayın dünyasının çevrim içi kitap satışıyla ayakta kalmaya çalıştığına dikkat çeken Yitik Ülke Yayınları Kurucusu Kadir Aydemir, “Geleneksel yayınların ve kitabın kokusunun-kâğıdının-ruhunun asla kaybolmayacağını düşünüyorum” ifadesini kullandı.
Kadir Aydemir, yayınevleri için zor bir süreçten geçildiğinin altını çizerek “Bütün yayınevleri pandemi sürecinden olumsuz etkilendi. 2019 zaten zor bir yıldı, 2020’de hem pandemi hem de yaşanan ekonomik kriz büyük soruna dönüştü. Yılda ortalama 40-44 kitap yayımlardık, o rakam 15-20’ye indi. Birçok kitapçı kapandı, okurların alım gücü düştü, matbaalar kitap üretimine zam yapmak zorunda kaldı” açıklamasını yaptı. “Neyse ki web satışları var diyoruz ama asla yetmiyor” değerlendirmesinde bulunan Aydemir, şunları paylaştı: “Bazı çevrim içi kitap sitelerinde; depolarımızda yıllardır bekleyen kitaplara ‘satış dışı’ ibaresi ekleniyor ve çevrim içi satışta dahi tedarik-satış zinciri aksıyor. Neresinden baksanız sorunlu ve saçma bir dönemin içindeyiz. Kitap sektöründe her şey Euro’ya bağlı ne yazık ki. Yani yayıncılar Euro ile üretip TL ile kazanmaya ve ayakta kalmaya çabalayan özel ve kimsesiz girişimler. Bu dönemde gelecek güzel günleri düşleyip yeni projeler ve çeviriler üzerinde düşünüyoruz. Bu zor günler geçecek elbet… Ayakta kalabilmek bile artık bir mucize…”
Teknolojiyi en iyi ve hızlı şekilde kullanmak gerekiyor
Yayın dünyasının zor bir durumda olduğunu yineleyen Aydemir, “Geleneksel üretim devam ediyor. Evrildiği yönü bilemiyorum ama ben de geleneksel yayıncılıktan yanayım. Yitik Ülke Yayınlarımızda ve alt markalarımızda dijital bir üretime girmeyi şimdilik düşünmüyorum. Bence sorun kitapçıların çevrim içi kitabevleri karşısında ezilmesi. Tek fiyat uygulamasının gelmesi gerekli. Yoksa tüm kitapçıları zamanla kaybedeceğiz… Çoğu kafeye dönüştü bile… Pandemide en çok onlara ve sahaflara üzülüyorum. Desteklenmeleri gerekli…” şeklinde konuştu. Yeni projelerden de bahseden Kadir Aydemir, “Yeni kitap projelerimiz var. Pandemiden dolayı çok yavaşladık ama durmadık. Çeviri ağırlıklı bir yayın çizgisine doğru ilerleyeceğiz. Telif eserlerde de edebiyat dışına da yer vereceğiz. Web sitemiz www.yitikulke.com üzerinde çeşitli kitap setleri ve kitap kutuları hazırladık. Okurlarımıza çevrim içi satışlarımızda indirim yapıp çeşitli hediyeler veriyoruz. Sosyal medya kanalları üzerinde, özellikle instagram’da @yitikulke adresinde etkinlikler ve kampanyalar düzenliyoruz” dedi. Aydemir, teknolojinin değişken bir araç olduğunun altını çizerek “Teknolojiyi en iyi ve hızlı şekilde kullanmak gerekiyor. Yayın dünyası çevrim içi kitap satışıyla ayakta kalmaya çalışıyor şu sıra. Sosyal medya kanallarıyla da kitap tanıtımı ve okur-yazar bağı canlı tutulmaya çalışılıyor. Gelecekte ne olur bilmek, öngörmek zor ama geleneksel yayınların ve kitabın kokusunun-kâğıdının-ruhunun asla kaybolmayacağını düşünüyorum” değerlendirmesini yaptı.