‘ODTÜ Day Zero’da girişimcilik ekosistemi buluştu
Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) ev sahipliğini yaptığı ‘ODTÜ Day Zero’ etkinliği, 21 Aralık 2019 tarihinde ODTÜ Teknokent Bilişim İnovasyon Merkezi Cozone’da düzenlendi.
Girişimcilik ekosisteminin bir araya geldiği, ODTÜ, ODTÜ Teknokent, ODTÜ TTO, Growth Circuit, Z-Garage ve Cozone tarafından organize edilen etkinliğin sabah programı, Türkiye’nin önde gelen ‘Girişim Hızlandırma Programları’nın girişimci ekiplerinin ‘Day Zero Arena’ sahnesinde, ekosistemin önemli mentor ve yatırımcılarının karşısında gerçekleştirdikleri sunumlarla başladı. Etkinliğin öğleden sonraki programında ise ‘Day Zero Stage’ sahnesi, girişimcilik ve iş dünyasının önemli isimlerini ağırladı. ODTÜ ve ODTÜ Teknokent tarafından kurulan yatırım ve hızlandırma şirketi Growth Circuit tarafından yönetilen ve Türkiye’nin teknokent desteğine sahip tek ortak çalışma alanı ‘Cozone’un birinci yaşının da kutlandığı ‘ODTÜ Day Zero’ etkinliğinin akşamki programı ODTÜ Kültür Kongre Merkezi’nde (KKM) devam etti.
Yeni kuşağın marka bağımlılığı yok ve çok acımasızlar
‘ODTÜ Day Zero’da düzenlenen ‘Dijital Dönüşüm Paneli’nin moderatörlüğünü KALDER Ege Bölgesi Başkanı Senem Kılıç gerçekleştirdi. Panele; TEB Genel Müdür Yardımcısı Ali Gökhan Cengiz, Arçelik Genel Müdürü Can Dinçer, Nurus Yönetim Kurulu Başkanı Güran Gökyay, SAP Türkiye Genel Müdürü Uğur Candan katıldı. Kılıç, dijitalizasyonun sosyal toplumda devrim yarattığını vurgularken Candan, ‘Deneyim Ekonomisi’nin altını çizerek öncelikli çözümün doğru soru ve doğru yanıt olduğunu kaydetti ve değer zinciri için entegre çözümler gerektiğine dikkat çekti. Candan, “‘Genç Yetenek Programı’ ile istihdamı artıracak şekilde yürüyoruz. Ekosistemi ekosistem yapan laboratuvara yakın olmak. Kurumsal girişimcilik büyük önem taşıyor. ‘Olmaz’ı kabul etmeyenlerle yola devam edeceğiz” dedi. Cengiz, ‘startup’lara mentorluk verdiklerini belirterek küresel anlamda ‘startup’ları dünyaya açabileceklerini ifade etti ve Cozone ile de çalışmaya başlayacakları bilgisini vererek, “İhtiyaçlar değiştiği için bankacılık da değişiyor. Şu an her şey müşterinin etrafında dönüyor. Dijital tarafta tüm makinelerin birbiriyle konuştuğu ortamda, bunun dışında kalamazsınız. Müşterimize daha hızlı yanıt verebilmek için makine öğrenmesini kullanıyoruz. Dijital dönüşümlerine yardımcı olmak için KOBİ danışmanlarımız bulunuyor. 2020 yılında da girişim ekosisteminde desteğimiz devam edecek” açıklamasını yaptı. Birinci maddemiz ‘güven’ diyen Dinçer, “Güven konusunda hata yapamayız. Her şeyde ilkleri yapma cesaretimiz var. Tüketici alışkanlıklarını öğrenmeye çalışıyoruz. Yeni kuşağın marka bağımlılığı yok ve çok acımasızlar. Muazzam bir dönüşüm yaşadık. Arçelik’in genetiğini değiştirmek üzere yolculuğa çıktık. Bayilik sistemini dijital bayilik sistemine geçiriyoruz. e-Ticarette Türkiye’nin en büyük oyuncusu olmayı hedefliyoruz. Kurumsal girişimciliğimizi artırarak yola devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Gökyay, “Ekonomi birbirini desteklemeli. Aslında bizim, bugün ‘sharing economy’ denen imece kültürümüz mevcut. Türk insanı buna yatkın” değerlendirmesini yaparak şunları aktardı: “Ofislerde farklı jenerasyonlarla barış ortamı oluşturmamız gerekiyor. Bir orkestrasyona ihtiyacımız var. Şirketlerin değişim yönetimi mekânın değişimiyle çok bağlantılı.”