ÖLÇEK BAĞIMSIZ HER ŞİRKETE ÖZEL ÇÖZÜMLER
Özellikle iletişim alanında yaşanan gelişmeler, mobilleşen yeni yaşam ve iş biçimlerine neden oldu. Bu da veri depolama alanında çok büyük bir artışa neden oldu. Dahası, artık kurumlar hem hukuksal zorunluluklardan, hem de iş akışları gereğince en az 5 yıllık verilerini saklamak durumunda da kalıyorlar” dedi.
Oytek Çözüm Danışmanı Erkan Alkan, “Bu da mekanik kısıtlardan kaynaklanıyordu. Bu tür sıkıntıları aşabilmek için veri depolama üreticileri daha fazla kaşeler kullanılarak bu sıkıntıları tamponlamaya çalışıyorlardı. Başka alanlarda uygulanan bir teknolojinin veri depolama dünyasına adapte edilmesi ile bu mekanik kısıtlardan kaynaklı sıkıntılar aşılmış oldu. Bu teknoloji, SSD diye adlandırdığımız Solid State Disk RAM-Drive teknolojisidir. Burada hareketli parça bulunmadığından bozulmalara karşı daha dayanıklı bir yapı sağlanmış olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.
Remivac Ürün Yöneticisi Harutyun Kalataş, “Veri depolamada karşımıza çıkan en ciddi problemlerden biri enerji maliyetlerinin ciddi biçimde artmasıdır. Bunu azaltmanın yolu ise teyp ve arşivlemeden geçiyor. Diğer bir önemli problem ise verinin yönetilebilmesidir. Bu ise veri depolamada sanallaştırmanın daha yoğun kullanımı ile azalacaktır. Büyük ve orta ölçekli şirketler dünyadaki genel eğilimleri takip ediyor ve alımlarını buna paralel olarak gerçekleştiriyorlar. Bunda da etkili olan dünya piyasasında veri depolama konusunda isim yapmış şirketlerdir” şeklinde konuştu.
Sun Microsystems Türkiye Sistem Mühendisi Ayça Yalçın, “Bu yeni kuşak disk sistemleri sayesinde; yüzlerce GB’lık, veritabanı veya uygulama bilgilerini kaşelemek ve daha önce rastlanılmamış hızlarda uygulamaları çalıştırmak mümkün. Bu beceri sayesinde, pahalı ve yüksek enerji tüketimine sahip 15K dönüş hızındaki sürücülere duyulan ihtiyaç önemli ölçüde azalırken, maliyet ve enerji tüketiminde de önemli avantajlar sağlanabiliyor. Önceden, üst uç disk sistemleri tarafından çok yüksek maliyetler karşılığı sağlanabilen bu özellik, iki katmanlı gelişmiş kaşe mimarisi ile artık tüm kurumlar tarafından düşük maliyetler ile sahip olunabiliyor. Ekonomik krizler, verinin büyümesini yavaşlatmazken, kurumların veri depolama önceliklerini tekrar gözden geçirmesine neden olmakta. Artık kurumlar, doğru veriyi doğru maliyetlerdeki depolama ortamına otomatik olarak taşıyan, yönetim giderlerini düşüren sistemleri tercih ediyorlar” şeklinde konuştu.
TURCom Teknoloji Server & Storage Ürün Müdürü Selim Selveroğlu, “Çekmecelerinde SATA, SAS, Fiber ve yeni teknoloji olan SSD diskleri barındırabilmektedirler. Henüz pahalı olmasına rağmen en iyi performans tabii ki SSD disklerde alınmaktadır. SSD disklerin tamamından oluşan depolama alanları pahalı olsa da üreticilerin kullandığı teknolojilerle; dinamik olan verilerin otomatik olarak SSD disklere taşınması, statik olan verilerin ise SATA ya da SAS disklerin üzerinde tutulması teknolojileri ile SSD diskler kimi projelerde ihtiyaç doğrultusunda konumlandırılıyor” dedi.
Donanımsal depolama çözümlerinin artık tek başına yeterli olamadığını belirten ZyXEL Tüketici Elektroniği Ürün Yöneticisi Şamil Doğan, “Veri depolama, saklama ve güvenliğini sağlamak için bütünleşik çözümler ön plana çıkarak donanımla birlikte yedekleme, veri kurtarma ve sıkıştırma yazılımları çözüme dahil edilmeye başlandı. Son kullanıcı tarafında ise ihtiyaçlar daha farklı, bu alanda hizmet veren ağ veri depolama cihazları otomatik p2p download, http/ftp/web sunucu, DLNA standardı ile diğer elektronik cihazlara uyum, paylaşım, youtube ve flickr gibi portallara doğrudan erişim hizmetlerini sunarak kullanıcılarının evinde bir medya merkezi olarak görev yapmakta. İndir, sakla, paylaş platformunu sunan ağ veri depolama cihazları sadece depolama çözümlerini değil, film, müzik, fotoğraf gibi tüm sayısal dosyaları saklarken aynı zamanda gelişmiş erişim ve paylaşım hizmetlerini beraber getirmekte. Maliyet KOBİ’lerde de büyük önem taşıyor ve yazılım/altyapı kiralama yoluyla büyük yatırımlar yapmaya gerek olmaksızın BT ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar” dedi.
Sunucuların sanallaşmasıyla ön plana çıkan bulut mimari çatısında sunulan servislerin etkin desteği için veri depolamanın da sanallaşmasına dikkat çeken Tara Sistem Genel Müdürü Aybars Gümüş, “Kullanıcı açısından donanım değiştirmeden tek sistem altında petabaytlar seviyesinde kapasiteyi kolaylıkla yönetebilmesi önemli. İlave kontrol üniteleri ve birbiriyle tutarlı bitişik kaşe yapısı sayesinde ölçeklenebilirliği sunan veri depolama sistemleri bulut mimariyi destekleyen performanslı çözümler olarak ön plana çıkmaktadır. Orta boy şirketler donanım tercihlerini aynı markadan yana kullanıyorlar. Esneklik, performans, ölçeklenebilirlik ve en önemlisi veri güvenliği ile iş sürekliliği gibi özellikler ön plana çıktığında ise münferit alanında uzman şirketlerin çözümleri tercih edilmektedir. Aktif kullanılan veri ile arşiv verilerinin ayrışması önem kazanmaktadır” dedi.