Odaktaki ülkelerden biri de Türkiye
Toplam 75 ülkede sosyal sorumluluk ve eğitim konusunda birçok program yürüten Intel, bu konuda 200 kişilik bir grupla çalışıyor. Bölgede Türkiye, Ürdün, Mısır ve Güney Afrika ile birlikte odakta olan ülkelerden.
Intel’in tüm sosyal sorumluluk çalışmalarını yürüten Kurumsal İlişkiler Bölümü’nün başındaki isim olan Intel Başkan Yardımcısı Shelly Esque geçtiğimiz haftalarda Türkiye’deydi. Aynı zamanda Intel Foundation’ın da başkanı olan Esque, ekibiyle 75’ten fazla ülkede proje yürütüyor ve Intel’in sosyal sorumluluk, eğitim, medya ilişkileri gibi alanlardaki faaliyetlerini yönetiyor. Esque ile Intel’in dünya çapında ve Türkiye’deki eğitim alanındaki çalışmalarını ve gelecek dönem projelerini konuştuk.
“Çalıştığımız devletlerden çevrimiçi eğitim konusunda mesajlar aldık”
Dünya çapında hükümetlerle, komünitelerle, sosyal sorumluluk yatırımcılar ve eğitimcilerle çalıştıklarını anlatan Esque, 75 ülkede birçok
program yürüttüklerini anlattı. Toplamda 35 ülkede yerleşik 200 kişilik grupla çalıştıklarına değinen Esque, şunları söyledi: “Türkiye’de ise 2 kişilik bir ekibimiz var. Ülkelerde bilim,
mühendislik eğitimi ve bilgisayar okur yazarlığının artmasına yönelik faaliyetlerimiz var. Bazen biz direkt ülkelerde ilgili kurumlara gidiyoruz bazen hükümetler bize geliyor ve özelikle eğitim konusunda yardıma ihtiyaçları olduklarını söylüyorlar. 2010’da çalıştığımız hükümetler bizden özellikle yüzyüze eğitimdense çevrimiçi eğitime daha da çok ağırlık vermemizi istediler. Çünkü yüzyüze eğitimin başta seyahat olmak üzere maliyetleri özellikle fakir ülkeler için sürekli artıyor. Çevrimiçi eğitime yöneltme konusunda bu yıl çok çalışmamız oldu. Bilim ve mühendislik fuarları tarafında büyüdük. Daha çok ülkeye ve daha çok gence ulaştık. Diğer yandan ilk bölgesel bilim ve mühendislik yarışmasını düzenledik bu yıl. İsmi Intel Science Competition for the Arab World ve ISEF’in Arap ülkelerinde düzenleneni diyebiliriz. 2010 hedeflerimize ulaştığımız bir yıl oldu. 2011’de de özellikle genç kızların ve kadınların eğitimiyle ilgili fokusumuz artacak. Sosyal medyada eforlarımız çoğalacak.”
Esque, bölgede Türkiye’nin odaklarındaki ülkelerden biri olduğunu, ayrıca Ürdün, Mısır ve Güney Afrika’ya da özellikle odaklandıklarını ifade etti. Türkiye’de de bakanlıkların, çeşitli dernek ve vakıfların da desteğini aldıkları projeler yürüttüklerini kaydeden Esque, özellikle Intel öğretmen yarışmasına iki yıldır ciddi katılım olduğunu belirtti. Esque, “Bu sene ikincisi düzenlendi. Geçen sene 450 proje katılırken, bu sene 20 ilden 1617 proje gelmiş. Bu önemli bir artış. Türkiye’de yaratılmış bir yarışma, bundan dolayı mutluyuz. Farklı ülkelerde ekiplerimiz projeler üretiyorlar” dedi. Intel’in her yıl düzenlediği Intel Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı’nı (ISEF) anımsatan Esque, 2010’da Türkiye’den katılan gençlerin de başarıya ulaştığın ı dile getirdi.
Gönüllülerle de çalıştıklarını anlatan Esque, Intel çalışanlarının aynı zamanda birer gönüllü de olduklarını, çalışanlarından bunu talep ettiklerini, onların da gönüllü olma konusunda kendilerinden de istekli olduğunu ifade etti.