Nokia’nın Android açılımı
Düzenli okuyucularım bilirler. Geçmiş yıllarda bu köşede Android kernel kodlarında Microsoft’un zamanında lisansladığı XENIX işletim sisteminden kalan kod parçaları olduğunu tartışmıştık. Bu sebeple Microsoft’un LG, Samsung gibi Android telefon üreten tüm üreticilerden telefon başına 10-15 dolar arası bir ücret aldığını biliyoruz.
AllThingsDigital, The Verge gibi popüler teknoloji sitelerine Ocak ayının başında düşen haberlere göre, piyasaya Nokia’ya ait “Normandy” kod adlı Android telefon resimleri sızdırılmış durumda.
Yapılan yorumlarda, giriş seviyesi bu cihazların Amazon’un Kindle Fire tablet’i gibi, Google’ın birçok servisi ile uyumsuz olacağı konuşuluyor. Nokia Asha serisi için planlandığı öğrenilen bu projenin, Microsoft Windows Phone işletim sistemine arayüz tasarımı olarak benzeyeceği, ancak Android uygulamalarını çalıştırabileceği konuşulmakta.
Öte yandan, Microsoft bu projeye onay verirse, piyasaya sürülecek cihazların Microsoft’un bulut çözümlerine en fazla bütünleşen Android cihazları olacağı kesin. Bulut servislerinin kullanıcı sayısının artırılması açısından bakarsak, bu hamlenin Microsoft’un yararına olacağını düşünüyorum. Öte yandan, Nokia’nın, diğer üreticilere göre yukarıda belirttiğim sebepler ile pazarda cihaz başına 10-15 dolar bir rekabet avantajı olacağı da kesin.
Piyasada özellikle giriş seviyesi donanıma sahip cihazlarda çok sayıda Android türevi olması, neden Microsoft’un da bu pazarda bir Android cihazı olmasın sorusunu sorduruyor.
Analistler, Microsoft’un mobil cihaz sektöründe elde ettiği üçüncülüğü bundan sonra pozisyonunu geliştirerek koruyacağı, hatta 4-5 yıl içinde yüzde 20-25 pazar payına ulaşacağını düşünüyorlar.
Bu anlamda, diğer akıllı cihaz üreticileri ile rekabeti artırıp, yerini sağlamlaştırmak isteyen Microsoft’un, Android’in pazar payının artmasını engellemek için, kendisinin de Android kullanmaya başlaması, ilginç bir ironi olabilir.
Ben şahsen Microsoft’un Asha serisinden başlayarak kendi Android’e yatırım yapması taraftarıyım. Bekleyelim görelim. Bakalım neler olacak?