‘No Code’ işinize nasıl fayda sağlar?
YAZAN: XPoda CEO’su Şenol Balo –
Geçtiğimiz yılın en ilgi çeken teknoloji trendi kuşkusuz No Code ve Low Code oldu. Daha önceden tanışmayanlar bile son bir yıldır bu teknolojilerin adını çokça duydular ve işletmelerine bu teknolojilerin onlar için hangi problemleri çözebileceğini merak etmeye başladılar.
İşlerini dijitale taşımak ya da süreçlerini dijitalleştirmek isteyen işletmeler, dijital dönüşüm denen bu süreçte sürekli şekilde yeni yazılımlara ya da var olan yazılım envanterlerinde güncellemelere ihtiyaç duyuyorlar. Kısaca, dijital dönüşümün kalbinde yazılım bulunuyor.
Ancak burada bazı sorunlar var; öncelikle yazılım geliştirme yönetmesi zor ve masraflı bir süreç. Ayrıca yazılım ihtiyacı ile yazılımcı iş gücü arasındaki makas da giderek açılıyor. Bugün yazılımcı iş gücü, endüstrinin ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzakta. Bilindiği gibi Almanya gibi gelişmiş ülkelerde tüm dünyadan yazılım geliştiricileri iyi imkanlarla kadrosuna katmak isteyen birçok işletme var.
İşte No Code tam da bu noktada devreye giriyor. Kodlama yapmadan yani yazılım geliştiricilerle değil, yazılımcı olmayan geliştiricilerle uygulama geliştirme imkânı sunuyor. Bu uygulama geliştirmenin klasik yöntemden çıkarılıp sürükle bırak gibi görsel araçlara ve pratik uygulamalara dayanan bir geliştirme yöntemine geçmesi ile sağlanıyor.
Gartner’a göre önümüzdeki 5 yıl içerisinde tüm uygulama geliştirmelerin %65’i şirket içinde (in house) ve No Code – Low Code araçları kullanılarak yapılacak. Yani artık şirket içi uygulama geliştirme dönemi başlıyor.
Şirketinizin ihtiyaç duyduğu yazılım her ne olursa olsun bunu sağlayacak bir No Code platformu mutlaka olacak. Bu sürece hızlı uyum sağlayabilen şirketler dijital dönüşümlerini başaracaklar. Doğada olduğu gibi, önümüzdeki dönemde güçlü olan değil dönüşüme hızlı adapte olabilen hayatta kalacak. Ve dijital dönüşüme uyum sağlamanın yolu No Code’dan geçiyor.
No Code ile Neler Yapabilirsiniz?
Şirketiniz içinde ihtiyaç duyduğunuz uygulamaları diğerleriyle bütünleşik şekilde kullanmanız gerekecek. No Code sadece ihtiyacınız için hızla bir uygulama geliştirip kullanmanıza ve bunu var olan alt yapınız ile entegre etmenize imkân sağlıyor olacak. Şirketinizde No Code ile bir ERP uygulamasını da sıfırdan geliştirebilirsiniz sadece bir İK modülünü de hatta sadece tek formdan oluşan bir izin talep uygulaması da geliştirebilirsiniz.
Birkaç örnek vermek gerekirse;
- Bir kullanıcı – yazılımcı olmayan bir kullanıcı- CRM uygulamasındaki ekranlarına ihtiyacı olan bir alanı ekleyebilir.
- Şirketinizin müşterilerine destek sağladığı bir platforma ihtiyacı vardır, ancak piyasadaki hazır yazılımlar ya ihtiyacınızı karşılamıyordur ya da yüksek maliyetler getiriyordur.
- Bir İK ya da IT kullanıcısı kod yazmadan kendi departmanı içinde kullanılmak üzere bir uygulama geliştirebilir.
- Bir satış yetkilisi, fırsatlarını değerlendirmek üzere elindeki fırsat kayıtlarının bulunduğu Excel dosyasını import edip hemen üzerinde çalışıp raporlama üreteceği bir uygulamaya ihtiyaç duyuyordur.
Bu gibi ihtiyaçların tamamında No Code sistemler varolan uygulamalarınızla kolayca entegre olabilir veya ihtiyaçlar hızlıca karşılanabilir. Bu da şirketinizin, çalışanlarınızın ve müşterilerinizin tamamının ihtiyacı olan esnekliği ve dijitalleşmeyi ellerinizin altına getirecektir.
No Code ile yapabileceklerinizin sınırı farklı platformlar arasında değişmektedir. Ortak yönleri ise bu uygulamaların geliştirme süreçlerinde yazılımcı ihtiyacını ve maliyetlerini ortadan kaldırmaları, şirketinizin içindeki kullanıcılara uygulama geliştirme yeteneği kazandırmalarıdır.