Okul-sanayi iş birliğini geliştirecek yeni bir yapılanmaya gidiliyor
Ankara Sanayi Odası (ASO) ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) arasında mesleki ve teknik eğitimde istihdam ve üretim ilişkisini güçlendirmeyi amaçlayan ‘Mesleki ve Teknik Eğitimin Geliştirilmesi İş Birliği Protokolü’ imza töreni, 18 Temmuz tarihinde ASO’da gerçekleştirildi. İş birliği protokolü, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özer ve Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir tarafından imzalandı.
ASO Başkanı Nurettin Özdebir’in ev sahipliğinde gerçekleşen törene; Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özer’in yanı sıra Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, Ankara Valisi Vasip Şahin, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Emrullah İşler, Milletvekilleri; Nevzat Ceylan, Arife Polat Düzgün, Orhan Yeğin, Nevin Taşlıçay, MEB Bakan Yardımcıları Nazif Yılmaz, Sadri Şensoy, Petek Aşkar, Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener ile bakanlık bürokratları, ATO Başkanı Gürsel Baran, ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal, OSTİM Başkanı Orhan Aydın, MEB Genel Müdürleri, bazı STK Başkanları, ASO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri ile çok sayıda sanayici katıldı. Nurettin Özdebir, protokol imza töreninde yaptığı konuşmada MEB ile imzalanan protokolle; okul-sanayi iş birliğini daha da geliştirecekleri yeni bir yapılanmaya gideceklerini kaydetti.
İş yeriyle okul arasındaki bağ geliştirilerek sanayinin istihdam açığı kapatılacak
Özdebir, ASO’nun meslek liselerinde beceri testi yaparak öğrencileri yönlendirdiklerine işaret ederek, bu testlerin ilkokuldan itibaren yapılmasını, üniversiteye girişte de uygulanarak kişilerin becerilerine göre tercih yapmasının sağlanmasını önerdi. Mutsuz gençlerin yetişmesinin önlenmesi gerektiğinin altını çizen Özdebir, şunları kaydetti: “Bunun önüne geçmek için insanları kabiliyetlerine göre yönlendirip bu kabiliyetlerine göre beceri sahibi yapılması son derece önemli. Bu amaçla çıkılan yolculukta, MEB ile okul-sanayi iş birliğini daha fazla geliştirecek, adeta kol kola çalışabileceğimiz yeni bir yapılanma gerçekleştiriyoruz. Bu yapılanmayla Ankara’daki meslek liseleri ve mesleki eğitim merkezlerine, ASO’nun meslek komitelerinden görevlendirme yapacağız. Bu şekilde iş yeriyle okul arasındaki bağı geliştirerek sanayinin istihdam açığı kapatılacak. Ülkemiz için üretecek gençleri yetiştirmek için bu protokolü yapıyoruz. Bu protokolle, sanayicilerimizin mesleklerle usta eğiticilerini göndermeleri, öğrencilerin staj yapmaları, tespit edilecek öğrencilere burs desteğinde bulunulması, burada yetişen öğrencilerin iş yerlerinde istihdam edilmesi, okulların atölye ve laboratuvar eksiklerinin birlikte giderilmesi gibi pek çok adım atılacak.”
MEB mesleki eğitimi ayağa kaldırmak için sektörün tüm temsilcileriyle iş birliği yapıyor
Bakanlık olarak mesleki eğitim, okul öncesi eğitime erişim ve öğretmenlerin mesleki gelişimlerinin sürekli desteklenmesi olmak üzere üç konuya öncelik verdiklerine dikkat çeken Bakan Özer, okullaşma oranlarıyla ilgili olarak hedeflerini paylaştı. MEB’in mesleki eğitimi ayağa kaldırmak için sektörün tüm temsilcileriyle iş birliği yaptığını ifade eden Özer, “İstediğimiz şey; sanayicinin deneyimini, birikimini, müktesebatını, meslek liselerine aktarması. Süreci birlikte yönetip insan kaynağını birlikte yetiştirebilmemiz… İşte bunun neticelerini gördük. İlk adımlarını Savunma Sanayi Başkanlığımızla yaptık: ASELSAN Mesleki Teknik Anadolu Lisesi. Artık ASELSAN Mesleki Teknik Anadolu Lisesine yüzde 1’lik başarı diliminden öğrenciler geliyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, Teknopark İstanbul Mesleki Teknik Anadolu Lisesi… Bunun örnekleri çoğaltabilir. Artık başarılı öğrenciler meslek liselerini tercih etmeye başladı” açıklamasını yaptı. Konuşmaların ardından Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özer ile Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir tarafından iş birliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında, meslek komiteleriyle eşleştirilen okullar, ‘Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları kapsamına alınacak. Okul laboratuvar ve atölyelerinin donanım ve teknolojik altyapısı güncellenerek sektörle uyumlu hale getirilecek. Belirlenen öğrencilere burs verilecek, öğrenciler için işletmede mesleki eğitim ve staj imkanı sağlanacak. Okul ve üye firma çalışanlarının deneyimlerini paylaşmalarını sağlayacak faaliyetler düzenlenecek. Alan/dal dersleri arasından uygun bulunanlar, ASO’nun belirlediği öğretmen ya da eğitici usta tarafından verilecek. Öğretmen ve yöneticilere yönelik hizmet içi eğitim, kurs, seminer gibi faaliyetler düzenlenecek. Kız çocuklarının okullaşma oranının artırılması amacıyla okula devam problemi yaşayan öğrencilerin okula devamını teşvik edici çalışmalar yapılacak. Okulların döner sermaye kapsamında ürettikleri ürünlerin tanıtmalarına destek sağlanacak. Kariyer günü, rehberlik, yarışma, gezi gibi mesleki ve teknik eğitime yönelik etkinlikler ve farkındalık faaliyetleri düzenlenecek. Öğrencilerin yeteneklerinin ve ilgi alanlarının belirlenmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek.