Okuyalım, okutalım!
Yepyeni bir haftadan merhaba sana,
Bu hafta mektubuma her zamankinden daha da harika bir haberlea başlıyorum. Zira Türkiye’nin ilk ve en kapsamlı sosyal bağış hareketi başladı. Aralarında Koruncuk Vakfı, Bilim Kahramanları Derneği, Darüşşafaka Cemiyeti, KAÇUV, Hayata Destek Derneği, WWF, TEMA, TEGV, KEDV, ÇEKÜL, AÇEV, AKUT, TOÇEV, Tohum Otizm Vakfı ve ASHOKA olmak üzere 15 STK’yı tek platformda toplayan MarjinalSosyal’in önderliğinde başlatılan Sosyal Bağış Hareketi, bireysel bağış ve sivil toplum kuruluşu bilincini artırmayı hedefliyor. “Biriniz Hepimiz İçin” sloganıyla başlayan “Sosyal Bağış Günü” de her ayın ikinci Perşembe günü gerçekleşecek. Sosyal Bağış Hareketi sosyal medya hesapları her daim takibimizde olsun: facebook.com/sosyalbagishareketi, instagram.com/sosyalbagis, twitter.com/BagisHareketi.
Gelelim haftanın bir diğer kamu spotu haberine, sağlığa. 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle kansere karşı savaşan besinlerle ilgili bilgi veren Acıbadem Altunizade Hastanesi Onkoloji Diyetisyeni Dilşat Baş. bazı besinlerin kanser hücrelerini vücuttan uzaklaştırma konusunda vücudun iç dinamiklerine daha fazla destek verdiklerine dikkat çekerek, “Bu dost besinlerin faydalarından yararlanmak için onlara soframızda düzenli olarak yer vermeliyiz” demiş. İşte önleyici ilaçlarımız: Kükürtlü sebzeler, yani brokoli, lahana, karnabahar, bürüksel lahanası, pazı, turp çeşitleri, şalgam, hardal yeşillikleri, su teresi, yabani havuç, kurubaklagiller, yani kuru fasulye, nohut, kırmızı ve yeşil mercimek ile soya fasulyesi, üzümsü meyveler yani çilek, böğürtlen, ahududu, yaban mersini, dut, üzüm, kızılcık, kiraz ve vişne, dost baharatlar yani tarçın, karanfil, fesleğen, kimyon, kakule, nane, kişniş, biberiye, sarımsak, zencefil ve zerdeçal, karotenoid içeren besinler yani balkabağı ve tatlı patates, ayrıca havuç, kayısı, mısır, domates, yeşillikler, şeftali, nektarin, portakal ve karpuz, üstüne bir de balık, ayrıca likopen içeren besinler yani domates ve greyfurt, kayısı ve karpuz, doğal prebiyotikler yani enginar, kereviz, pırasa, kuşkonmaz, soğan, sarımsak, muz, yer elması, hindiba, buğday kepeği, tam tahıllı ürünler ve kuru baklagiller, sert kabuklu kuru yemişler yani pek sevdiğimiz ceviz, fındık, fıstık, badem, brezilya fıstığı ve kaju fıstığı, tüm bunların hepsinin üstüne de yeşil ve siyah çay. Formülümüz sağlık için bunlar olsun her zaman.
Bireysel enerjimizi aldık madem, o vakit geçelim enerji içeriğime…. Enerjisa’nın ‘Tasarruf Modu’ uygulaması, banner reklam yayınlarının gerçekleştiği tüm cihazlarda enerji tasarrufu sağlıyormuş. Uygulamayla sitede kalınan süre boyunca cihazların işlemcisini yoran servisler durduruluyormuş. Enerjisa’nın #enerjnikoru hareketi ile kampanya döneminde hem markanın web sitelerinde hem erişimi yüksek mecralarda uygulanan Tasarruf Modu uygulaması ile toplam 25 milyon görüntülenme üzerinden 5 milyon tekil kullanıcıya erişilmiş.
Haberlerim bu kadar da değil… Konecranes, Türkiye'deki atıktan-enerjiye (WTE) ve biokütle uygulamaları için özel tasarlanmış kaldırma ve malzeme elleçleme teknolojilerini piyasaya sunuyormuş. Atıktan-Enerji üretimi, kentsel atıkların yakılması ile ortaya çıkan ve genellikle elektrik ve buhar formundaki enerji oluşturma süreciymiş.
Türkiye’nin liselerarası ilk ve tek kodlama festivali CodeFest, Üsküdar Amerikan Lisesi (ÜAL) tarafından ikinci kez düzenlenmiş. Toplam 28 okuldan 100’den fazla liselinin katıldığı CodeFest’te; Kadıköy Doğa Koleji ve Akım Koleji’nin kodlama takımı ‘Skaksjks’, 6 soruyu çözerek birinci olmuş.
