‘Önemli gelişmelerden biri kuantum bilgisayarlar olacak’
Gerçekleştirdikleri VShield Konferansı’ndan çıkan sonuçları paylaşan Innovera Genel Müdürü Murat Tora, şu bilgileri verdi:
“VShield açılış konuşmasını yapan Kaspersky CEO’su Eugene Kaspersky, siber suçluların da COVID-19 döneminde evde kaldığını ve zararlı yazılım geliştirmek ve siber saldırılar yapabilmek için daha fazla vakitleri olduğunu söyledi. Kaspersky verilerine göre küresel olarak zararlı kod oranının bu dönemde yüzde 10, saldırıların ise yüzde 25 arttığını belirten Eugene Kaspersky, koronavirüs sonrası için “Büyük kurumların bilgi güvenliği departmanları var, ancak KOBİ’ler, küçük işletmeler çalışan, deneyim ve bilgi gibi kaynaklara büyük işletmeler kadar kolay erişemiyor. Siber güvenlik dünyası olarak küçük işletmelere özel servisleri artırmamız, onlara yardımcı olmamız gerekiyor” değerlendirmesini yaptı. Palo Alto Networks Kurucusu ve CTO’su Nir Zuk, ağ güvenliği konusundaki başarılarını tüm siber güvenlik ekosistemine yaymak için inovatif bir platform yaratmanın ilk iş olduğunu söyledi. Zuk, siber güvenlik operasyon merkezlerinin çok sayıda teknolojik çözüm ve hacker’ları kullandığı otomasyonla mücadelede yorgun düştüğünü gözlemlediklerini belirtti. Zuk’a göre, bunun çaresi bulut, kurum içi sistemler ve uygulamalarla dolu bir dünyada, çok sayıda farklı çözüm yerine konsolide olmuş bir platforma yönelmek ve akıllı otomasyon ile iş yükünü azaltmak.
Siber güvenlik kitaplarının yazarı ve Güvenlik Teknolojisti Bruce Schneier’den geldi. Schneier, teknoloji ve kamu politikalarının birbirinden ayrı düştüğünü ve yeniden bir araya gelmesi gerektiğini belirtiyor.
Önemli gelişmelerden biri kuantum bilgisayarlar olacak. Geleneksel eski moda dijital bilgisayarlar, ikili sisteme göre kodlanmış veriler üzerinde çalışırken, yeni nesil bilgisayar olarak ortaya çıkan kuantum bilgisayarlar ise “Qubit” yani kuantum bitleri üzerinde çalışıyor. Birçok olasılık algoritmasını içerisinde barındıran kuantum bilgisayarların gücü ve hızı geleneksel bilgisayarlara göre çok farklı. Karmaşık sorunları geleneksel bilgisayarlara göre çok daha hızlı çözebilecek olan kuantum bilgisayarlar özellikle kuantum gücünün getireceği şifreleme katmanları nedeniyle kullanıcıların kendilerini daha güvende hissetmesini sağlayacak. Fakat bu teknolojilerin bile güvenliği yüzde 100 vaat edemediğini de unutmamak gerekiyor. Bu nedenle şimdi ‘kuantum geçirmez’ yeni algoritmalar yazılarak güvenlik konusundaki açıkların kapatılmasına çalışılıyor.”