‘Obilet’ senin olacak!
Seyahat planı yapma, bütçeye uygun otobüs ve uçak biletlerini doğru zamanda satın alma imkanı sunan obilet.com, 2020 yılında 15 milyondan fazla bilet satmayı hedefliyor.
Öğrenci olarak şehir dışında okurken yaşanan otobüs ve uçak bileti bulma sıkıntısı, bir girişimi beraberinde getirdi. Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde okurken tanışan Yiğit Gürocak ve Ali Yılmaz, 2012 yılında seyahat ve ulaşım sektöründe yenilik adına obilet.com’u kurdu. Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde okurken tanışan, otogar ve gişelerde bilet satın almak için beklemekten yılan iki girişimci, bu soruna çözüm adına otobüs firmalarını bir araya getiren, farklı firmaların fiyat ve yoğunluk oranlarının kıyaslanabildiği obilet.com yapısını ‘otobüs bileti satış platformu’ olarak hayata geçirdi. 2017 yılında uçak bileti satışını da siteye entegre ettiklerini belirten Yiğit Gürocak’a, Ali Yılmaz, şu eklemeyi yaptı: “Aylık 16 milyon ziyareti olan obilet.com sitesi ve mobil uygulamalarımız üzerinden kullanıcılarımız bütçelerine uygun bileti hızlı ve güvenli şekilde alıyor.” 2019 yılı ödüller ve yatırımlarla geçerken, 2019’da yaklaşık 200 milyon ziyaretçi siteyi ziyaret etti. Hedef ise 2020’de 15 milyondan fazla bilet satmak. Yiğit Gürocak ve Ali Yılmaz, hedeflerini ve stratejilerini paylaştı:
Hangi ulaşım araçları bu yapıda ve onlar bu platformu nasıl değerlendiriyor?
Şu anda obilet.com’da otobüs ve uçak biletleri satılıyor. obilet.com ile işbirliği yapan firmalar, internet satışlarındaki cirolarını ciddi oranda artıyor. Firmalarımıza reklam, bilet satış programı gibi ihtiyaç duyabilecekleri her türlü konuda altyapı ve destek sağlıyoruz. Kullanıcılarımıza kolayca ve güvenle kullanabilecekleri bir platform sağlıyoruz. Bilet satışlarında kullanıcılarımızdan ek komisyon talep etmiyor, kullanıcılarımızın bilet alma işlemlerini kolaylaştırmaya çalışıyoruz. 7/24 hizmet veren obilet.com, canlı destek ve çağrı merkezi ile seyahatleri öncesi ve sonrasında kullanıcılarımıza yardımcı oluyor; “Boş Koltuk Alarmı” ile yolcularımızı iptal edilen biletlerden ve açılabilecek ek seferlerden anında SMS ile haberdar ediyoruz.
Otobüs firmalarını bir uygulamada buluşturmak zor olmadı mı?
Şu anda obilet.com’da 150’den fazla otobüs firması ve binden fazla havayolu firmasının biletlerini satıyoruz. Bu sürece başlarken öncelikle detaylı bir piyasa araştırması yaparak olası rakiplerimizi öngördük ve seyahat sektörünü yakından tanıma fırsatı elde ettik. Teker teker tüm otobüs firmalarıyla bizzat görüşerek obilet.com fikrimizi tanıttık ve oluşturduğumuz platformun hem firmalar hem kullanıcılar açısından avantajlarını anlatarak güven ve işbirliği odaklı çalışma anlayışımızı tanıttık.
Seyahat kültürü nasıl bir değişim sergiliyor ve bunun gerekçeleri neler?
Seyahat kültürü artan sosyal medya kullanımıyla beraber farklılaşıyor. Seyahatseverler artık yerel tecrübeler kazanabilecekleri, çok uygun bütçelere veya tek başlarına seyahat edebilecekleri ülkeleri tercih ediyorlar. Festival, gastronomi ve sağlık turizmi alanları artarken, daha önceden çok ziyaret edilmeyen ülkeler giderek daha fazla tercih edilmeye başlıyor. 2020 yılında eko-turizm odaklı, az eşyayla seyahat edilebilecek türde seyahatlerin ve kamp tatillerinin artacağını belirtebiliriz. Gönüllülük ve sosyal sorumluluk amacıyla gerçekleşen seyahatler artarken, insanlar kısa süreli de olsa hafta sonları da dahil olmak üzere tatillere ve kültür turlarına çıkmayı tercih ediyor. Özellikle resmi tatil günleri sıklıkla tercih ediliyor. Örneğin, ara yıl tatillerinin de turizmi canlandırdığını gözlemliyoruz. obilet.com’da tüm kullanıcılar bütçelerine ve seyahat planlarına uygun otobüs ve hem yurtiçi hem yurtdışı uçak biletlerini bulabilir.
Mobil cihaz kullanım alışkanlıkları ve sürekli internete bağlı olmak bu değişimde nasıl bir pay sahibi?
We Are Social medya şirketinin 2019 Türkiye E-ticaret istatistikleri araştırmasına göre, en çok harcama seyahat alanında yapılmış. İnsanlar otobüs ve uçak biletlerini büyük oranda internetten satın almayı tercih ediyor. Geçen yıla oranla yüzde 9,7 oranla en çok artış seyahat harcamalarında yaşanmış. Üstelik yüzde 90’a varan oranla kullanıcılar biletlerini bilgisayarları yerine mobil uygulamaları üzerinden almayı tercih ediyor. obilet.com’un kullanıcı dostu arayüzü sayesinde kullanıcılar hızla ve güvenli şekilde biletlerini sürekli gelişen mobil uygulamalarımız üzerinden alabilir. Üstelik, mobil uygulamalarımız 2019 Altın Örümcek Ödülleri’nde “En İyi Mobil Uygulama-Alışveriş” kategorisinde birinci seçilirken, internet sitemiz de “Turizm ve Seyahat” kategorisinde halkın favorisi seçildi. Artan sosyal medya kullanımı ile beraber, sosyal medya fenomen gezginleri ile influencer’lar ve blogger’ların etkisi düşünüldüğünde, sürekli değişen seyahat kültürü 2020 yılında da sektörü büyütecek.
Yurtdışı odaklı projeleriniz var mı?
Uluslararası ödüller kazanmaya, çalışmalarımızı yurtdışında da tanıtmaya devam ediyoruz. obilet.com mobil uygulamaları 2015’te Mastercard’ın 36 Avrupa ülkesinden en iyi mobil uygulamalar arasında yaptığı değerlendirmeye göre “Avrupa’nın En İyi Seyahat Uygulaması” seçilmişti. 2017’de “Deloitte Teknoloji Fast 50” programında yüzde bin 41 büyüme ile Türkiye’nin en hızlı büyüyen turizm teknoloji şirketi olmuştuk. 2018’in 2. çeyreğinde de Startups Watch verilerine göre yurtdışından en çok yatırım alan Türk şirketi olduk ve 2019’daki son yatırım turumuza EBRD’nin de eklenmesi ile 5 yıl içinde 4. yatırımımızı almış olduk. Yine 2019’da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından düzenlenen araştırmanın sonucuna göre Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi arasında yer aldık. Bu ilginin artacağını düşünüyoruz.