Optik iletişim
Bilişim, her ne kadar telekomdaki bir donanımdan bilgisayarınızdaki işletim sistemine kadar geniş bir yelpazeyi kapsasa da bu alanda yetişen mühendisler arasında yazılımcı/donanımcı diye bir ayrışma ve belki de kutuplaşma oluyor. Çoğu bu ayrışma henüz başlamamışken öğrenim görmüş mühendisler ile, bir kısım öğreniminin ortasında yatay geçiş yapmış, ya da çift ana dal mezunu mühendisler ise bu ayrışmanın üzerinden aşabiliyorlar. Bu nedenle, grafen konusunda yazdıklarımın BThaber okuyucularının büyük çoğunluğunda heyecan uyandırmayacağını biliyorum. Ama önemli gelişmeler var.
Berkeley Üniv., bir silikon optik kılavuz içerisinden iletilen lazer ışığının tıpkı FET’lerde elektron akımına yapıldığı gibi, ama bu sefer tek atom kalınlığında grafen kullanılarak modüle edildiğini duyurdu (1).
Bunun iki anlamı var: Birincisi çok çok ucuz ve yüksek verimli elektriksel-optik dönüşüm birimleri elde edilebilecek. İkincisi bence daha önemli. Günümüze kadar ışık enerjisini “telgraf” döneminde olduğu gibi “var” ve “yok” arasında iki konumlu olarak kullanarak veri iletebiliyorduk. Bunun ne fazını ne de genliğini değiştirme olanağımız vardı. Dolayısı ile taşıyıcı dalga olan ışığın, çok az bir taşıma kapasitesini kullanmaktaydık. Şimdi, genlik modülasyonu (amplitude modulation) olanaklı görünüyor. Bunun anlamı, bir fiber bağlantısından çok daha fazla veri aktarmak. Belki de, bu “çok” nitelemesini “çok-çok” olarak artıracak, ışık üzerinde 256QAM modülasyon da senelerle uzakta değildir.
(1) http://newscenter.berkeley.edu/2011/05/08/graphene-optical-modulators-ultrafast-communications/