OPTiiM’in Robotları AvivaSA’yı Daha Yükseğe Taşıyor
OPTiiM’in AvivaSA’yla yürüttüğü RPA projesi TechBot ile yıllık 2 milyon TL tutarında bir maliyet tasarrufu sağlandı. Daha önce 3. parti firmalardan paket olarak tedarik edilen hizmet eksiksiz karşılanırken, üstüne yüzde 85 oranında performans artışı yakalandı.
OPTiiM, 20’yi aşkın ülkeye ihracat yapan butik bir yazılım ve hizmet üreticisi. Kurulduğu 2011 yılından itibaren kendi ürünlerini geliştirmeye yatırım yapıyor. Son dönemde Dublin City University ile bir iş birliği anlaşması imzalayarak, yapay zeka tabanlı tahminleme algoritmaları geliştirdiler ve Türkiye’den 3 araştırmacıyı Dublin City University’nin araştırma ekibine dahil ettiler. Test Otomasyonu alanındaki yatırımlarını da çok benzer bir alan olan robotik süreç otomasyonuna taşıyarak bir otomasyon altyapısı kurguladılar ve bu altyapıyı Türkiye ve İngiltere’de aktif olarak pazara sundular. OPTiiM Kurucusu ve CEO’su Levent Özalp, “Özellikle son iki yıldır geliştirdiğimiz Portföy Planlama Otomasyonu yazılımımızla uluslararası arenada büyük markalarla çalışmaya başladık” diyor. “Eylül ayında İngiltere, Çekya, Slovakya ve Türkiye’de müşterilerimizi canlıya çıkararak aynı anda birçok coğrafyada ürünümüzün implementasyonunu yapabilmenin mutluluğunu yaşadık.”
AvivaSA’ya Verilen Otomasyon Sözü
OPTiiM’in AvivaSA ile çalışması, bundan yaklaşık 3,5 yıl önce test süreçlerinin iyileştirilmesi ve daha verimli hale getirilmesine odaklanarak başladı. Özalp bu süreçle ilgili olarak şunları söylüyor: “AvivaSA’ya sözümüz, otomatik olarak yapılabilecek her şeyi otomatik hale getirmekti. Öncelikle ekibimizden 3 arkadaşımız AvivaSA ekibiyle birlikte çalışarak mevcut işleyişi deneyimledi. TPINext ® metodolojisini kullanarak mevcut durumu raporlayıp, gelişim için 3’er aylık hedefler ile bir yol haritası çıkarttık. Tipik bir mevcut durumu anlama çalışmasında olduğu gibi soru sorarak durumu anlamak yerine deneyimleyerek mevcut durumu anlamak, çok daha gerçekçi bir tablo ortaya çıkardı. Yol haritamızda otomasyona yönelik ürünlerin adaptasyonundan, daha hızlı ve verimli işletilebilecek süreçlerin adaptasyonuna birçok zorlu alan olmasına rağmen, 3’er aylık sürelerde ortaya çıkan kazanımlar ile kurum içi paydaşlarımızın desteğini de alarak otomasyon ağırlıklı yeni bir yazılım test operasyon modeline geçtik. Bugün manuel testler, performans testleri, test otomasyonu ve RPA gibi alanlarda AvivaSA’nın değişebilen ihtiyaçlarına da hızlı şekilde adapte olabildiğimiz bir operasyon modelinde, yaklaşık 25 kişilik bir ekip ile hizmet veriyoruz.”
Bu süreçte önceleri test odaklı başlayan AvivaSA çalışmaları OPTiiM ekibinin otomasyon alanındaki başarısıyla robotik süreç otomasyonu (RPA) alanına da taşındı. Özalp, “RPA çözümlerimizle AvivaSA’nın günlük operasyonlarında yoğun olarak yer alan rutin iş ve işlemlerin hızlı ve hatasız olarak yerine getirilmesini sağlıyoruz. Bu sayede, operasyonel giderlerde azalma sağlanırken diğer yandan işlerin eksik veya yanlış yapılması durumunda karşı karşıya kalınabilecek hukuki ve maddi riskler elimine ediliyor. Şu an geldiğimiz noktada, AvivaSA’da 14 farklı iş sürecinde RPA çözümümüz kullanılırken, 750’den fazla senaryo ise test otomasyonu kapsamında yer alıyor” diyor.
