Okyanus ötesi ile 150 milyon dolarlık iş bağlantısı
Ekonomi Bakanlığı’nın UR-GE teşvikleri (Uluslararası Rekabetçiliğin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ) kapsamında TET tarafından kurulan Yazılım Yurtdışı Pazarlama Takımı (Tetsoft) Projesi ile yazılım sektörü, yeni pazarlara açılıyor. Yazılımda 2023 yılı için belirlenen 15 milyar dolarlık ihracata ulaşmak adına önemli çalışmalara imza atan Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET), küresel açılımını devam ettiriyor. Boston ile Washington’ı ziyaretlerde 16 firmadan 22 yetkilinin yer aldığı Türk heyeti, toplam 170 ikili görüşme gerçekleştirdi ve altı günde 150 milyon dolarlık iş bağlantısı yapıldı.
Böylece Türkiye, yazılımda dünya ölçeğinde iş yapabilecek şirketlere sahip olduğunu Almanya’nın ardından ABD ziyaretiyle de gösterdi. Yeni bağlantılar kuran Türk yazılım şirketlerinin bazıları, ABD’de ofis açmak için görüşmelere başladı bile. Bu da TET’in Türkiye yazılım sektörünü dünyaya, “Collaboration, Innovation, Investment Relation” (İşbirliği, İnovasyon, Yatırım Bağları) stratejisi ile tanıtma önceliğinin sağladığı faydaları açıkça ortaya koyuyor.
2014 Kasım’ında Almanya’nın teknoloji merkezi Baden-Württemberg eyaletinin başkenti Stuttgart ve Heidelberg şehirlerine gerçekleşen heyette 12 yazılım şirketi yer almıştı. Bunun ardından, yazılım alanında dünyanın en büyük pazarı olan ABD’de 1-5 Haziran 2015 tarihlerinde Boston ve Washington’a Yazılım Sektörü Ticaret Heyeti tarafından yapılan ziyaretler, Tetsoft takımında yer alan şirketler için beklendiği gibi fırsatları beraberinde getirdi. İş bağlantıları kurma imkanının yanında bazı Türk yazılım şirketleri, ABD’de ofis açarak potansiyeli değerlendirme yolunu seçti. Boston ile Washington’ı ziyaretlerde 16 firmadan 22 yetkilinin yer aldığı Türk heyeti, toplam 170 ikili görüşme gerçekleştirdi ve altı günde 150 milyon dolarlık iş bağlantısı yapıldı.
Şirketler ofis açmak için hazırlanıyor
TET’in altı aylık hazırlık sürecinin ardından hayata geçirdiği ABD heyetinde, Türk şirketler Microsoft, IBM, Raytheon, Honeywell ve Boeing gibi şirketlerle biraraya gelirken, Türk şirketlerinin özellikle savunma sanayi ve sağlık sektörüne yönelik çözümleri görüşmelerde öne çıktı.
ABD gezisi kapsamında Türk heyeti, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün (MIT) sanayi ile buluşma noktası olan MIT Industrial Liason Programı, Cambridge İnovasyon Merkezi, Microsoft Teknoloji Merkezi, IBM İnovasyon Merkezi, Maryland Üniversitesi ve ABD Kongre Binası’nı da ziyaret etti.
Bu arada, Boston’da bulunan Cambridge İnovasyon Merkezi, Türkiye’den yazılım şirketlerinin yatırım yapmaları için stratejik bir nokta olarak saptandı. Bu kapsamda TET, söz konusu merkezde bir ‘ticaret ofisi’ açılmasına yönelik çalışmalar yürütürken, Tetsoft heyetine katılan şirketlerin bazıları da burada ofis açmak üzere görüşmeler yapmaya başladı.
Sonbaharın yeni rotaları
10-16 Ekim 2015 tarihlerinde Birleşik Arap Emirlikleri’ni oluşturan yedi emirlikten en teknolojik olanı, yani Dubai ve Katar’ın başkenti Doha’yı ziyaret edecek olan Yazılım Sektörü Ticaret Heyeti’nin 2015 yılında son durağı ise 15-20 Kasım tarihlerinde Hollanda’nın Ar-Ge merkezi şehri Eindhoven olacak.
Yazılım sektörümüz bunlarla büyüyor
Genç nüfus ve 50 milyonu geçen internet kullanıcısı.
Kamunun internet üzerinden sunduğu hizmetlerin yaygınlaşması.
KOBİ’lerdeki kullanımın, e-dönüşüm politikalarının da etkisiyle yaygınlaşması.
Bireysel ve kurumsal bazda akıllı cihazların kullanımının gün geçtikçe artması.
İnovasyonla pekişen ihracatın artışı.
E-ticaret uygulamalarının ve Türk oyun sektörünün gelişimi.