Notu, gözlükle verdim
Google Gözlüğü henüz kamusal alanda kullanılamıyor. Yine de, özel yaşamda ve deneysel amaçla kullanımına dair ilginç örnekler artıyor. Bu gözlüğü takarak ameliyat yapan cerrahlar, ameliyatı “canlı yayın” şeklinde meslekdaşlarına izletebiliyor örneğin. Teknik sorunlar var ama: Google Gözlüğü, “gözün gördüğü” gibi görmüyor. Kamera ileriye doğru baktığı için, göz aşağıya eğikse, gözlüğü de oraya kadar eğmek gerek.
Bu ve benzeri sorunları gidermek amacıyla Google, yazılım ve donanımı daha iyileştirmeden bu gözlükleri umuma satmayacak. Zaten, gözlüğün internete bağlanma özelliği, konuya hukuki bir boyut da getiriyor: Kişisel yaşam ve verilerin korunması nasıl sağlanacak? Örneğin doktor, bu gözlükle viziteye çıktığında, internet bağlantısını kapatmayı unutursa, ve hastanın bilgileri “buluta” çıkarsa, nasıl bir hukuki sorumluluk söz konusu olacak?
Şimdilik, bu tür sorunlar bir yana, Google Gözlüğü’nün sağlayacağı fırsatlar ve kolaylıklara dair örnekler daha çok akademik çevrelerden geliyor. U. Wisconsin-Madison Finans hocası Michael Gofman, öğrencilerin yazdıkları ödev-makaleleri, bu gözlüğü takarak okumaya başlamış. Hem okuyor, hem konuşuyor. Bu arada öğrenciye, geribildirim videosu hazırlıyor. Zamandan tasarruf, hem de nasıl! Ayrıca, öğrenci, hocanın “gösterdiği” hataları, videoda hop görüyor. Öğrenci-hoca ilişkisinde bundan daha ala bir geribildirim, ikisinin aynı odada konuşmasıyla mümkün. Oysa şimdi hoca, çok sayıda öğrencisiyle böyle iletişim kuruyor ve o da memnun, öğrenci de…
Gözlüğün, özellikle medya eğitiminde nasıl kullanıldığına dair ilginç örnekler başka bir yazının konusu olacak.