Ödeme dünyası tepeden tırnağa değişiyor
Visa Europe’un 2015 yılı sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında bilgiler veren Visa Europe Güneydoğu Avrupa Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, 2015’in Visa Europe için finansal açıdan başarılı geçen, Visa Inc’le birleşme kararının açıklandığı bir yıl olduğunu söyledi. Berna Ülman, “Gelirimiz yüzde 25 artarak 2,3 milyar avroya ulaştı. Alışveriş harcamaları yüzde 7,7 artışla 1,58 trilyon avro olurken, Visa markalı kart adedi 522 milyona ulaştı” bilgisini verdi.
Visa Inc. ve Visa Europe birleşmesinin toplam değeri 21,2 milyar avro olarak açıklandı. Bu tutarın 16,5 milyar avrosu Visa Europe üyesi hissedar bankalarına yönelik ön ödemeyi, 4,7 milyar avro ise dört yıl sonra yapılacak koşullu ödemeyi içeriyor. Ön ödeme tutarı ise 11,5 milyar Euro nakit ve 5 milyar Euro’luk Visa Inc. imtiyazlı hisse senetlerini kapsıyor. Birleşme ile Visa Europe üyesi hissedar Türk bankalarına da önemli bir değerin yönlendirileceğine dikkat çeken Ülman, bu gelişmenin, Türk bankalarının ödemelerde inovasyona yatırım ilgisini artıracağı ve yenilikçi ortak projeleri hızlandıracağı yönünde beklentisini dile getirdi.
Kartların küreselleştiği ve dijitalleştiği bir dünyada, uluslararası ödeme standartlarına olan ihtiyaç da artıyor. Bu açıklamayı yaparak, “Visa, evrensel para birimi niteliği ile giderek vazgeçilmez hale geliyor” yorumunu yapan Berna Ülman, “Geleceğin teknolojisi tokenization hizmetimiz, başta dijital olmak üzere tüm ödemelerde gerçek kart numarası yerine değersiz sembolik kart numarası, yani ‘token’ üreterek güvenliği pekiştiriyor” bilgisini de verdi.
Temassız ödemenin yükselişi
Toplantıda söz alan Visa Europe Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel de nakit kullanma ilgisinin git gide azaldığına dikkat çekerken, küresel bazda görülen uluslararası kart kullanım artışının Türkiye’de de gözlemlendiğini belirtti. “Yılın son dönemecinde temassız satış noktalarında büyük bir artış başladı ve terminal sayısı 300 bine ulaştı. Temassız Visa kart sayısı 8,5 milyonu aştı. Visa kredi kartlarının 3’te 1’i artık temassız özelliğine sahip” bilgisini veren Tezel’e göre, temassız ödemeler için gerekli altyapı, teknoloji ve terminal yatırımları arttıkça, mobil ödemelerin yaygınlaşması için temel de güçlendi. “Bu yıl birçoğumuz kartlarımızı cüzdanlarımızdan çıkarmadan cep telefonlarımızla ödeme yapabileceğiz. 2016’da 6 bankanın mobil temassız uygulamasının hayata geçmiş olmasını hedefliyoruz” beklentisini dile getiren Tezel, hızlı büyüyen bir diğer alanın da e-ticaret olduğuna dikkat çekti. Bu kapsamda işyerleri giderek alışveriş sitelerini mobil uyumlu hale getiriyor, alışveriş uygulamaları geliştiriyor. Uygulamaların pek çoğunda, kart sahipleri artık kartlarını kaydedip her seferinde kart bilgilerini girmeden alışveriş yapabiliyor. “Bunların da desteği ile geçtiğimiz yıl Visa kartlarıyla e-ticaret yüzde 37 büyüdü” diyen Tezel’e göre, ödemeler ekosistemi içerisinde yer alan tüm oyuncular bu sisteme güveniyor. Tezel, bu güvenin, dijitalleşen ve küreselleşen ödemelerin arttığı bir süreçte daha da önem kazandığının altını çizdi.