Ödeme sistemlerinde ihracat potansiyelimiz var
Ödeme sistemlerinin ihracatı açısından en önemli noktalar; geliştirilen çözümle, küresel ödeme sistemleri standart, güvenlik ve beklentilerini karşılayabilmek, yerel ihtiyaçlara yanıt verebilecek esnek altyapı, bilgi birikimi ve insan kaynağını sunabilmek olarak sıralanıyor.
Ödeme sistemleri konusunda ülkemizde geliştirilen uygulamalar, sektör temsilcilerine göre ihracat potansiyeli taşıyor. Mobil bankacılıkta da birçok ülkeden ileri durumda olan bir ülke olarak ödeme sistemleri alanında da önemli çalışmalar yapıldığı görüşü paylaşılıyor. Türkiye’de üretilen ödeme sistemlerinin ihracat potansiyeli taşıdığını belirten İnnova Finansal İşlem Çözümleri Direktörü Murat Kayıhan’a göre bu konuda dikkate alınması gereken bazı noktalar var. Bu noktada hizmet verilecek ülkenin Türkiye’ye göre daha geri ya da ileri ekonomik ya da finansal yapıya sahip oluyor olmasının çok önemli olmadığını dile getiren Kayıhan, “Burada önemli nokta, geliştirilen çözümle, küresel ödeme sistemleri standart, güvenlik ve beklentilerini karşılamanızın yanı sıra, doğacak yerel ihtiyaçlara da hemen yanıt verebilecek esnek altyapı, bilgi birikimi ve insan kaynağına sahip olmak” diye konuştu. “Cardtek Group şirketleri dünyada büyüyen iş ortağı ve dağıtıcı ağıyla, beş kıtada ödeme sistemleri alanında teknolojik ürünler ve hizmetler sunuyor” diye konuşan CordisNetwork Genel Müdürü İbrahim Durak da Türkiye’nin dünyadaki ödeme sistemlerinde yüksek teknolojilerin üretildiği ve ihraç edildiği bir ülke olduğunu vurguladı.
Birçok yerel şirket, teknolojilerini yurtdışına da pazarlayarak, özellikle Ortadoğu ve Doğu Avrupa ülkelerinde tercih edilen çözüm sağlayıcılar olmaya başladı.
Türkiye’nin Visa Europe ülkeleri arasında toplam kullanımda üçüncü en büyük pazar konumuna ulaştığına dikkat çeken Visa Europe Türkiye Ülke Müdürü Merve Tezel de ihracat potansiyeli hakkında şu değerlendirmelerde bulundu: “Bilişim teknolojilerini kullanarak hizmet geliştirmede ve dolayısıyla inovasyonda ön sıralarda yer alan ülkemizden, gerek ürün ve pazarlama tarafında, gerekse altyapı ve teknoloji hizmetleri bakımından zaten geçtiğimiz yıllarda söz konusu “ihracat” yapılmaya başlandı bile. Ürün ve pazarlama tarafında özellikle yabancı ortaklı bankalar, diğer ülkelerde bulunan iştiraklerine bilgi birikimi transferinden aynı markalı ürünün çıkarılmasına ve işletilmesine kadar çeşitli evrelerde destek vermekteler. Ayrıca Türkiye’de sistem bütünleştirmesi alanında faaliyet gösteren başarılı şirketler, hali hazırda bankalarımızın bilgi sistemlerine olan gereksinimlerinde yurtdışı bağımlılığını da ortadan kaldırdı. Hatta birçok yerel şirket, teknolojilerini yurtdışına da pazarlayarak, özellikle Ortadoğu ve Doğu Avrupa ülkelerinde sıklıkla tercih edilen çözüm sağlayıcılar olmaya başladı. EMV ve temassız ödeme sistemlerine Avrupa’da ilk geçen ülkelerden biri olan Türkiye’de geliştirilen bilgi sistemleri, bu teknolojilere şu anda yönelen, hatta teknolojinin beşiği sayılan ABD gibi ülkelerde bile ihraç edilen yerli çözümlerin tercih edilmesini sağladı. Visa tarafından geliştirilen uluslararası inovasyon ve ödeme standartlarının ülkemizde yakından takip edilmesine ilaveten bu tür şirketlere verilen bazı devlet teşvikleri de bu fırsatları destekleyecek unsurlar arasında yer alıyor.”
Ödeme sistemlerimiz dünyanın Türkiye’yi tanıdığı birkaç sektörden biri haline geldi
Birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkedeki ödeme sistemlerinden daha ileri seviyede sistemlere sahibiz