Nutanix, Veri Merkezlerinin İşletim Platformu Oluyor
Hiper-bütünleşik sistemler konusundaki kurumsal farkındalığın gün geçtikçe arttığı günümüzde Nutanix, kurumları yüksek maliyetli, yönetilmesi zor ve silolaşmış 3 katmanlı IT altyapısından kurtarıp onlara daha basit, daha kolay yönetilebilen, granüler olarak ihtiyaçları kadar büyüyen bir yapı sunuyor.
Günümüzde dijital dönüşüme yoğunlaşan CIO’lar, bu doğrultuda daha çevik ve esnek teknoloji altyapılarına ihtiyaç duyuyorlar. Kurumların değişen koşullarına uyum sağlayabilen bu teknolojiler konusunda Nutanix müşterilerine esnek, sınırsız olarak büyüyebilen bir platform sunuyor. Hiper-bütünleşik sistemler konusundaki kurumsal farkındalığın artış gösterdiğine dikkat çeken Nutanix Türkiye Ülke Müdürü Tarık Ertuğrul, sorularımızı yanıtladı:
Hiper bütünleşik altyapı mimarisi neleri içeriyor ve içermeli? Var olan mimariyi ‘hiper-bütünleşik’ hale getirmek, artık neden önemli bir gereklilik halini aldı?
Faaliyet gösterdikleri sektör ne olursa olsun, kurumların varlıklarını sürdürüp müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutabilmesi için kurumsal uygulamaları hayati önem taşıyor. Bu uygulamalar perakende sektöründe hizmet veren bir kurum için perakendecilik uygulaması olurken bankacılık sektörü için bankacılık uygulamaları olabiliyor. Ancak kurumların IT altyapısını incelediğinizde çoğunlukla uygulamalarını çalıştırmak için sunucu, veri depolama ürünleri ve SAN anahtarlarından oluşan 3 katmanlı geleneksel mimarinin kullanıldığını görürüz. Ağırlıklı olarak purpose-built olarak adlandırılan belirli amaca yönelik sistemlerden oluşan bu yapı hem yüksek maliyetli hem de farklı katmanların farklı kişiler tarafından yönetildiği, yönetilmesi zor bir yapı. Aynı zamanda upgrade maliyetleri ve bakım yenileme maliyetlerinden dolayı kurumlar 3 ya da 5 yıl sonra kullanacakları kapasiteyi de ilk günden alarak maliyetlerini daha da artırıyor. Nutanix, hiper-bütünleşik konsepti ile yola çıkarken bu karmaşık yapıyı nasıl basitleştirip kurumların maliyetlerini azaltabiliriz düşüncesi ile yola çıktı. Hiper-bütünleşik konsepti ile daha önce 3 katmanlı olan kompleks yapı yerini X86 tabanlı ve düşük maliyetli node olarak adlandırdığımız sunuculara bırakıyor. Üzerinde çalışan Nutanix yazılım katmanı da ‘software defined’ olarak sistemin sanallaştırılarak çalışmasını sağlıyor.
Bu konuda kurumsal farkındalık ne seviyede? Sektör bazında bu konuda yatırım ilgisi öne çıkan sektörler var mı?
Hiper-bütünleşik sistemler konusundaki kurumsal farkındalık gün geçtikçe artıyor. IDC tarafından yapılan araştırma hiper bütünleşik satış rakamlarının 2019 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 18,7 arttığını gösteriyor. Özellikle dijital transformasyon konsepti, maliyetlerin azaltılması ve verimliliğin artırılması konusunda IT ekiplerinin üzerindeki baskılar bu farkındalığın artmasını hızlandıran etkenler. IDC tarafından 2017 yılında yapılan araştırma Nutanix’in IT altyapı maliyetlerini yüzde 39 düşürdüğü, operasyon maliyetlerini yüzde 60 azalttığı, operasyon ekiplerinin verimliliğini yüzde 61 arttırdığını, sistemlerin kurulumu için gerekli olan zamanın yüzde 73 azaldığını, sistemin yedi ayda kendi maliyetini geri ödediği, 5 yılda yüzde 534 ROI sağladığı ve plansız kesintileri yüzde 97 azalttığını gösteriyor.
