ÖNEMİ DAHA DA ARTAN BAŞLIK; KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI
Mobil teknolojiler, finans dünyasını da dönüştürüyor ve finansta dijitalleşme süreci hızlanıyor. Bu yeni dijital dünya ile birlikte sınırlar hızla ortadan kalkıyor. Artık alışveriş yapıp, ödeme yapmak veya para transferi için mesafelerin ve sınırların çok önemi kalmadı. Birkaç gün gecikmeyi göz önüne alan kullanıcılar, Çin’deki veya Amerika’daki servis sağlayıcılar üzerinden, aynı sepette üç farklı kıtadaki tedarikçilerden sipariş verip, Türkiye’deki bir bankaya ait olan banka kartını ilişkilendirdiği mobil cüzdanı ile alışveriş yapabiliyor. “Bu doğrultuda dönüşümün itici gücü olan unsurları özetlemek gerekirse; mobilite, dijitalleşme ve küresel hizmetlere doğrudan erişim diyebiliriz” tespitini yapan Cardtek Payment Processing Services Genel Müdürü İbrahim Durak’a göre, tüm bu mobilite, dijitalleşme ve küresel servis sağlayıcılar dönüşümü tetiklerken, diğer yandan da finans dünyasındaki en önemli ve hassas sorun büyüyor: Kişisel ve hassas verilerin korunması. Tüm bu ekosistemin kullandığı temel kurallar var. “Bu kuralların tümü, kişiyi ve işlemi doğrulamak üzere kurgulandığı için bu ekosistem kendisini korumakta gün geçtikçe daha da zorlanır hale geliyor” yorumunu yapan İbrahim Durak, yorumlarına şöyle devam etti:
Kural koyucular işbirliği içinde olmalı
“Önem arz eden diğer iki konu da sınır ötesi ticaretin yerel ekonomiler üzerindeki etkilerle oluşabilecek kullanıcı mağduriyetleri ile, bu dijital dünyada dönen işin ülke sınırları içinde vergilendirilmesi. Bunlarla ilgili olan düzenleyici kurumlar Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve BDDK olarak öne çıkıyor. Son derece yeni ve farklı olan, sürekli değişen ve dijital dünyada kontrolü zor olan bu konularda, yurtiçinde kural koyucu olarak aktif ve işbirliği içinde olmak lazım. Küresel ve sınır ötesi bir konu olduğu için dünyadaki diğer benzer kurum ve paydaşlarla da mutlaka birlikte hareket edilmeli.”
Türkiye’de sektörün ana oyuncuları olan bankalar dışındaki oyuncular için gereken ekosistem henüz oluşmadığından dolayı, rekabet olması gereken şekilde gelişemiyor. Bu alanda yeni regülasyonlar var. “Ancak bunlar henüz gereken şekilde hayatımıza giremediler” yorumunu yapan Durak’ın da dikkat çektiği gibi, bankaların yanında diğer ödeme hizmet sağlayıcılar ve katma değer sağlayacak olan fintec şirketlerinin gelişmesi lazım. Rekabetin de bankalar arasında pay kapma şeklinde değil, tam aksine, yeni oyuncular ve katma değerli hizmetler ile pastanın büyütülmesi şeklinde şekillenmesi Durak’a göre önem taşıyor.