AvivaSA’nın İnovasyon Tutkusuyla Dünya Devlerine Meydan Okuyorlar
OPTiiM, RPA çözümünü ilk olarak AvivaSA ’da kurguladı. Özalp, AvivaSA’da öncelikle uzun bir kavram kanıtlama çalışması yapıp, AvivaSA’nın o dönem kullandığı üründen çok daha hızlı ve kararlı bir platformu, açık kaynak kodlu yazılımlar ve kendi geliştirdikleri bileşenlerle birleştirdiklerini söylüyor. “Ortaya terzi işi bir RPA çözümü çıkardık” diyor Özalp, “AvivaSA’nın inovasyona olan tutkusu bize dünyanın en iyi RPA çözümlerine meydan okuma şansı tanıdı. Bunda OPTiiM ve AvivaSA BT ekibinin tek bir ekip olarak çalışabilmeyi başarması da önemli bir faktör. AvivaSA BT ekibi yeniliğe ve öğrenmeye açık bir ekip. Yer aldığımız projelerde AvivaSA BT ekibinin çözüme odaklı
yaklaşımı ile teknik ve iş süreçleri bakımından bize değer katan işler gerçekleştirdik.”
Sonuçlar da bir hayli parlak. OPTiiM’in AvivaSA’yla yürüttüğü RPA projesi TechBot ile yıllık 2 milyon TL tutarında bir maliyet tasarrufu sağlanmış. Daha önce 3. parti firmalardan paket olarak tedarik edilen hizmet eksiksiz karşılanırken, üstüne yüzde 85 oranında performans artışı yakalanmış. Özalp, otomasyon maliyetinin düşmesi ve işlem hızının artması sayesinde daha yaygın bir robot kullanımı kararı alan AvivaSA’da ciddi bir kaynak tasarrufu sağlandığına dikkat çekiyor. “Kurulan yapı sayesinde AvivaSA içerisinde operasyondan İK’ya kadar birçok iş birimi hızla artan oranda iş süreçlerinde robotlarımızı kullanıyor” diyor Özalp. “AvivaSA’nın çağa ayak uydurma becerisine sahip olması kendi içinde sağlam bir kurumsal yapı ortaya çıkarıyor. Bu yapı içerisinde gerçekleştirilen projeler de geleceğe dönük olmak ve aynı zamanda regülatörlerin beklentilerini karşılamak durumunda. Gerek manuel test ve test otomasyon hizmetlerimizle gerekse de RPA hizmetimizle, AvivaSA’nın ihtiyaçlarına uygun ürün ve hizmetleri sağlamayı hedefliyoruz. AvivaSA’da karşılaştığımız yasal ve operasyonel kısıtlar iş ihtiyaçlarına uygun çözümler üretmemize ön ayak oluyor.”
OPTiiM’in Yurt Dışında Büyüme Hedefi Hız Kesmiyor
OPTiiM geçtiğimiz 2 yılda İrlanda, İngiltere ve Suudi Arabistan ofisleriyle yurtdışında organik bir büyümeye imza attı. 2019 yılında da tarihinin ilk şirket satın almasını gerçekleştirerek, Çekya ve Hindistan’da ofisleri olan Consio’yu bünyesine katıyor. Şu an Consio’nun Asya Pasifik pazarı bilgi ve yeteneklerini kullanarak Japonya ofisini faaliyete geçiriyor. Özalp, “2020 yılında özellikle Hindistan ve Avustralya pazarına girmeyi; Amerika, İngiltere, Çekya ve Japonya’da da müşteri portföyümüzü büyütmeyi hedefliyoruz. Satın alma ile bünyemize katılacak Çekya ve Hindistan operasyonlarımızı da hem yazılım geliştirme hem de yazılım odaklı hizmetler alanlarında büyütmeyi hedefliyoruz” diyor.