Ödeme sistemleri alternatif para birimleri ile tanışabilir mi?
Bazı ülkelerde kabul görmeye başlayan dijital para birimi Bitcoin için, ödeme sistemleri sektörünün değerlendirmeleri net.
Dünyada ödeme sistemleri üreticilerinin bağımsız bir para birimi olarak hoşnut olmadığı ve son günlerdeki değer artışının pek çok insanın kafasındaki soru işaretlerini artırdığı sayısal para birimi Bitcoin hakkında ödeme sistemleri penceresinden sektörün değerlendirmelerini aldık. Ortak kanı ise bu tarz alternatif bir para biriminin Türkiye’de ödeme sistemlerinde köklü bir değişime sebep vermesi ve kabul görmesi için henüz çok çok erken olduğu ve bu alanda yasal düzenlemelerin de önümüzdeki süreçte gündeme gelmesi gerektiği. Bitcoin’in temel bir merkezi dağıtım ve takas kaynağına sahip olmamasının mevcut sistemle çakışmalara neden olduğunu belirten CordisNetwork Genel Müdürü İbrahim Durak, “Türkiye’de bu konuda yasal bir mevzuat hazır olmadığı gibi ülkemizin geçmişte yaşamış olduğu bankacılık sektörü ile ilgili krizler sebebi ile mevcut bankacılık mevzuatı da oldukça sıkı. Bitcoin’in dahil edileceği herhangi bir düzenleme yok. Tüm bu küresel kaygıların yansımalarını biz de yakından dikkatle takip ediyoruz. Henüz ülkemizde ödemeye aracılık etmek dahi yeni yasalaşmışken alternatif bir para biriminin ödeme sistemlerinde köklü bir değişime sebep vermesi ve kabul görmesi için henüz çok çok erken” şeklinde konuştu.
“Kullanımı ciro beklentisi değil reklam kaynaklı”
Bitcoin’in yapısı gereği dalgalanmalara çok açık olduğunu belirten PayU Türkiye Ülke Direktörü Emre Güzer de “Kısa ve orta vadede yatırımcıların tercihlerinde üst sıralarda olacağını düşünmüyorum. Halihazırda çevrimiçi ticarette Bitcoin kullanan işyerleri de buradan bir ciro beklentisi içerisinde olduklarından değil, PR fırsatlarından yararlanmak için bu yola başvuruyorlar. Özellikle kara para aklama tarafında düzenlemelerin gereklerini yerine getirebilmeleri mevcut yapıları ile mümkün gözükmüyor. Ülkemizde kabul göreceğini düşünmüyorum” diye konuştu. Bitcoin’in binlerce yıllık ekonomik gelişim sonrası ortaya çıkan Amerikan Doları, İngiliz Sterlini, Avro gibi hâkim para birimlerine rakip olmaya çalıştığını belirten Pozitron Kurucusu ve CEO’su Fatih İşbecer ise şöyle konuştu: “Arkasında bir devlet ya da kurum olmamakla birlikte değeri çok dalgalı ve onunla üretilebilecek miktarın bir sınırı var. Kesinlikle romantik bir proje ancak sahada yaygınlaşmaya başladıkça devletleri rahatsız etmeye başlayacak ve durdurulacaktır. Hiçbir düzenlemeye tabi olmayan ve aslında merkezi olmadığı iddia edilen bir para biriminin dünya ölçeğinde geçerli bir para birimi haline gelebileceğine ben ihtimal vermiyorum. Aralarda fiyat dalgalanmalarından ve al sat işlemlerinden iyi kazananlar olacaktır ancak son durakta Bitcoin sürdürülebilir olmadığı ve devletlerce desteklenmediği için günün birinde durdurulacaktır ve o gün birileri kötü bir şekilde zarar edecektir.”
Sayısal para kavramı ile ilgili kanuni düzenlemelere yönelik gereksinim hissedilmeye başlayacak
Güvenli e-ticaret ve ödeme sistemleri için PCI DSS’e uymak ya da uymamak…