Bu altyapıyı kurgulamak için şirketler nasıl adımlar izlemeli? Misal, var olan veri merkezi mimarisini yıkıp yenisini mi inşa etmeli ya da var olanın üzerinde bu mimariyi konumlandırırken hangi öncelikleri göz önünde bulundurmalı?
Hiper-bütünleşik altyapılar konsept olarak müşterileri 3 katmanlı, yüksek maliyetli ve yönetimi zor olan yapılardan kurtarmak için oluşturulduğundan mevcut olan 3 katmanlı geleneksel mimari üzerinde çalışmıyorlar.
Yeni veri merkezi yatırımları kurumların hiper-bütünleşik altyapıya geçmeleri için oldukça iyi bir fırsat sunuyor. Bununla birlikte mevcut donanımların teknolojik yenilenme zamanları ve bakım yenileme zamanları hiper-bütünleşik yapıya geçmek için ideal zamanlar. Bunun yanı sıra yeni bir uygulama için altyapı yatırımı da hiper-bütünleşik altyapıya geçmek için bir fırsat, burada önerimiz daha sonraki ihtiyaçları da bu hiper-bütünleşik altyapı üzerinde kurgulayarak hiper-bütünleşik geçişinin hızlandırılması.
Hiper-bütünleşik yapı seçiminde hangi kriterler göz önünde bulundurulmalı? Bu kriterler, nasıl bir önem arz ediyor?
Nutanix’in yanı sıra hiper-bütünleşik çözümü sunan farklı üreticiler de bulunuyor. Biz her zaman müşterilerimize hiper-bütünleşik çözümlerini değerlendirirken özellikle birkaç konuda dikkat etmelerini öneriyoruz.
Tercih ettikleri hiper-bütünleşik ürünleri sınırsız ve limitsiz olarak büyüyebilmeli. Büyüme konusunda üreticilerin getirdiği sınırlamalardan dolayı sistem fazla büyüyemediği için müşteri veri merkezinde ayrı ayrı yönetilmesi gereken hiper-bütünleşik silolar oluşuyor maalesef. Nutanix müşterilerine esnek, sınırsız ve limitsiz olarak büyüyebilen bir platform sunuyor.
Tercih edilen hiper-bütünleşik çözümü donanım bağımsız olmalı, müşteri hiper-bütünleşik ürününü istediği sunucu üzerinde çalıştırmalı. Müşterinin donanım bağımlı bir çözüm tercih etmesi maalesef ilerleyen dönemde vendor lock-in’den dolayı maliyetlerinin ciddi artmasına neden olacaktır. Nutanix çözümleri donanım bağımsız olup yüz seksenin üzerinde sunucu platformu üzerinde çalışıyor.
Tercih edilen hiper-bütünleşik çözümü kullanılan sunucu sanallaştırma katmanı konusunda esnek olmalı. Nutanix kendi sanallaştırma çözümü olan AHV’yi ücretsiz olarak müşterilerine sağlıyor ve desteğini veriyor. Ayrıca VMware VSphere, Microsoft HyperV, Citrix Zen Server üzerinde de çalışıyor ama tercihimiz her zaman müşterilerimizin ücretsiz olan Nutanix AHV sunucu sanallaştırma ürününü kullanarak maliyetlerini azaltması.
Tercih edilecek olan hiper-bütünleşik çözümü tek ekrandan kolaylıkla yönetilebilmeli, ayrı modüller için ayrı kurulum ve yönetim ekranları olmamalı. Zira bu tarz çözümler kullanıcıların hayatını kolaylaştırmaktan ziyade daha da zorlaştırıyor. One Click ile sistem uzman olmayan bir kişi tarafından bile çok kolay anlaşılabilir ve kullanılabilir olmalı.
Nutanix olarak bunun da ötesinde müşterilerimize sunduğumuz platform ile onların Day-1 ve Day-2 operasyonlarını adresliyoruz. Onlara buluttaki çalışma kolaylığını getirip Nutanix ile sağladığımız Private Cloud ile Public Cloud’u entegre ederek verilerin istediklerin yerde depolayabilmelerini sağlıyoruz.
2020 yılında hiper bütünleşik altyapı yatırımlarının, bu konuda farkındalığın nasıl bir gelişim sergilemesini bekliyorsunuz?
