Ödül ve vefa…
Ülkemizin en değerlilerinden olan iki derneği Türkiye Bilişim Derneği (TBD) ve Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), birlikte ve her yıl Yaşam Boyu Hizmet ödülleri veriyor. Bu ödül çalışması 1996 yılından beridir de yapılıyor. Çok anlamlı ve güzel bu çalışmanın bir başvuru sayfasını bulamadım, aday adayları için önerilerinizi gerekçeleri ile tbd-merkez@tbd.org.tr atmanız isteniyor. Anlaşılıyor ki sonraki aşamada adaylar belirleniyor ve kazananlar birileri tarafından seçiliyor.
“Vefa” benim kesinlikle “Açık ve şeffaf olmak” ile beraber en çok önem verdiğim duygudur. Maalesef iş hayatında çok da karşılaştığımız bu duyguya sahip olmayan yani vefasız insanlara tahammül etmek benim için gerçekten imkansız denilebilir. Vefasızlık durum içinde riyakarlığı, fesatlığı, kıskançlığı ve nankörlüğü barındırır. Bu nedenle ben vefa ödüllerine çok değer veriyorum. Biz de kendi çapımızda sektöre 35 yıl ve daha fazla emek verenleri ödül töreninizde anıyor ve plaketlerini taktim ediyoruz. Ayrıca önemli etkinliklerimizde açılış konuşmama her zaman sektöre emek vermiş değerli kişileri anarak başlıyorum. Bu nedenle vefa konulu ödüller ve törenler benim için çok anlamlı.
Açıkçası yurtdışında yapılan bu tür yarışmaların detaylarına hakim değilim, fakat ülkemizde yapılan bu tür ödül yarışmalarını ise iyi biliyorum diyebilirim. Bunu değerlendirmek için aşağıdaki özelliklerin olması gerekiyor diye düşünüyorum, bu listeme eklemek istenilenler mutlaka olacaktır;
- Yarışma, şartları karşılayan herkese açık olmalı
- İnternetten başvuru adresi olmalı
- Ya kriterleri belli eden resmi evraklar ya da seçecek jürisi olmalı ve bu jürinin yarışan adaylarla ilgisi bulunmamalı
- Sonuçlar nedenleri ve puanları ile birlikte şeffaf ve herkesin ulaşabildiği şekilde açıklanmalı
- Bunun bir de güzel töreni olursa harika olur.
Ne olmamalı? Keyfe göre ödüller verilmemeli, iltimas geçilmemeli, kurumun kendisi ile organik bağı olanlara verilmemeli, sonuçların detayları gizli olmamalı
Neden bu gereksinimler? Çünkü gerçekten emek vererek kazanılan yarışmalardaki derece ve ödüllerin değeri yitirilir. Gerçekten büyük başarılara imza atmış kişiler ve düzgün tören yapan kurumların yaptıkları da sorgulanır. Uyduruk ödüller bize çok şey kaybettirir, bir süre sonra bu yarışmalara kimse başvurmaz.
Bilişim 500 araştırması ve ödül törenimizde resmi evraklar konuşur, herhangi bir kimseye iltimas geçilmesi imkansızdır. Gerekirse beyannameleri alınır, yerinde inceleme yapılır.
35 yıl ödülleri sektörde gerçekten 35 yıldır çalışıyor olması olmazsa olmaz şarttır. Bizim iletişimimize cevap veren uygun adayların hepsine plaketleri teslim edilir.
Teknoloji Kaptanları ve Pazarlama Kaptanları yarışmamızda tamamen özgür ve bizden bağımsız jüri vardır. Sonuçları onlar belirler. Hatta oylamayı bir de halka açarız, sosyal medya hesabından da bu kişinin gerçek kişi olup olmadığını tespit ederek sahte oyları da engelleriz.
Bence olması gereken de budur. Bu sağlanırsa proje sahipleri, kurumlar ve kişiler kendilerini en iyi bir şekilde tanıtmış olurlar, ciddi bir pazarlama ve halkla ilişkiler çalışması olur.
Özetle bu tür yarışmalar çok önemlidir. Gerçek haber değeri de vardır. BThaber olarak sektörün bütün seçkin ve dürüst ödül törenlerine her zaman önem veriyor ve haberlerini yapıyoruz, yeter ki tarafsız ve değerlendirme tekniğine sahip olsun.
Bu yıl Ağustos sonunda 21. Bilişim 500 ödül törenimizi gerçekleştirdik. 35 yıl veya fazlası sektöre emek verenlere ve resmi evraklarını inceleyerek kendi kategorisinde en yüksek ciroları yapanlara plaketlerini teslim ettik.
Bir diğer çalışmamızda bize internet üzerinde başvuran bilişim projelerini daha önce açıklanmış jüriye sunduk, halka da açtık. Çıkan oylama sonuçlarını puanları ile birlikte açıkladık, plaketlerini dijital ortamda yaptığımız tören ile sunduk. Detaylı puanlama tablosu isteyenlere de bütün bilgileri gönderdik.
Şimdi sırada Pazarlama Kaptanları var, başvurular 31 Aralık 2020 tarihinde sona eriyor, Töreni ise 17 Şubat 2021’de gerçekleştirilecek. Yine tarafsız, yine herkese açık, yine başvurusu web sitesinden, yine muhteşem tarafsız jüri ile yapılacak. Sonuçlar da elbette açık ve şeffaf.
Törenler iyidir, ödüller çok daha iyi..
Vefa konusuna da girmişken yazımızı Cemal Süreyya’nın sözleri ile bitirelim:
“Günlerce konuşmaz, yazmaz, aramaz, sormaz; sonra gelir bir ‘MERHABA’ der, yine o kazanır.”
“O kadar güzel unutmuştun ki beni, hatırlatmaya kıyamadım.”
Yazdım…