Nokia, ABD’de yeni bir hedefe yöneliyor
MOBİL telefon üreticisi Nokia’nın Avrupa, Asya ve Latin Amerika’da yüzde 30 pazar payını sürekli korumasına karşın şimdi Amerika’da on yıl önceki başarısından çok uzaklaşmış olduğu görülüyor. Geçtiğimiz yaz aylarında bu ülkedeki pazar payı bir yıl öncesine göre yüzde 10’dan yüzde 7’ye düşen Nokia 2000 yılının Mart ayında yüzde 35 payı ile doruğa ulaşmıştı. Şimdi ise Nokia’nın tüm dünyadaki yeri ile bugün Amerika’daki durumu apayrı bir durum sergiliyor.
Özellikle mobil endüstrisinin en hızlı büyüyen akıllı telefon segmentinde Nokia Amerika pazarında beklenenin çok gerisinde kalmış durumda. Akıllı telefon satışlarının en yüksek olduğu beklenen Noel döneminde Nokia üç yıla yakın bir süre önce çıkan Apple’ın iPhone’ı ile rekabet edebilecek nitelikte dokunmatik ekranlı bir akıllı telefonu bu ülkede piyasaya sürmüş değil.
Artık Nokia Amerika’da son on yıl içinde yapılan yanlışlıkları düzeltip Samsung, LG ve BlackBerry üreticisi RIM gibi yabancı mobil telefon üreticileri ile rekabet edecek yeniden bir yapılanmaya ve pazarlama stratejilerini değiştirme sürecine girmiş bulunuyor. Endüstri analistleri ve eski Nokia yöneticilerine göre Nokia’nın en büyük hatası çok büyük bir potansiyeli olan Amerika’daki hedef kitlesinin zevkine göre mobil telefon üretme yerine üretim maliyetlerinde tasarruf sağlayan modellerin kitle üretimine ağırlık vermesi oldu. Ayrıca bu kişiler Nokia’nın on yıl önce doruğa eriştiği dönemden bu yana ısrarla Avrupa komünikasyon standardı GSM’e göre üretim yaptığını oysa Amerikan pazarının yarısının CDMA standardı kullanan Verizon Wireless ve Spring Nextel gibi operatörlere dayalı olmasını gözardı edip telefonlarını bu pazara göre üretmeyerek ciddi bir stratejik hata yaptığını vurguluyorlar.
Şimdi Nokia’nın yapılan hataları düzeltmek amacı ile AT&T Mobility, Verizon, T-Mobile USA ve Spring Nextel gibi ülkenin mobil satışlarının yüzde 96’sını elinde tutan büyük Amerikan operatörleri ile işbirliği çalışmalarına ve yeni bir strateji uygulamaya başladığı görülüyor.
2000 yılındaki başarıya geri dönüş zor olabilir
Geçen ay piyasaya çıkan Nokia Booklet 3G bu yeni stratejinin ilk ürünü olup Microsoft’un Windows 7 işletim sistemi ile çalışan bu model AT&T Mobility’in genişbant şebekesi tarafından destekleniyor. Bu olumlu gelişmeye karşın bazı endüstri uzmanları Nokia’nın iPhone ile BackBerry’nin var olmadıkları ve Motorola’yı geçerek doruğa ulaştığı 2000 yılındaki durumuna geri dönmesinin son derece zor olacağı kanısındalar.
Almanya’da T-Mobile ve İngiltere’de O2 gibi operatörler tarafından satılan Nokia mobil telefonları bu ülkelerde satılan telefonların üçte birini oluşturuyor. Dünyada satılan 121 değişik model Nokia telefonların sadece ondört modeli Amerika’daki operatörler tarafından pazarlanıyor.
Avrupa’da sayıları 230’u geçen operatörler kanalı ile Nokia’nın portföyünü pazarlaması ne denli kolay ise de ABD’deki operatörlerin sattıkları modellerin her birine kendi markalarını koymaları, tasarımlarda değişilik yapılmasını istemeleri bu ülkede Nokia’nın işini de o denli zorlaştırıyor.
Atlanta, Dallas ve Seattle gibi büyük operatörlerin merkezlerinin bulunduğu kentlerde yeni bölge müdürlükleri açan Nokia CDMA standardı için mobil telefon yongalarının en büyük üreticisi Qualcomm ve ayrıca bazı modellerde kullanılan Windows Office Mobile yazılımı için de Microsoft ile anlaşma yapmış bulunuyor.
90’lı yılların sonunda ve 2000 yılında AT&T ve Radio Shack kanalları ile ABD’de tek rakibi olan Motorola’nın önüne geçen Nokia’nın şimdi Apple, RIM, Samsung, LG, Palm ve Google’ın Android işletim sistemini kullanan akılı telefonlar ile dolu çok sıkı bir rekabetin hüküm sürdüğü bir pazarda yeni hedefine ulaşıp ulaşmayacağı merakla bekleniyor.