Olgun Çelik & DQ Türkiye İş Birliği Yeni Bir Başarı Öyküsüne Daha İmza Attı
‘’Qlik Sense’in veriler arasında kolayca detaya inebilmesi, bağlantılı verileri karşılaştırabilme, veri hazırlama ve entegrasyonda kolaylık sağlaması gibi özellikleri ile birlikte Olgun Çelik verileri hızlı ve dinamik bir şekilde anlamlı hale gelmeye başladı.’’
Olgun Çelik ekibi, proje hakkında sorularımızı yanıtladı.
- Kısaca kurumunuz ve kurumunuzun teknoloji yaklaşımından bahseder misiniz?
Otomotiv yan sanayinin güçlü kuruluşlarından biri olan Olgun Çelik 77 yıllık köklü bir şirkettir ve Access Turkey Capital Group bünyesinde olan iLab Holding’e bağlıdır. 1945 yılında İzmir’de kurulmuş olan Olgun Çelik 1981’de Manisa OSB’ye taşınmıştır. 2008’de ikinci üretim tesisini açmıştır. 2010 yılında ise Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından Ar-Ge Merkezi olarak tanınmıştır. Olgun Çelik; modern tesisleri, tecrübeli iş gücü ve sahip olduğu teknik bilgi birikimi ile rekabetçi dünya piyasasında güçlü bir markadır. Alanında Türkiye’de pazar lideridir. Avrupa’da ise hafif ticaride pazar lideridir.
Tüm üretimde de ilk 3’te yer almaktadır. Global pazarda yer alan hafif, orta ve ağır ticari ana sanayi araç üreticilerine ve bu araçların yenileme (aftermarket) pazarına süspansiyon, hafif ürün ve teknoloji çözümleri sunan Olgun Çelik’te üretilen ürünlerden bazılarını; parabolik yaprak yay, konvansiyonel yaprak yay, Z tipi yaprak yay ve kompozit yaprak yay olarak belirtebiliriz.
Otomotiv ve savunma gibi birçok sektöre hafif ürün ve teknoloji çözümlerinın yanında Ar-Ge ve test merkezi hizmetleri de sunan OlgunTech markamız da 2020 yılında faaliyete başlamıştır. 2021 yılında devreye alınan OlgunAutomation iş birimimiz ise Otomasyon ve Endüstri 4.0 dönüşüm çözümleri ve hizmetleri sunmaktadır.
Müşteri portföyümüzün büyük bir kısmı Daimler, Volkswagen, Ford, Isuzu, MAN, BMC, Temsa, Karsan, Otokar gibi global ana sanayi markaları oluşturmaktadır.
- Teknoloji yaklaşımlarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Dijital dönüşüm, mobilite ve siber güvenlik Olgun Çelik olarak önem verdiğimiz konuların başında gelmektedir. Klasik sistem analizi yaklaşımı ile mevcut durumumuzu (As-Is) değerlendirmekteyiz, gitmek istediğimiz noktayı (To-Be) belirleyip aradaki yolu nasıl alabileceğimize bakıp projelerimizi şekillendirmekteyiz ve bunu periyodik şekilde tekrarlayarak, belirli kilometre taşlarında da kalibrasyonumuzu yapıp hız kesmeden projelerimizi yürütmekteyiz.
- İş zekası çözümleri, kurumunuz yapısında nasıl bir yere sahip? Qlik Sense ürününe karar verme sürecinden bahsedebilir misiniz?
Qlik Sense iş zekası ve veri analitiği yazılımı projesi; raporlama süreçlerinden doğan iş yükünü azaltacak etkili veri görselleştirme ile veriyi daha anlamlı hale getirecek, karar almada yardımcı olabilecek, entegrasyon kolaylığı sağlayarak tüm organizasyona yaygınlaştırılabilecek ve ihtiyaçları karşılayabilecek bir çözüm olması nedeni ile tercih edilmiştir.
- DQ Türkiye ile yapılan iş birliği size neler kattı? Yapılan iş birliğinden önceki süreç ile işbirliği sonrası süreci değerlendirebilir misiniz? Ne gibi faydalar sağladınız?
DQ Türkiye ve Olgun Çelik iş birliği 2021 yılının başında Tedarik Zinciri’ne bağlı Satın Alma Departmanı ile başladı. Üst yönetimin veriye çok boyutlu erişebildiği ve verileri derinlemesine analiz edebileceği ekranlar oluşturuldu. Bu proje ile üst yönetimin kısa sürede en alt seviyedeki veriye inebilen platformdan erişmesine olanak sağlandı.
