Operatörlerin Barselona çıkarması!
Mobil Dünya Kongresi, şirketler arası işbirliklerinin açıklandığı, farklı konularda ödüllerin verildiği bir platform oldu. Türkiye’den katılan operatörlerimizin kongrede yaptıkları çalışmaları kısa kısa derledik.
TT ve Huawei iyi niyet sözleşmesi için aynı masada
Türk Telekom, Huawei ile 5G teknolojileri alanındaki iş birliğini 26 Şubat’ta Mobil Dünya Kongresi ‘nde imzaladığı İyi Niyet Sözleşmesi (MoU) TurkTech1.0 ile ileri bir boyuta taşıdı. Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany, “Türkiye’nin kalkınmasına daha büyük katkılar sağlamak adına bilişim teknolojilerinin kullanıldığı kentleşme, ulaşım, sağlık, eğitim, tarım, enerji ve eğlence gibi alan ve endüstrilerde 5G ve ötesi teknolojilerin sunduğu inovasyona ihtiyacımız var. İşte bu yüzden Türk Telekom olarak Huawei ile imzaladığımız iyi niyet sözleşmesi sayesinde 5G uygulama alanlarını geliştirip, test ederek şebekelerimizde uygulamayı hedefliyoruz” dedi.
Türkiye’nin 5G vizyonu doğrultusunda gerçekleştirilen bu toplantıya Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan ve BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da katıldı.
Bakan Turhan lansman toplantısındaki konuşmasında, ‘’5G ve bulut tabanlı teknolojiler alanında yerli geliştiricilere destek olunmasını önemsiyoruz. Önümüzdeki yıllarda teknolojik gelişmelerin sürükleyeceği 5G kavramının ülkemizin teknoloji ekosistemine de katkı sağlayacağını öngörüyoruz. 4G ve 4.5G altyapıları vatandaşlarımızın mobil internete yoğun ilgi göstermesine neden oldu. 5G ile bağlantılı hayat hayatın her noktasına dokunacak. Ancak bunu hayata geçirebilmek için önemli yatırımlarını gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu alanda elimizden gelen desteği vermeye ve küçük büyük farketmeksizin tüm yerli geliştiricilere kulak vermeye çalışıyoruz’’ dedi.
Bulut Radyo Erişim Teknolojisi’nin demolarına başlandı
Türk Telekom, 5G’nin temel mimarilerinden olan Bulut Radyo Erişim Şebekesi teknolojisini deneyen ilk Türk operatör oldu. Nokia işbirliği ile Mobil Dünya Kongresi’nde gerçekleştirilen demoda, yeni bulur mimari çözümünün sağladığı düşük gecikmeli yüksek iletişim hızı sayesinde katılımcılar 3 boyutlu yeni nesil yerleştirme uygulamasını da deneyimleme imkanı buldular.
Düşük gecikmelerle yüksek kapasitede veri aktarımına olanak tanıyan ürünün demosunda yeni bulut mimari çözümleri, 3 boyutlu video yerleştirme tekniği kullanılarak tanıtıldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’ın da katılımlarıyla gerçekleştirilen demoda, Nokia’nın Airscale Cloud-RAN mimarisi kullanılarak, uzakta bulunan bir kişinin yüksek kaliteli 3 boyutlu hareketli görüntüsü, bulunduğu ortamdan soyutlandı ve demo alanında bulunan cep telefonu ekranının kamera görüntüsü üzerine yerleştirildi. Katılımcılar, başka bir ortamda gezinen bu kişinin önceden kaydedilmiş görüntüsünü, demo telefonu ekranı üzerinden yanlarındaymış gibi görerek “orada olma” hissi yaşatan bu yeni teknolojiyi deneyimlediler.
