Ödevimi aldım, size de var…
Bir çalışanın iş yerinde geçirdiği süre evde geçirdiği süreden daha fazla. Mesela saat 9’da iş başı yapan birinin mesai arkadaşları ile geçirdiği ortalama süre hafta içi 45-50 saat olurken, aynı kişinin eve saat 8 gibi varıp 12 gibi yattığını düşünürsek evdekilerle geçirdiği süre 20 saat. Bu durumda çalışan biri hafta içinde mesai arkadaşlarını evdekinden 2 katı fazla görüyor. O zaman çalışan biri için en önemli konulardan biri çalışma ortamının huzuru, kalitesi ve konforu olmalı. Elbette iş veren ya da iş yeri sahibinin davranışı, ücret, emeğe saygısı gibi konular da çok önemli. Bütün bunları araştırıp, puanlayan bir çalışma var, ismi “Great place to work”, yani çalışmak için ideal iyi bir yer, harika iş yeri.
Bu çalışmayı daha önce özel sektörde duyuyordum ama bir kamu kuruluşu için aklımdan bile geçirmezdim. Öyle ya, kamuda insanlar işine gider, kurallar sıkıdır ve çok da esnetilemez hatta yöneticileri serttir filan. Ne demek istediğimi hepimiz biliyoruz, sonuçta kamu işte …
Dr. Cebrail Taşkın bu ezberimi bozdu, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü’ne (BTGM) bu unvanı kazandırdı, yani artık kamuda da insanların huzurla çalıştığı, insana değer verilen ve mutlu olunan bir müdürlük var. Cebrail Bey çalışan ile karşılıklı güven ve mutluluk ile sonuca gidildiğini söylese de bir kamu kurumu için oldukça zor bir hedefin aşılmış olduğu açık. Bizzat müdürlüğü ziyaret ettiğimde bunu görmek mümkün. Çalışanların mutluluğu, iletişimi muhteşem. Her hafta ekibe teknoloji konferansları sağlanıyor, garaj bölümünde ise yeni fikirler değerlendiriliyor, adeta bir çağdaş şirket görünümü.
Kendisini gönülden kutluyoruz ama makalem bununla sınırlı değil. Çok da önemli bir görevi daha üslenmiş Cebrail Bey.
1 milyon bilişimci, 1 milyon yeni güç, 1 milyon takviye anlamına gelen “1 Milyon İstihdam” projesinin de liderliğini yürütüyor. Projenin büyüklüğünü anlatabilmek adına rakamlara şöyle bir bakalım: Aday başvuru sayısı 875.000’den fazla, aktif aday sayısı 720.000’den fazla, doldurulan özgeçmiş 360 bin, eğitim alan kullanıcı sayısı 883 bin, işveren sayısı 126 ama hızla artıyor. Yani buradan 1 milyon bilişimci yetişmek üzere.
Sadece yazılımcı yetiştirme programı değil, Veri Analisti, Siber Güvenlik Analisti, Network Uzmanı gibi 26 pozisyon var, yenileri ekleniyor. Eğitimler BTK Akademi kanalından veriliyor ve herkese ücretsiz açık.
İşveren kısmı için şu notları okuyorum:
- 100’den fazla şirket ve 40’dan fazla STK ile görüşülerek proje çalışmaları geliştirildi.
- Mevcut SGK ve İŞKUR teşviklerine proje sitesinden yönlendirme yapıldı.
- 2021 yılı başında sistem işverenlere açıldı. İşverenler de ücretsiz ve koşulsuz sisteme kayıt olarak özgeçmiş tarayabilmekte ve iş ilanı yayınlayarak iş başvurusu alabilmekte.
- Sadece teknolojiyi üreten değil aynı zamanda teknolojiyi yöneten ve kullanan adayların da bu projeyle istihdamı hedeflenmektedir.
Projenin paydaşları arasında, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, T.C. Çalışma vs Sosyal Güvenlik Bakanlığı, T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, BTK, MYK ve İşKur gibi çok güçlü bakanlık ve kurumlar var.
Başında Genel Müdür Dr. Cebrail Taşkın, yardımcısı Lütfi Alp Ergün ve proje koordinatörü Emre Aliç Bey’in olduğu program beni çok heyecanlandırdı çünkü sektöre başladığım onlarca yıl öncesinden beri devam eden bir sıkıntımız var, yetenekli eleman tedariki. Bu sorun şekil değiştirse de 40 yıldır devam ediyor ve maalesef çözüm bulunamadı. Tam sayıca daha fazla uzman yetiştirme çalışmalarına başladık, bu defa da çıkan salgın, uzaktan çalışma modelleri ile elimizdeki insan stoğunun yurtdışına kaçmasına neden oldu. Fiziken gidenler bir yana ülkemizde kalarak ama online olarak yurtdışına hizmet veren bilişim uzmanları stok yokluğunun en büyük nedeni. Bu durumda daha fazla üretmekten başka çare yok. İşte bu nedenle bu proje hem bu sıkıntılar için umut veriyor, hem de bilişim ile yükseklere tırmanacak bir Türkiye için de zemin hazırlıyor.
Eksikliklerini yermek yerine tamamlamaya çalışarak, hatalarını yüze vurmak yerine geliştirmelerine yardımcı olarak bu projeye destek vermek hepimizin arzusu ama bilişim sektörü için bir görevdir.
Ben ödevimi aldım.
Yazdım…