Gençlerin başarılarıyla ödüllere de geçeyim. Vestel, Manisa Çalışma ve İş Kurumu koordinatörlüğünde, bu yıl 10’uncusu düzenlenen Manisa İstihdamda Buluşma Günleri’nden 3 ödülle dönmüş. 2016 yılı kapsamında ‘En Fazla İstihdam Sağlayan İşletme’, ‘En Fazla Kadın İstihdamı Sağlayan İşletme’ ve ‘Kontenjan Fazlası En Çok Engelli İstihdamı Sağlayan İşletme’ ödüllerini alan Vestel, ekonomiye ve insana sağladığı katkıyı bir kez daha göstermiş.
Schneider Electric de etik iş uygulamaları standartlarının belirlenmesi ve geliştirilmesinde küresel lider olan Ethisphere Enstitüsü tarafından Dünyanın En Etik Şirketleri’nden biri seçilmiş.
ODTÜ Genç Girişimciler Topluluğu üyesi Furkan Yılmaz sağolsun yazmış, 2016-2017 eğitim öğretim döneminde ODTÜ Genç Girişimciler Topluluğu olarak NASA tarafından düzenlenen uluslararası bir organizasyonda yer aldıklarını söylemiş. NASA tarafından düzenlenen ve 5 yıldır 100’den fazla şehirde gerçekleştirilen, yılda 10 bin teknoloji meraklısını buluşturan NASA SPACE APPS CHALLENGE etkinliğinin bu yılki Ankara ayağını ODTÜ Genç Girişimciler Topluluğu ve NASA ortaklığıyla 29-30 Nisan’da Next Level sponsorluğunda Next Level AVM’de kapalı bir mağazada gerçekleştirecekler. Etkinlik 161 ülkede eş zamanlı ve 48 saat kesintisiz gerçekleşecek. Hedef ise NASA’nın dünya ve uzayda önemli gördüğü sorunların çözümüne katkıda bulunacak teknolojistleri, bilim adamlarını, tasarımcıları, sanatçıları, eğitimcileri, girişimcileri, yazılım geliştiricilerini ve her yaştan öğrenciyi buluşturup, onların web sitesi, mobil uygulama, elektronik alet, robot, giyilebilir teknoloji ürünü ya da henüz fikir aşamasında olan bir yeniliği dünyanın gelişimi için sunması.
Haftaya noktayı bir kitapala değil, devasa bir kütüphane ile koyuyorum. 53. Kütüphane Haftası kapsamında, 29 Mart’ta 81 İlde, saat 12.30 – 13.00 arasında, illerin en merkezi noktalarında, kütüphane iç mekânlarında, kütüphane bahçelerinde, okullarda, okul bahçelerinde, üniversite kampüslerinde, 30 dakika sessiz kitap okuyarak gerçekleştirildi. Ama acı gerçek: IPSOS KMG’nin 2016 yılında 34 ilde 13 bin 799 kişiyle gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarını içeren ‘Türkiye’yi Anlama Kılavuzu’na göre toplumun yüzde 39 hiç kitap, yüzde 47’si hiç dergi okumuyor, En sık yapılan aktivite yüzde 85’le televizyon izlemek. Oysa okul kütüphanesindeki kitap sayısı arttıkça, öğrencilerin matematik başarılarının da artma eğiliminde olduğu net. Bir acı gerçek daha: Milli Eğitim Bakanlığı Personeli arasında “kütüphaneci kadrosu” hala yer almamakla beraber, özel eğitim kurumları hariç Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi okullarında çalışan kütüphaneci sayısı sıfır. Yani 18 milyona yakın öğrencinin yüzde 70’i kütüphanesiz bir eğitimle karşı karşıya. Okul Kütüphanecileri Derneği Başkanı Aydın İleri, konuyla ilgili çok kapsamlı bir metin iletmiş, benim yerim malum sınırlı, ama sözün özü; eğitimde fırsat eşitliğinin temelinde okul kütüphanesi var ve müfredatı destekleyen, öğrencinin, öğretmenin edebi ve bilimsel kaynaklara basılı ve dijital olarak eşit ve parasız erişebilecekleri, uzman kütüphaneci personelin hizmet sunduğu kütüphaneler, bilgi ve belge merkezleri tüm öğrencilerin, eğitimcilerin hakkı. Söylemesi bizden olsun, okudukça ülkenin büyüyeceği gerçeğini unutmayalım.
Bu hafta da bu kadar, yeni bir gündemle buluşalım haftaya,