Gerçekleştirilen demonun ardından konuşan Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, “Türk Telekom olarak, Türkiye’yi geleceğe bağlama vizyonuyla en yeni teknolojilerin ilk kullanıcısı ve uygulayıcısı olmayı sürdürüyoruz. Daha önce denenmemiş yeni altyapı çözümleriyle kullanıcılarımıza yeni imkânlar sunacak şekilde şebekelerimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Bugün katılımcılara yaşattığımız deneyim ile yeni 5G bulut teknolojilerinin yakın gelecekte günlük yaşantımızı, iletişim, eğlence ve izleme alışkanlıklarımızı ne yönde değiştireceğine dair bir örnek sunmuş olduk” dedi.
GSMA’den Turkcell’e IoT Güvenliği Ödülü
800’ün üzerinde operatör şirketin üyesi olduğu GSMA, nesnelerin internetinin güvenliği alanında yaptığı çalışmalardan dolayı Turkcell’e ‘öncülük ödülü’ verdi.
Turkcell, IoT güvenliği çalışmalarıyla yurtdışında da gündemde. Telekom endüstrisinin önemli referans noktalarından biri kabul edilen Dünya GSM Birliği’nin belirlediği standartları yerine getiren Turkcell, nesnelerin internetinin güvenliği konusunda öncü şirket seçilerek ‘Nesnelerin İnterneti Güvenlik Şampiyonu – IoT Security Champion’ Ödülü’ne layık görüldü. Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin, ödülü GSMA Teknolojiden Sorumlu Başkanı Alex Sinclair’in elinden aldı.
Bugün dünyada en fazla tartışılan konulardan birinin de nesnelerin interneti güvenliği olduğunun altını çizen Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin, “Nesnelerin interneti, yapay zeka ve 5G ile birlikte akıllı bağlantının en önemli unsurlarından birini oluşturuyor. Bu üç teknolojinin getirdikleriyle beraber güven ve güvenlik sistemleri kavramları da yeniden tanımlanmaya başlıyor. İşte bu nedenle, nesnelerin internetinde güvenlik konusuna odaklanmış durumdayız. Bu alanda korunma ve güveni en başından itibaren güçlü bir şekilde inşa edebilirsek, bu teknolojiler büyük fırsatları beraberinde getirecektir. İşte bu nedenle GSMA’nın Nesnelerin İnterneti Güvenliği girişiminin bir parçası olmak gündemimizde yüksek önceliğe sahipti. Bu konudaki liderliğinden dolayı GSMA’ye teşekkür ediyor ve çabalarımızın bu ödülle sektör düzeyinde takdir görmesinden onur duyuyoruz” dedi.
Vodafone’un 5G deneyimi
Vodafone ve Huawei, Mobil Dünya Kongresi’nde 5G deneyim alanı oluşturdu. İkili, Huawei’nin E2E ürün ve çözümlerini kullanarak yüksek performanslı 5G ağına olanak sağlayan ticari 5G spektrumlu 5G siteleri kurdu.
Barselona şehir merkezinde konuşlandırılan canlı ağ üzerinde, sürekli kapsama sağlamak için Huawei’nin 5G E2E ürünleri ve çözümleri kullanıldı.
C-Band 80MHz spektrumu üzerinden elde edilen uydu-yer bağının en yüksek hızı canlı 5G senaryosunda 1,7Gbps iken, ortalama coğrafi uydu-yer bağı verimi yaklaşık 800Mbps oldu. Böylece, ağ üzerinden orijinal bir Gbps deneyimine de imza atıldı.
Mevcut 4G LTE sitelerinde konuşlandırılan çoklu 5G gNodeB’lerin, 4G LTE üzerinden çalışan eNodeB’ler ile aynı kapsama kapasitesini sağladığı görüldü. Bu ağ performansı da aktif antenlerin operatörlerin bit başına düşen maliyeti düşürmelerinde önemli bir rol oynadığını ortaya koyuyor. 64T64R ve 80 MHz bant genişliğine sahip olan 5G, 4G LTE ile kıyaslandığında tek bir hücre kapasitesini 20-25 kat artırabiliyor ve bit başına trafik maliyetini 10 kat azaltıyor. Aktif anten kapsama alanı, 5G ve 4G ortak site yapımını mümkün kılıyor ve yeni site kurulum maliyeti büyük ölçüde azaltıyor.