Nokia’dan sonra bir Finlandiya
Evren Gülyaşar/Helsinki
İskandinav ülkelerinin en fazla teknolojiyi sevenindeki gelişmeler Nokia açısından pek iyi değildi. Ancak Nokia’nın zayıflaması ülkede Rovio, Jolla gibi girişimlerin çıkmasına fırsat yarattı.
Türkiye’den bir grup gazeteci Finlandiya’nın dış ticaretini geliştirmeyi amaçlayan ve buna uygun organizasyonlarda bulunan FinnFacts ile Helsinki’de buluştuk. En yüksek sıcaklığın eksi 5 derece civarında olduğu bir yerde, mümkün olduğunca dışarıda vakit geçirmeden birçok ziyarette bulunduk. BThaber Gazetesi’nde 25 Mart’ta yer alacak geniş haber öncesinde kısa özetiyse şu şekilde:
Helsinki’ye indiğimiz akşam yemekte Dışişleri Bakanlığı İletişim ve Kültür Bölümü Genel Müdür Yardımcısı Jari Sinkari, Dışişleri Bakanlığı İletişim ve Kültür Bölümü Ateşesi Marja Suhonen, FinnFacts İletişim Müdürü Emilia Erkinheimo, HBL’den gazeteci Yrsa Grüne ve MTV3’ten Rita Strömmer ile bir araya gelindi. Yemeğe, Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecine Finlandiya’nın verdiği destek ve Suriye’de yaşananlar damga vurdu.
Jari Sinkari, Romanya ve Bulgaristan’tan önce Türkiye’nin AB üyesi olması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin büyüyen ekonomisiyle AB ülkelerini pişman ettiğini de aktardı. Avrupa’daki ekonomik durgunluğun Finlandiya’nın da dış ticaretine doğrudan yansıdığı belirtildi. Suriye’de yaşananlar ve Türkiye’nin ekonomik durumu hakkında yürütülen sohbetle yoğun bir programın ilk aşaması sonlandı.
Salı
Finlandiya Teknoloji Endüstrisi Federasyonu İnovasyon Alanı Direktörü Juha Yla-Jaaski, teknolojinin ülke ekonomisi açısından önemine değindi. Nokia’daki düşüşün Ar-Ge yatırımlarına olumsuz etkisi bulunduğunu belirten Juha Yla-Jaaski, buna karşılık girişimcilik sayısının hızla arttığını vurguladı. Nüfusu 6 milyonu bulmayan Finlandiya’nın ihracatının yüzde 60’ını teknoloji oluştururken sektördeki istihdam edilen kişi sayısı 300 bini aşıyor.
Ardından TIVIT ve Startup Sauna isimli iki kâr amacı gütmeyen kuruluş ziyaret edildi. TIVIT üniversiteler ile sektörü bir araya getirirken, rakip şirketlerin dahi aynı proje için çalıştıkları bir platform. Startup Sauna da Angry Birds oyunu ile tanıdığımızı Rovio’nun da ortaya çıktığı bir kuluçka merkezi. Merkezde girişimcilere uygun ortamlar yaratılıyor ve işlerini geliştirmeleri sağlanıyor.
Çarşamba
Ertesi günse telekom alanında faaliyet gösteren operatörlerin elde ettikleri devasa verileri işleyerek onlara iş modelleri kazandıran yazılımlar üreten Comptel CEO’su Juhani Hintikka ile sohbet etme fırsatı bulduk. Ardından siber güvenlik alanında özellikle kamuya çözümler sunan Stonesoft’un CEO’su Ilkka Hiidenheimo’dan güvenlik alanındaki son eğilimleri ve açıkçası endişe verici siber savaş senaryoları dinledik.
Aynı gün uzaktan sağlık alanında faaliyet gösteren RemoteA şirketinin CEO’su Timo Hakkarainen’den sağlık alanındaki öngörülerini aldık. Şirket, hastalıkların uzaktan teşhis edilmesi için geliştirdiği donanım ve yazılımla çözüm sunuyor.
Ardından bulut üzerinden yazılım sunarak basit telefonların, akıllı telefonlardaki uygulamaları kullanmasını sağlayan Blaast şirketine konuk olduk. Daha çok alt seviye telefonların bulunduğu Bangladeş ve Endonezya gibi piyasalarda yer alan girişim, henüz çok yeni olmasına rağmen 50 milyon aboneye ulaşmış durumda.
Perşembe
Günün ilk gezisi Finlandiya’daki Kanser Birliği’ne gerçekleştirildi. Burada profesörlerden ülkedeki ve Avrupa’daki gelişmeleri dinledikten sonra bu alanda faaliyet gösteren Commit CEO’su Markku Myllyla ile görüştük. Commit, kanser araştırmaları için biriktirilen verilerin iş akış sistemiyle bir araya getirilmesi için çalışıyor.
Günün ikinci kısmında bir başka kuluçka merkezi Technopolis’te yer alan Jolla’yı ziyaret ettik. Nokia’dan ayrılanların bir araya gelerek MeeGo işletim sisteminin devamı olan Sailfish’i geliştirdikleri şirketteki sohbetimiz tüm mobil cihaz piyasası ve bu yıl kullanıcıların beğenisine sunulan birçok işletim sistemi hakkında oldu.
Son olarak Nokia Siemens Networks’ün Helsinki’deki merkezine giderek LTE ve diğer mobil iletişim teknolojileri konusunda bilgi aldık. Türkiye’deki faaliyetlerini de anlatan şirket yöneticileri, sektörde kendilerinin dışında Ericsson ve Huawei dışında şirket kalmayacağını ifade etti.
Türk teknoloji basınından sadece BThaber'in takip ettiği bu etkinliğin tüm detaylarını BThaber gazetesinin 25 Mart'ta çıkacak sayısında okuyabilirsiniz.