Ödemeler, alternatiflerle zenginleşiyor
PayU, gelişmekte olan ülkelerin e-ticaret ve fintech potansiyelini ortaya koyan bir çalışma yayınladı. Küresel fintech etkinliği Money20/20 Europe’ta yayınlanan çalışmada; Türkiye’nin de içerisinde yer aldığı Orta/Doğu Avrupa, Latin Amerika, Hindistan ve Afrika’daki e-ticaret pazarları analiz edilerek buradaki yatırım ve gelişme fırsatları ortaya konuldu. Buna göre Afrika, yüksek e-ticaret büyümesi ile dikkat çekiyor. Güney Afrika’da yetişkin nüfusun neredeyse yarısının akıllı cihazı olması ise dijital işlemler için bu bölgede büyük fırsatlar sunuyor. Dünyanın en büyük 3’üncü internet kullanıcı tabanına sahip Hindistan’da internet kullanıcılarının yüzde 50‘den fazlası mobil internet kullanıyor. Kredi kartı penetrasyonu ve bankacılık hizmetlerine erişim düşük olduğu için alternatif ödeme araçlarının kilit rol oynadığı Latin Amerika’da nakit alışverişlerin yüzde 50’den fazlası ise PayU üzerinden yapılırken, Polonya’da online alışverişlerin yüzde 80’inden fazlası para transferi ile gerçekleştiriliyor.
Türkiye taksiti seviyor
Araştırmada Türkiye’nin de içerisinde yer aldığı Orta ve Doğu Avrupa’daki durumda mercek altına alındı. Batı Avrupa gibi doyuma ulaşmış pazarlara göre daha fazla getiri sağlayan bu bölgedeki pazarlara dönük hamleler yapan PayU, 2020 yılında Euro Bölgesi’nin %1,6 oranında büyümesini beklerken Orta ve Doğu Avrupa’nın %2,6 oranında bir büyüme sergileyeceğini belirtiyor. Bu bölgede 2015 yılında %44 olan akıllı telefon penetrasyonunun bu yılsonu itibari ile %52’ye, 2018’de ise %62’ye çıkacağı öngörüsünün yapıldığı analizde, Türkiye’deki tüm online alışverişlerin %55’inin taksitle gerçekleştiği kaydedildi.
İşyerleri için fırsatlar zenginleşiyor
PayU Türkiye Ülke Direktörü Emre Güzer ise açıklamasında, PayU’nun büyümekte olan ülkelere yaptığı yatırımların Türkiye’deki işyerlerini de olumlu etkilediğini belirtti. Güzer şöyle devam etti:
“Basit bir Sanal POS altyapısından ziyade, işletmelerin tüm ödeme ihtiyaçlarını eksiksiz karşılamaya yönelik birçok ödeme aracını senkronize bir şekilde ekosisteme kazandırmaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz dönemde sunduğumuz gerçek zamanlı havale çözümünü ve mPOS uygulamasının yanı sıra finansal servislere erişim imkanı olmayan müşterilerin online ödeme yapabilmesini sağlayacak bir ödeme servisi de sunacağız. Yakın zamanda kapıda ödemelerde yaşanan aksaklıkları da gidereceğiz. Amacımız şu an sayıları 4 milyona yaklaşan ve internetten sıkça alışveriş yapan kişi adedini 10 milyona taşıyacak projeler geliştirmek. Türkiye’de e-ticaret sektörünün kalkınmasına yönelik çok çeşitli adımlar atıyoruz. Farklı ödeme araçları sunmanın yanı sıra Türkiye’deki PayU üye işyerlerinin, farklı küresel ödeme kuruluşlarıyla işbirliği sağlayarak onlarca farklı ülkeye satış yapabilmesinin önünü açtık. Böylece Türkiye ekonomisine de itici güç sağlamayı umuyoruz.”