On bin kişi daha
Nokia’nın yaşadığı sorunlardan pek yakında kurtulacağı öngörülmüyor. 2010 yılının Eylül ayında Nokia’nın CEO’su olarak işe başlayan Stephen Elop döneminde bu yılın Mart ayının sonuna dek 11 binden fazla kişinin işine son verildi. Ancak Haziran ayında yapılan açıklamada şirketin eski günlerine dönmesi için atılan adımların başında 2013 yılının sonunda toplam iş gücünün yüzde 19’unu oluşturan 10 bin kişinin daha işine son verilmiş olacağı yer alıyor. Böylece Nokia’nın iş gücü 2013 yılında 2010 yılına göre yüzde 30 daha küçülmüş olacak. Nokia’dan ayrılacaklar arasında yüksek ücretli, deneyimli yöneticilerin de olması bekleniyor.
Akıllı telefon devrimi süresince Apple’ın iPhone’ı ile Google’ın Android işletim sistemli telefonları karşısında beklenen rekabeti yürütemeyen ve son iki yıl içinde piyasa değerinin dörtte üçü olarak yaklaşık 25 milyar dolar kaybetmiş olan Nokia’nın attığı bu adımla en az 2 milyar dolar tasarruf etmesi bekleniyor. Nokia’nın bugün telefon işinde her bir avroluk satışta 3 sent kaybettiği hesaplanıyor.
Son on yılın büyük bir bölümünde mobil telefon sektörünün lideri olan Nokia’nın yerine şimdi dünyanın en büyük mobil telefonu üreticisi olarak Samsung geçmiş bulunuyor. 2011 yılının Şubat ayında Nokia’nın akıllı telefonlarında Windows Phone işletim sistemi kullanımı için Microsoft ile yaptığı işbirliğinin de henüz bekleneni vermekten uzak kaldığı görülüyor.
Nokia’nın iş gücünde bu denli büyük bir indirime gitmesi birçok spekülasyonu da beraberinde getiriyor. Bunların başında hisse senetlerinin değeri yüzde 77 düşerek 16 yıl öncesi değerlerine gerileyen Nokia’nın Microsoft tarafından satın alınması geliyor.
Apple’ın başarısında yazılımın donanım ile bütünleşmesi Google’ın da Motorola’nın mobil bölümünü satın almasına neden oldu. Endüstri analistlerine göre akıllı telefon sektöründe bu gelişme üzerine Nokia’yı satın alması Microsoft’a çok büyük bir yarar sağlayacak ve böylece Microsoft ilk kez donanım işine de girmiş olacak. Öte yandan endüstri uzmanları Nokia’nın bir B planı varsa bunun da şirketin başına yeni bir CEO’nun geçmesi olasılığı olduğunu ileri sürüyorlar.
Ayrıca 2010 ve 2011 yıllarında toplam 986 milyon avro zarar eden yüzde 50-50 ortaklı Nokia Siemens Networks adlı telekomünikasyon ağ ekipmanı şirketinin de satış olasılığı üzerinde durulduğu CEO Elop tarafından bir video konferans toplantısında belirtildi. Nokia’nın mobil telefon işinde çalışan sayısı 53 bin 553 Nokia Siemens’in ise 68 bin 595 kişiden oluşuyor.
İkinci kez bu denli büyük bir personel kıyımının açıklanmasından hemen sonra hisse senetlerinin değerinde yüzde 18 düşüş yaşanan Nokia Almanya’da Ulm ve Kanada’da Burnaby kentlerindeki Ar-Ge merkezlerinin ve Finlandiya’da Salo mobil telefon fabrikasının kapatılacağını açıkladı. İşine son verilecek 10 bin kişinin 3700’ü ise Nokia’nın ülkesi Finlandiya’daki personeli kapsıyor.