Tedarik Zinciri Departmanındaki başarılı proje çıktıları sonrasında yaygınlaştırma adımlarına başlandı. Bu bağlamda, veri analizine en çok ihtiyaç duyan departmanlardan biri olan Mali İşler ile projeye devam edildi. Bu projeler sonrasında üç farklı departmanda 20’ye yakın rapor bir yıl içinde devreye alındı.
İş Zekası ve Veri Analitiği dünyasının yazılımı Qlik Sense kullanılarak gerçekleştirilen projede Mali İşler Departmanı, Tedarik Zincirine bağlı Satın Alma, Planlama ve Lojistik Departmanları ile iş birliğine başlamadan önce günlük, haftalık ve aylık olarak takip edilen birçok rapor manuel olarak hazırlanmaktaydı. Süreci manuel yönetmek, ilgili iş birimlerinde hem iş yükü yaratıyor hem de veriye hızlı ve doğru bir şekilde ulaşılmasını zorlaştırabiliyordu. Süreç insan eforu ile yürütüldüğü için hataya da açıktı. Qlik Sense ile süreci dijitale taşımak iş yükünü azalttı, doğru veriye hızlı bir şekilde ulaşılmasını sağladı. Başarılı olarak devreye alınan bu projeler, Olgun Çelik karar verme süreçlerini güçlendirdi, stratejik kararlara yön göstermesinin yanında operasyonel kararları da destekledi.
Tasarlanan ekranlar veriyi daha anlamlı ve görünür kıldı. Üst yönetim tarafından da önemli metriklerin anlık takibini sağladı.
- Bir cümle ile özetlemenizi istesek, Qlik Sense’in kurumunuza ve günlük işlerinize katkısını nasıl ifade edersiniz?
Qlik Sense’in veriler arasında kolayca detaya inebilmesi, bağlantılı verileri karşılaştırabilme, veri hazırlama ve entegrasyonda kolaylık sağlaması gibi özellikleri ile birlikte Olgun Çelik verileri hızlı ve dinamik bir şekilde anlamlı hale gelmeye başladı. Olgun Çelik Üst Yönetiminin de stratejik kararları doğru bir şekilde ve zamanında alabilmelerine katkı sağlanırken, verilerin bir bütün olarak tek bir kanaldan kontrol ve analiz edilebilmesi için ortam oluşturdu. Qlik Sense yatırımı, oluşturulan projelerdeki kazanımlar ve verimlilik artışı ile kendisini 2 yılda amorti etti.
- DQ Türkiye ile nasıl bir sinerji oluşturdunuz, proje uygulama aşamasındaki deneyimlerinizden bahsedebilir misiniz?
Qlik Sense projeleri ciddi süreç bilgisi gerektirdiği gibi teknik destek de gerektiren projeler olarak öne çıkmaktadır. Yapılan tüm projelerde süreç sahipleri ve Bilgi Teknolojileri Departmanının iş birliği yaparak konuları birlikte yürütmesi ve bu sinerjiye DQ Türkiye ekibinin de katılması, projeleri başarılı kılan en önemli etmenlerden birisidir. Olgun Çelik Üst Yönetim, Tedarik Zinciri ve Mali İşler ekibi projemizin ana kullanıcı kitlesini oluşturmaktadır.
DQ Türkiye yetkilileri de şu bilgileri verdiler.
- DQ Türkiye ekibi olarak, Qlik Sense ile gerçekleştirmiş olduğunuz proje hakkında bilgi verebilir misiniz?
Olgun Çelik ekibi ile yürütmüş olduğumuz bu projede birçok farklı departmandan iş birimleri ile çalışıp, Qlik Sense’i tüm şirket içerisinde yaygınlaştırma fırsatı bulduk. Ekiplerin gündelik eforlarının çoğunu kaplayan raporlama süreçlerini Qlik Sense ile otomatik hale getirip iş birimlerinin kullanımına sunduk. Sunduğumuz raporlarda Qlik Sense’in zengin grafik çeşitliliğinden faydalanarak ekiplerin ihtiyaçlarına uygun dashboardlar tasarladık, böylece istedikleri raporlara en hızlı ve yalın şekilde ulaştılar.