Orman yangınlarında erken tespit esas
Yeni hafta ile merhaba,
Koronavirüs baskısı altında tedirgin günlerimiz yaz sıcağında da devam ediyor. Gezmek bir süre için rafa kaldırdığımız bir aktivite ama internet bağlantımız olduğu sürece dünya kazan, biz kepçe. Mobil seyahat uygulaması Piri, dünyanın bilinen en eski tapınaklarına ev sahipliği yapan Göbeklitepe ve Şanlıurfa turlarını kullanıcılarla buluşturuyor mesela. Piri’nin bu iki yeni sesli turuyla, Göbeklitepe ve Şanlıurfa keşfedilmeye hazır. 2005 yılında Göbeklitepe ile yolu kesişen araştırmacı yönetmen Ahmet Turgut Yazman’ın sesli anlatımıyla hazırlanan içerikler hem evden dinlenebiliyor hem yerinde dijital tur şeklinde deneyimlenebiliyor. Dijital turlar Şanlıurfa ve Göbeklitepe olarak iki ayrı rota halinde tasarlanmış. Her bir durak da ortalama 3-5 dakikalık sesli anlatıma sahip. Bu rotayı dinleyerek gezmek yarım gün alırken evden dinlemek ise 1 saat sürüyormuş, benden söylemesi.
Mevsim normali olmaması gereken bir gerçek, orman yangınları var şimdi de gündemimde. Türkiye’deki orman yangını gerçeği ile küresel bir derde derman olmak ise Türk mühendislere düşmüş. IoT çözümleri üreticisi NetOP Teknoloji, orman yangınların erken tespitini sağlamak için yapay zeka destekli çözüm geliştirmiş. Hatta Avrupa’da elde ettiği başarılarla dünyaca ünlü teknoloji startup’ları arasında yerini alan, Detaysoft’un da yatırımcısı olduğu yüzde 100 yerli şirket NetOP Teknoloji’nin geliştirdiği Akıllı Orman Kapsülü Yangın Önleme Çözümü, Kanada Orman Bakanlığı tarafından geniş ormanlık alanlarda kullanılacakmış. Bu akıllı kapsüller, sensörleri aracılığıyla topladığı verileri yapay zeka yardımıyla işleyerek yangın risklerinin önceden belirlenmesini ve orman kayıplarının engellenmesini hedefliyor. 5 yıllık Ar-Ge çalışması ile geliştirilen orman kapsülleri en sarp ve yüksek noktalarda dahi verimli şekilde çalışıyor. Hedef bu uygulamayı Türkiye ve dünyada yaygınlaştırarak doğanın korunmasına katkı sunmak olmuş ve sensörlerden elde edilen veriler açık kaynaklı olarak sunulacakmış.
Yaratıcılığımız sadece orman yangınlarına karşı durmakla kalmıyor, farklı başlıklardaki çözümleri ile ödüle yürüyor. İşte bir örnek. Türk Telekom’un görme engellilerin hayatını kolaylaştırmak için geliştirdiği EyeSense uygulaması, Altın Örümcek Ödülleri’nde “Mobil Uygulama – Hizmet” kategorisinde 10 rakibini geride bırakarak Altın Ödül’ün sahibi olmuş. Görme engelli bireylerin hayata daha çok katılmasını amaçlayan EyeSense uygulaması, sesli komutları sayesinde kullanıcıların ‘selfie’ çekebilmelerini ve sosyal medyada yer alabilmelerini sağlıyor. “Nesne Tanıma” özelliği sayesinde anahtar, cüzdan gibi eşyaları kolayca bulabilmelerine imkân sunuyor. Telefon kamerasının doğrultulduğu alandaki renkleri tanımlayarak sesli yönlendirmeler yapan EyeSense, kıyafetlerinin rengini seçmek veya etrafındaki objelerin rengini öğrenmek isteyen görme engelli bireylere yardımcı oluyor. Tüm bunlar da ödülü hak ediyor.
Bu kadar da değil… Türkiye’de teknoloji alanında başarı hikâyeleri yaratan kadınları ortaya çıkarmak için Microsoft’un 2016 yılından beri hayata geçirdiği ‘Teknolojinin Kadın Liderleri’ yarışmasının 2020 yılı sonuçları belli olmuş. 5 kategoride ödüllerin verildiği yarışma Microsoft Türkiye, Habitat Derneği, Wtech Teknolojide Kadın Derneği ve Kodluyoruz Derneği işbirliğiyle çevrimiçi olarak gerçekleştirilmiş. Yılın Başarılı Kadın Eğitimcisi “Engelsiz Merdiven Projesi” ile Aysel İnce seçilirken, “Maturo Life Projesi” ile Gülay Özkan Yeni Teknolojilerle Fark Yaratan Kadın Lider olmuş. Genç Teknoloji Yıldızı Selin Alara, birinciliği IC4U2 ve BB for All Akıllı Robot Projeleri ile kazanırken, “Tazi Projesi” ile Zehra Çataltepe Yılın Başarılı Kadın Girişimcisi kategorisinde, WeWalk projesiyle Zülal Tannur da Engelleri Aşan Kadın kategorisinde birinci olmuş.
Bu hafta seninle bol bol kitap paylaşacağım. İlk kitabım yaratıcılık ve kişisel gelişim uzmanı, aynı zamanda ressam olan Raphaëlle Giordano’nun eseri “Mutluluk Sen Hayatını Değiştirince Gelir” ve zorlu bir hayatla başa çıkmaya çalışan bir Fransız kadının hikâyesi. Her türlü zor insan sayesinde temelde kendi hayatını harcama noktasına gelen, nihayetinde kendini insan davranış bilimi ve gelişimine adayarak Davranış Akademisi’ni kuran bir kadının bu akademide yaşadıkları Epsilon Yayınevi sayesinde kütüphanemizde yerini alacak.
İkinci kitabım VakıfBank Kültür Yayınları’ndan (VBKY) “Yöneticinin Genç Bir Yazar Olarak Portresi: Ekonomi-Edebiyat İlişkisi Hakkında Bir Yardım Eli” kitabı. Alman yazar Philipp Schönthaler kitapta, tarihi olaylar eşliğinde teknoloji, gıda, telekomünikasyon, giyim ve otomotiv devlerine atıfta bulunuyor. Steve Jobs’tan Tim Cook’a birçok isim de kitapta yerini alıyor diyeyim ben sana…
Üçüncü kitabım ise çocuklar için… Bir mühendis, bilim kurgu yazarı, profesyonel bir mentor ve pozitif psikoloji danışmanı Damla Kunç Koçman, “Bilim Okulu Proje X” ve “Bilim Okulu Paralel Evren Yolcuları” adlı kitaplarında çocuklara evrensel yasaları ve değerleri anlatıyor. Damla Kunç Koçman’ın Eksik Parça Yayınevi’nden çıkan çocuk bilim kurgu romanlarına D&R, Migros, Kabalcı, Sözcü Kitabevi, Kitapyurdu, Pandora, Kidega, idefix ve Pegem Akademi‘nin web sitelerinden ulaşmak mümkün.
Haftaya görüşmek dileğiyle,