Ödemelerde mobil devrimi
Visa’nın tüketicilerin dijital ödemelere yönelik alışkanlıklarını ve güvenlik odaklı düşüncelerini incelemek için gerçekleştirdiği “2017 Dijital Ödemeler Araştırması”nın sonuçları açıklandı. Araştırma 22 Avrupa ülkesinde 42 binden fazla tüketiciyle online olarak yapıldı. Araştırma bankacılık işlemleri ve günlük ödemelerde mobil cihazların kullanımının Avrupa’da ve Türkiye’de daha önce hiç olmadığı kadar arttığını da gösterdi. Buna göre; Türk mobil kullanıcılarının yüzde 90’ı bankacılık işlemi yapmak, parasını yönetmek, fatura ve günlük ödemelerini yapmak için mobil cihaz kullanıyor. Türkiye, bu oranla yüzde 77 olan Avrupa ortalamasının da üzerinde. Mobil cihazlara güvenin artması, tüketicileri de masaüstü bilgisayarlardan ve laptop’lardan uzaklaştırıyor. Araştırma sonuçlarını değerlendiren Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel, “Araştırmayı ülkemiz açısından değerlendirdiğimde, Türkiye’de mobil ödemelerin günlük hayata entegre olduğunu görüyorum. Öncelikle mobil ödemeler için yapılan altyapı, teknoloji ve terminal yatırımları mobilin yaygınlaşmasının temelini oluşturdu. Genç nüfus da mobili benimsedi. Bir etken de tüketicilerin mobile karşı artan güveni. Araştırma, bu yıl tüketicilerin bankacılık işlemleri ve ödemeler için mobil cihazlarını güvenle kullandığını gösteriyor” dedi.
Biyometriye güven tam
Türkiye’de mobil ödemelerin hangi harcamalarda tercih edildiğine bakıldığında, araştırmaya katılanların yüzde 66’sı elektrik, su ve doğalgaz gibi fatura ödemeleri, yüzde 57’si mobilya, elektronik gibi harcamaları, yüzde 56’sı yemek siparişi, yüzde 45’i de film, müzik veya televizyon programı satın almak için mobil ödemeleri tercih ettiğini belirtti.
Araştırma, ödemeyi kolaylaştıran kayıtlı kart uygulamaları (card-on-file) ve mobil cüzdan gibi uygulamaların da yaygınlaştığını gösteriyor. Örneğin Türkiye’de mobil kullanıcılarının yüzde 68’i bu uygulamalardan birini kullanarak ödeme yaptığını belirtiyor.
Bu arada, Avrupa’da kimlik doğrulama metodu olarak biyometrik verilerin kullanımı artarken, Türkiye’de de biyometrik doğrulama yöntemlerine yönelik güvenin de yüksek olduğu görülüyor. Araştırmaya katılan Türk tüketicilerin yüzde 92’si kimlik doğrulama için biyometrik yöntemlerin kullanılmasını güvenli bulduğunu belirtiyor.
Y kuşağı etkisi ön planda
Türkiye’den araştırmaya katılan 18-34 yaş aralığındaki Y Kuşağı temsilcileri dijital ödemelerin benimsenmesinde en ön saflarda. Y kuşağının yüzde 93’ü bankacılık işlemleri ve ödemeler için mobil cihaz kulllandığını belirtiyor. Araştırma, aynı zamanda mobil cihazını kullanacağını söyleyenlerin oranının 3 sene içinde artacağını ve yüzde 97’ye ulaşacağını gösteriyor. Y kuşağının yüzde 68’i online alışverişlerinde mobil cihaz kullandığını belirtiyor. Y kuşağının yüzde 72’si para transferini mobil cihaz kullanarak yapıyor.