Öğrenciler desteklerle buluşuyor
Merhaba,
Pandemi ‘yeni normal’ halini alırken, iş hayatının kuralları da yeniden yazılıyor malum. Bunun bir örneği olarak, Aon’un Küresel Refah Anketi’nin 2021 sonuçlarına göre küresel çapta şirketlerin yüzde 82’si çalışanlarının refahının bir öncelik olduğunu düşünüyor. Ancak birçok şirket; kurumsal kültürlerinde, yeteneği kendilerine çekme yaklaşımlarında ve performans hedeflerinde bir refah stratejisinden yoksun. Araştırma sonuçları, çalışan refahının şirket performansı üzerinde doğrudan etkisi olduğunu gösteriyor. Stres, tükenmişlik ve kaygı gibi faktörler de şirket performansını olumsuz etkileyebiliyor. Kurumsal refah performansının, güçlü ve odaklı bir stratejiyle doğrudan bağlantılı olduğunu belirten Aon Türkiye Sağlık ve Emeklilik Çözümlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sinem Yalçın’a göre, kurumsal refah, şirketlerde uygulanan inisiyatiflerin ve politikaların ötesinde kapsamlı bir strateji. Bir stratejiye sahip olmak, kurumsal refah performansını olumlu etkileyerek daha yüksek müşteri memnuniyeti ve sadakat oranı demek. Bazı şirketler, çalışanların fiziksel çalışma ortamına dönmeye hazır olup olmadığını değerlendiriyor. Sinem Yalçın’a göre, bu doğrultuda kurumların çeşitliliği teşvik etmesi önemli olacak.
Çevresel gündemimde Cisco var. Cisco, değer zinciri genelinde karbon emisyonlarını büyük ölçüde azaltma hedefiyle tüm şirketi kapsayan stratejileri hızlandırma kararı almış. 2040’a kadar içinde ürün kullanımı, operasyonlar ve tedarik zincirinin de yer aldığı tüm emisyon alanlarında net sıfıra ulaşmak hedefleniyor. 2040’a kadar tüm kapsamlarda sera gazı (GHG) emisyonlarında “net sıfır” değerine ulaşma hedefi, 2025 yılına kadar dünya genelinde tüm Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonlarında net sıfıra ulaşmak gibi iddialı kısa vadeli hedeflerle destekleniyor. Cisco’nun diğer kısa vadeli hedefleri arasında, satılan ürünlerin kullanımı ve tedarik zinciri emisyonları gibi Kapsam 3 kategorileri var. Tüm şirketler dilerim bu şekilde adımlarını net biçimde planlayıp uygular. Çünkü tek bir dünyamız var, kıymetini bilelim.
Okullar açıldı, üniversiteliler de okullarına kavuştu. Kurulduğu 1979 yılından bu yana sürdürdüğü burs programı ile eğitime desteğini aralıksız sürdüren Anadolu Vakfı’nın 2021-2022 Eğitim ve Öğretim Yılı Burs Programı’na başvuru süreci tamamlandı, gençler yine destekle buluşma imkanı yakaladı. Burs programıyla akademik ve sosyal yönden başarılı gençleri desteklediklerini belirten Anadolu Vakfı Genel Müdürü Nedret Aydemir, “Burs süreci maddi destek ile sınırlı değil. Programımız mesleki deneyim paylaşım etkinlikleri ve eğitimlerin yanı sıra yine bir yıllık mentorluk sürecini de içeriyor. Bu uygulamalarımızı pandemi sürecinde dijital ortamda kesintisiz olarak sürdürüyoruz. Mezun bursiyerlerimiz ile de ilişkilerimiz devam ediyor. Hayata atılan mezun bursiyerlerimiz, edindikleri deneyimleri yeni bursiyerler ile gerek mentorluk sürecinde gerekse diğer etkinlik ortamlarında paylaşıyor” demiş. Paylaştıkça büyüyen bir yapı söz konusu.
BP Türkiye’nin gençlere yönelik yürüttüğü sosyal sorumluluk projesi “Gelişim, Seninle” kapsamındaki sosyal projeler bölümünün ilk etabında üniversite öğrenci kulüpleri ve toplulukları fikirleriyle yarışmış. Gençler tarafından yerel ya da ulusal alanda sosyal fayda üretilmesini hedefleyen Sosyal Projeler bölümünde seçilen 9 proje toplam 90 bin TL ödül kazanmış. Gelişim, Seninle’de öğrenci kulüpleri ve topluluklarına yönelik ikinci dönem eğitim Ekim ayında başladı ve Aralık ayında gençler yeniden sosyal projeler için başvurabilecek. Böylece bu yıl eğitimlerini tamamlayan 100 kulüp içerisinden seçilen 20 kulüp, bp Türkiye tarafından sağlanan toplam 200 bin TL’lik hibe ve uygulama desteğine hak kazanacak. Garanti BBVA’nın, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Ekonomist Dergisi işbirliğiyle bu yıl 15. kez düzenlediği Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması için başvurular başladı. Başarı hikâyesiyle kadın girişimcilere ilham olacak adaylar, 15 Kasım’a kadar www.garantibbvakadingirisimci.com adresindeki formu doldurarak yarışmaya başvurabilecek. Şubat ayında gerçekleşecek jüri toplantısı sonrası kazananların belirleneceği yarışmada kadınlarımız yine ekonomideki güçlerini gösterecek.
Great Place to Work’ün Avrupa’nın En İyi İşverenleri Listesi açıklandı. Yüksek çalışan bağlılığı skoruna sahip Türkiye’den 10 şirket, Avrupa Bölgesi’nde faaliyet gösteren ve süreçte başarılı olan şirketlerin yer aldığı Best Workplaces in Europe™ listesine girmeyi başarmış. Kuveyt Türk, Best Large listesinin birincisi olmuş. 25 şirketten oluşan Best Small kategorisinde Inspark 8’inci sırada, Farmazon da 23’üncü sırada. Türkiye’den 4 şirketin yer aldığı Best Medium kategorisinde gittigidiyor/eBay 5’inci, Tümaş Mermer 14’üncü, Aktoy 28’inci ve Doğuş Holding de 41’inci olmuş. Best Large kategorisinde ise Kuveyt Türk en iyi işveren olurken Albaraka Türk 19’uncu, Penti 37’nci, sahibinden.com da 47’nci olmuş. Çalışanlarına verdikleri değerle yüksele şirketlere bir tebrik de bizden…
Bu haftaki kitabım, Hülya Evirgen Akçal’ın, “Rüya Gibi Geçti: Bahar Bizim İçimizdeydi” kitabı. Anı/Yaşantı türündeki kitabın kadın kahramanının 62 yıllık yol arkadaşını kaybettikten sonraki ruh hâlini tasvirle başlayan hikâye, uzun yılları mutlulukla paylaşmış bir çiftin, ülkenin farklı bölgelerinden gelen aile bireylerinin geçmişlerinin, kendi yetişme dönemlerinin, yolları kesiştikten sonra yarım asırdan fazla sürdürdükleri evliliklerinin, kadın kahramanının anıları eşliğinde anlatımını içeriyor. Luna Yayınları’ndan çıkan “Rüya Gibi Geçti: Bahar Bizim İçimizdeydi” yayınevinin kendi linki kitapperonu.com başta olmak üzere kitabevlerinde ve diğer online platformlarda bizleri bekliyor.
Haftaya görüşelim,