Ödemenin büyüğü küçüğü olmaz (mı?)
Mikro Ödeme, küçük miktarlı ödeme çözümlerini yurtdışına taşımayı hedefliyor.Cep telefonlarını ödeme aracı olarak kullanma teknolojisi, hem faturalı hem de ön ödemeli hat sahiplerinin ilgisini çekiyor. Mikro Ödeme CEO’su Alper Akcan, “Öncelikli hedef; küçük tutarlı ve kolay ödenebilecek ücretleri tahsil etmek” dedi. “Mobil ödeme, banka veya kredi kartının ikamesi değil” hatırlatmasını yapan Akcan, çalışmalarını şöyle anlattı:
“Operatörler; abonelerin kullanım ve ödeme alışkanlıklarına bakarak tek kullanım bedellerini ve aylık limitleri, bizim sunabileceğimiz fiyat aralığını belirliyorlar. Böylece insanlar, ekstra faturalarla veya azalan TL’lerle karşılaşmıyor. Biz de, onların mobil ödeme altyapısını ödeme aracı haline getirip, üye işyerlerine yani servis satan şirketlere sunan noktadayız.”
Mikro Ödeme’nin Türkiye ve Facebook, Zynga, EA gibi yurtdışından hizmet veren yaklaşık 750 aktif üye işyeri var. Akcan, şunları söyledi:
“Şirketi 2008’de kurduk ve 2009 Mart’ında ilk işlemlerimiz başladı. Mobil ödeme için kendi sistemimizi hazırladık ve bu Ar-Ge çalışmasında TÜBİTAK-TEYDEB desteğini aldık. Bugün sektör standardı haline gelen ‘tek adımda onay’ ödeme kurgusunu yarattık. Mobil ödeme; operatörlere müşterileri ile ilişki kurma fırsatı sunuyor, önemli bir tahsilat aracı oluyor. Pazara da, bu ödeme aracının iş modellerini nasıl olumlu etkileyeceğini anlatmaya özen gösterdik. Facebook, Zynga gibi örnekler ışığında Türkiye’de içerik odaklı küçük girişimler, ilerde büyük fırsatlar olabilir.”
Ön ödemeli kartlar yayılacak
Üye işyeri olma şartı; yasal bir iş yapıyor olmak şeklinde özetlenebiliyor. Akcan, bu yapıyla, bugüne kadar fazla kayıt altında olmayan bir sektörün kayıt altına alındığını da hatırlattı. Son kullanıcı ve üye işyerleri için 7/24 çağrı merkezi hizmeti verdiklerini hatırlatan Akcan, şöyle devam etti:
“Temelde dört yükümlülüğümüz var: Üye işyeri bulmak, bütünleştirmeyi gerçekleştirmek, yapılan işlerin doğruluğunu kontrol etmek, son kullanıcı ve üye işyerine destek vermek. Mobil cüzdan konusunda hazırlıklar yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl ‘mikro ödeme’nin tanıtımını yaptık. Çünkü sadece mobil ödeme odaklı değiliz. Hedefimiz; tüm küçük tutarlı ödemeleri kapsamak. Buna kredi kartı ve ön ödemeli kart olarak iki alternatif katarak, 360 derece kapsamlı ödeme yapısı oluşturduk. Bu yapıda isteyen cep telefonuyla, isteyen tanımladığı kredi kartıyla, isteyen de satın alma noktalarından aldığı ön ödemeli kartla ödeme yapar. 2012’de bu üçlü yapının daha da büyümesini bekliyoruz. Zynga, EA, Apple iTunes’unkiler gibi ön ödemeli kartlar yurtdışında popüler. Bunların Türkiye’de de popüler olması için 2011 Haziran’ında Zynga ile oyun kartlarının dağıtımı ve Türkiye hakları konusunda anlaştık. Büyük ölçekli oyun mağazalarında ve son olarak D&R’larda bu kartlar satılmaya başlandı. Kapsamlı mikro ödeme platformunu böylece hayata geçirmiş olduk.”
Hedef yurtdışı pazarlar
Ürün ve üye çeşitliliğini artırmak gibi iki öncelikle hareket ettiklerini belirten Alper Akcan, 2012 planları ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Pratik ödeme alternatiflerini artırmak, bunlarla herkesin hayatını kolaylaştırmak istiyoruz. Örneğin böylece İstanbul Kart’a kontör yüklemek için bir SMS yeterli olabilecek. NFC’ye önemli yatırım yaptık. Hatta patent başvurusu yaptığımız özel ürünümüz var. İkinci hedefimiz bölgesel büyüme. Doğu Avrupa, eski SSCB ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu ile Kuzey Afrika’yı hedefledik ve 2012’de bu ülkelerde operasyonumuzu başlatmayı, bölgesel ofislerle büyümeyi planlıyoruz. Turkcell’in ilk yıldan beri Gold Partner’iyiz, 2011 yılında Avea’dan ‘En Başarılı Mobil Ödeme Uygulaması’ ödülünü aldık. Türkiye’den ilk defa bir şirketin katıldığı Red Herring’de Avrupa’nın en büyük 100 şirketinden biri seçildik, Türkiye’den bu listeye kabul edilen ve ödül alan ilk şirket olduk. Bunlar, bu konuda çalışmaların yurtdışında da önemli olduğu konusunda bizi motive ediyor.”