Bugünlerde tüm CIO’ların ajandasında hemen hemen aynı maddeler var, dijital transformasyon, maliyetlerin azaltılması, verimliliğin artırılması ve Agility, yani çeviklik. Diğer bir deyişle kurumların IT altyapılarının, servislerinin ve hizmetlerinin değişen koşullara ne kadar hızlı uyum sağlayabileceği.
Nutanix kendine özgü mimarisi ile hiper-bütünleşik altyapı üzerinde müşterilerin veri merkezinde bir Private Cloud oluşturup ücretsiz sunucu sanallaştırma imkanı sunuyor, ayrıca Nutanix ile birlikte Nutanix üzerinde çalışan Private Cloud ile Public Cloud entegre çalışabiliyor. Böylece kurumlar verilerini ihtiyaçlarına göre Private Cloud ve Public Cloud arasında taşıyabiliyor.
Nutanix bu başlıkta ne gibi çözümler sunuyor, hangi çalışmaları yürütüyor? Danışmanlık, çözüm tedariği ve entegrasyon gibi başlıklarda şirketlere nasıl bir destek sunuyorsunuz?
Hiper bütünleşik sistemler aslında Nutanix’in yolculuğundaki ilk adımdı, biz hiper-bütünleşik sistemlerle birlikte kurumları yüksek maliyetli, yönetilmesi zor ve silolaşmış 3 katmanlı IT altyapısından kurtarıp onlara daha basit, daha kolay yönetilebilen, granüler olarak ihtiyaçları kadar büyüyen bir yapı sunduk. Kurumsal hibrid bulut yazılımı olarak Nutanix’in asıl amacı kurumlara Day-1 ve Day-2 operasyonlarını adresleyen, sınırsız ve limitsin olarak büyüyebilen bir platform sunarak buluttaki çalışma kolaylığını kurumların veri merkezine getirip kendi veri merkezlerinde Private Cloud kurmalarını sağlamak.
Ürün portföyümüzde yer alan ücretsiz sunucu sanallaştırma katmanı, sanal sunucu güvenlik ürünleri, dosya depolama platformu, otomasyon katmanı, obje platformu, mikro-servis altyapı ürünleri, IoT ürünleri, database yönetim ürünleri, back up gibi ürünler ile birlikte kurumların IT altyapıları için bir işletme platformu sunuyoruz. İş ortaklarımız ile birlikte lokal ekibimiz projelendirmeden sistemin kurulmasına kadar olan sürecin her adımında müşterilerimize hizmet sunuyor.
“Hem bugünün hem de yarının ihtiyaçlarına yanıt veriyoruz”
Amacımız kurumlar için düşük maliyetli kolay yönetilebilen, sınırsız ve limitsiz olarak büyüyebilen bir işletim platformu sunmak. Bunun ötesinde Nutanix Enterprise Hybrid Cloud platform olarak buluttaki çalışma kolaylığını Private Cloud olarak kurumların veri merkezine getiriyor. Ayrıca Nutanix kurumların veri merkezinde kurduğu Private Cloud ile Public Cloud arasındaki entegrasyonu sağlayarak kurumların verilerini Nutanix Private Cloud ile Public Cloud arasında istedikleri gibi taşıyabilmelerini sağlıyor. Aslında biz Nutanix olarak müşterilerimize hiper-bütünleşik bulut mimarisini oluşturuyoruz Nutanix ürünleri 3 katmanda yer alıyor, Nutanix Core, Nutanix Essentials ve Nutanix Enterprise. Nutanix Core içerdiği Acropolis Operating System, Acropolis Hypervisor ve Prism yönetim katmanı ile birlikte diğer Nutanix uygulamaları için hiper-bütünleşik altyapıyı sağlıyor, şirketlerin Day-1 ve Day-2 operasyonlarını adreslemeye yönelik olarak geliştirilen Essentials ve Enterprise katmanında yer alan uygulamalar da bu Core üzerinde çalışıyor. O nedenle hiper-bütünleşik altyapı Nutanix’in hem şu an var olan uygulamaları, hem de gelecekte ürün portföyüne katılacak olan yeni uygulamalar için temel olacaktır.