Nitelikli siber güvenlik uzmanları yetiştirilmesi şart!
Bilgi Güvenliği Derneği, 9.Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji (ISCTURKEY) Konferansı’nı, 25-26 Ekim tarihinde, Gazi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve ODTÜ iş birliğiyle Başbakanlık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve BTK destekleriyle ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde ‘Siber Güvenlik ve Nesnelerin İnterneti’ ana temasıyla düzenledi. Bilgi güvenliği ve siber güvenlik alanında, ulusal ve uluslararası boyutta bilimsel, teknik, sosyal ve kültürel çalışmalar yürüterek kişisel, kurumsal ve ulusal farkındalığın oluşması ve ortak akıl ile çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacıyla 2007 yılında kurulan Bilgi Güvenliği Derneği (BGD) her yıl Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji (ISCTURKEY) Konferansı’nı gerçekleştiriyor. Konferans; Türkiye’nin bilgi güvenliği alanındaki bilimsel ve sektörel çalışmalarının paylaşıldığı, üniversite, kamu, endüstri iş birliğinin geliştirildiği, kamuoyunun bilgilendirildiği, eğitildiği, ulusal ve uluslararası bilim insanları, araştırmacılar ve sektörel uygulayıcılar arasında bilgi alışverişinin sağlandığı, ülkemizin bu alandaki en önemli etkinliği olma özelliğini taşıyor. Bu etkinlik ile bilgi güvenliği alanında, toplumun her kesiminin farkındalığının artırılması, bilimsel bilgi birikimine katkı sağlanması, kurumlar ve sektör arasında iş birliği imkânlarının oluşturulması ve en önemlisi bunu uluslararası boyutta yaparak uluslararası iş birliğinin arttırılması hedefleniyor. Bu sene konferansın bir parçası olarak MEB ile koordineli bir şekilde, kamuoyunun dikkatini siber güvenlik alanına çekmek, siber güvenlik ile ilgili olarak farkındalık oluşturmak, eğitim çağındaki gençlerden başlayarak siber güvenlik bilinci oluşturmak amacıyla 1 Nisan – 23 Eylül 2016 tarihleri arasında, orta öğrenim öğrencileri arasında ‘Siber Güvenlik Afiş Yarışması’ düzenlendi. Yapılan değerlendirmede; Ankara, Ağrı ve Adıyaman’dan katılan öğrenciler dereceye girdi ve ödülleri konferansın ilk gününde verildi. ISCTURKEY 2016 Konferansı ve ‘Siber Güvenlik Afiş Yarışması’, Avrupa Ağ ve Bilgi Güvenliği Ajansı (ENISA) tarafından da desteklendi ve Avrupa Birliği’nin her yılın ekim ayı olarak belirlediği ‘Avrupa Siber Güvenlik Ayı’ etkinlikleri kapsamına alındı. ISCTURKEY 2016 Konferansının bu yılki ana teması ‘Siber Güvenlik ve Nesnelerin İnterneti’ olarak belirlendi. Milli güvenliğin önemli bir parçası olan siber güvenlik konusunda zafiyet gösterilmemesi için hem nitelikli siber güvenlik uzmanları yetiştirilmesi hem de gerek donanım gerek yazılım alanında milli ve yerli çözümler üretilmesinin şart olduğu düşüncesinden hareketle ISCTURKEY 2016 Konferans programı oluşturuldu. ISCTURKEY 2016 Konferansına; bu yıl 1376 kişi elektronik kayıt yaptırdı ve konferansa 1217 kişi katıldı. Konferans programında, 6 panel, 12 akademik oturum, 4 davetli konuşmacı, 3 eğitim, 3 firma ve ürün tanıtım oturumu gerçekleştirildi.
‘15 Temmuz Sonrası Ulusal Güvenlik Açısından Siber Güvenlik’
Konferans açılış konuşmaları; Bilgi Güvenliği Derneği Başkanı Ahmet Hamdi Atalay, Aselsan Genel Müdürü Faik Eken, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan, KÖK ve Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan tarafından yapıldı.
Konferansta düzenlenen 6 panelde; üniversitelerden, sektörden, kurumlardan ve ilgili bakanlıklardan panelistler konuşmalar gerçekleştirdi ve görüşlerini kamuoyu ile paylaştı. Panel Başkanlığını, BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan’ın yaptığı ‘15 Temmuz Sonrası Ulusal Güvenlik Açısından Siber Güvenlik’ oturumuna Konferans Eş Başkanı, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Alkan, UDHB Müşteşar Yardımcısı Galip Zerey, TÜBİTAK BİLGEM SGE Müdürü Mustafa Dayıoğlu katkı verdi. Panel Başkanlığını, Konferans Eş Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu’nun yaptığı ‘Yüksek Öğretimde Siber Güvenlik Eğitimi’ oturumuna TODAİE Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türksel KAYA Bensghir, İTÜ Bilişim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha, ODTÜ UME Kriptografi ABD Başkanı Ferruh Özbudak katkı verdi. Panel Başkanlığını, Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu’nun yaptığı ‘Veri Mahremiyeti İhlalleri ve Önlemleri’ oturumuna; Hacettepe Üniversitesi Bilişim Enstitüsü Müdürü, Siber Güvenlik ABD Başkanı Y. Doç. Dr. Murat Aydos, TÜBİTAK Matematiksel ve Hesaplamalı Birimler Birim Sorumlusu Dr. Mehmet Sabır Kiraz, Bilgi Güvenliği Uzmanı Yılmaz Vural, NetDataSoft Genel Müdürü Yusuf Tulgar, KOSGEB BİD Başkanı İsmail Şakalak katıldı. Panel Başkanlığını, Koza Grup Yönetim Kurulu Başkanı Müminhan Bilgin’in yaptığı, ‘IoT ve Enerji Güvenliği’ oturumuna, Aselsan’dan Özgür Güleryüz, Labris Networks’den Seçkin Gürler, Havelsan’dan Doç. Dr. İzzet Gökhan Özbilgin, ELDER’den Özden Erçin, EÜAS’dan Halil Alış konuşmacı olarak katıldı. Kritik altyapılarda olan enerji sektöründe karşılaşılabilecek tehdit ve tehlikeler ile alınması gereken önlemler üzerinde görüşler sunuldu. Panel Başkanlığını, Bilgi Güvenliği Derneği Denetleme Kurulu Başkanı Mustafa Ünver’in yaptığı ‘Savunma Sanayi ve Siber Güvenlik’ oturumuna Aselsan Gn. Müdür Yrd. Zeliha Bikem Temürcü, Havelsan Siber Güvenlik Direktörü Kani Hacıpaşaoğlu, STM Gn. Müdür Yrd. Ömer Korkut, Labris Networks Gn. Müdürü Dr. Oğuz Yılmaz, UITSEC Gn. Müdürü Batuhan Tosun katkı sağladı. Panel Başkanlığını BTK Daire Başkanı Afşin Büyükbaş’ın yaptığı, ‘IoT ve Haberleşme Güvenliği’ oturumuna; TÜRKTRUST’dan Dr. Tolga Tüfekçi, Netaş’tan Ali Yılmaz Kumcu, Vodafone’dan Ömer Köker, Turkcell’den Mehmet Feridun Aktaş ve Türk Telekom’dan Dr. Cenk Sezgin katıldı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Çocuk ve Bilgi Güvenliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Betül Ulukol, ‘Çevrimiçi Çocuk İstismarı’ konulu bir konuşma gerçekleştirdi.