Orta gelir tuzağına karşı çözüm BT’de
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Bilgi Teknolojileri Sektör Kurulu tarafından ‘CIO’ların 2016 Ajandası ve Tedarikçi Seçim Kriterleri’ konulu etkinlik MÜSİAD Genel Merkezi’nde düzenlendi. MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, açılış konuşmasında geldiğimiz dijital çağda hayatımızdaki en önemli unsur olan bilgiye erişimin kolaylaşmasına dikkat çekti. İş ve ticaret hayatı dönüştükçe, katma değeri artırmada BT'nin öneminin arttığına işaret eden Olpak, orta gelir tuzağından çıkış reçetesi olarak da BT'yi gösterdi. MÜSİAD Bilgi Teknolojileri Sektör Kurulu Başkanı İhsan Taşer de yaptığı sunumda 'bilişim teknolojileri sektör kurulu' yapısını katılımcılarla paylaşarak şu bilgileri verdi:
“Üç stratejik alanımız var: Üyelerimizin iş hacmini artırmak, kamu politikalarını etkilemek ve kamuoyunda bilinirlik sağlamak. 2014 yılı BT raporumuzda orta gelir tuzağından kurtulmak için bir çözüm modeli ortaya koymuştuk. Eğitim vizyonu ve inovasyon kültürü, Ar-Ge teşvikleri ve girişim sermayesi, verimli üretim, markalaşma ve ticarileşme ile küresel pazarlama bu modelin ana başlıkları.”
Pozitif ayrımcılığın önünde engeller var
MÜSİAD Bilgi Teknolojileri Sektör Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Kamil Sağıroğlu moderatörlüğünde Tedarikçi Seçim Kriterleri başlığında düzenlenen panel farklı sektörlerden isimleri biraraya getirirken, farklı gereklilikleri de ortaya koydu. Stratejik planlama, uzun soluklu ve güvenli ilişkiler kurmak için belli parametrelere uyum, sadece ürün geliştirme ile sınırlı Ar-Ge desteklerinde ön satış ve pazarlama bütçelerinin yetersiz kalması ve daha fazlası… İşte panel katılımcılarının yorumları:
Vakıf Bank Genel Müdür Yardımcısı Ali Engin Eroğlu: “4 yıldır BT dönüşüm programı yürütüyoruz. Uçtan uca tüm teknik altyapıyı değiştirdiğimiz bu yatırımın neredeyse sonuna geldik. İkinci veri merkezi inşaatının da gelecek yıl ortası tamamlanmasını hedefliyoruz. Bu yatırımlarda dış kaynak fazla kullanmadık, özkaynaklardan yararlandık. Buna daha çok analitik uygulamalarda ağırlık vereceğiz ve bu başlıkta tedarikçilerle bağlarımız olacak. Dışardan kaynak tedarikine hep hazırız, ama yazılımda alan dar. Bu nedenle o dönemde yazılımları kendimiz yazdık. Türkiye'de yerli ürün sayısı az. İş fikri geliştirmek, bir iş planı ve işbirliği eksikliği yerli yazılımda öne çıkan sorunlar. IoT, M2M gibi üzerinde yatırım yapılacak çok konu var ve sektör bunları değerlendirmeli.”
BIST Genel Müdür Yardımcısı Adnan Metin: “2012’de BİST'te dönüşüm programı başladı. MKK ve Takasbank da yıl sonuna kadar İstinye'ye taşınacak. Nasdaq projemiz ile tüm yapıyı yeniliyoruz ve bu yatırımda ilk fazı bu yıl sonu, ikinci fazı da 2016 yılında tamamlayacağız. Nasdaq ile anlaşma aslında bir bilgi transfer projesi ve bu kapsamda yeni ürün ve hizmetleri piyasaya sunuyoruz. Finans Teknopark projemiz Boğaziçi Üniversitesi ile sürüyor. İTÜ ile işbirliğimiz ise Teknoloji A.Ş. kapsamında. Dünyada borsalar teknoloji şirketi haline geliyor. Nasdaq bunun bir örneği. Veri satışı, veri analitiği gibi başlıklar bizim de gündemimizde. Yerli tedarikçilerle çalışıyoruz ve bu sayıyı artırmak istiyoruz. Bu hedefin önünde bazı zorluklar var. Biz tedarikçilerle tek seferlik işlem yapmıyoruz. Bu nedenle onlarda kurumsal yönetişim modelinin desteklenmesi önemli. Burada üst yönetimin yaklaşımı ve devletin teşvik yapısını geliştirmesi gerek.”
Turkcell CIO'su Gediz Sezgin: “4.5G çok büyük değer sunuyor. Böylece M2M daha kolay hale gelecek, sağlıktan eğitime birçok alanda fayda sağlayacak. Bu altyapıları destekleyen yatırımlarımız sürüyor. Birçok farklı cihazla mekan bağımsız her şeye ulaşıyoruz. Bunlar arasında güçlü iletişim bağı ise 4.5G ile kurulacak. Gebze'de veri merkezimizi yıl sonunda hayata geçireceğiz. Veri analitiği hem kurumlara hem müşterilere önemli fırsatlar sunmamızı sağlıyor. M2M, akıllı ev, akıllı şehir de çalışmalarımızın süreceği başlıklar. Önemli bir ekosistem yürütüyor, burada yerli şirketlerden de destek alıyoruz. Ar-Ge yapan yerli firmaları tercih ediyoruz. Şeffaf e-ihale mantığıyla fiyat açısından da değerlendirme yapıyoruz. Devlet teşvikleri, İK yetkinliği, özel sektör-kamu işbirliği ve bazı başlıklarda özel sektörün desteklenmesi, kamu-özel sektör-üniversiteler-araştırma merkezleri ile işbirliği önemli.”
Aselsan Bilgi Yönetim Direktörü Fatih Bilgi: “Merkezileşme politikaları önceliğimiz. Dağıtık BT yapısını merkezi yönetmek; maliyet, güvenlik gibi faydaları getiriyor ve dünyanın birçok şirketi bu yolda ilerliyor. Türkiye’de KOBİ ölçeğindeki yan sanayiye uzun vadeli işler sunuyoruz. Bunun ne kadarı BT bilmiyorum, ama alımlarımız çok yaygın. Yazılımda yerli lisans bulup kullanmak zor. Yönetim yazılımları geliştirme çabası ise markalaşmadan uzak. Yurtdışında girişimcilik bir bayrak yarışı ve farklı paydaşlarla girişimler büyüyor. Türkiye’de kamuda kadrolar kısıtlı olunca, dışardan hizmet alımı öne çıkıyor. Ama bu bile bizi ‘Türkiye’de bu marka var’ deme noktasına getirmedi. Vizyon tamam, ama başka destekler de gerek. Kurumsallık da önemli. Ekosistem yurtdışını hedeflemeli. Bu yönüyle stratejik işbirliği oluşturmak, uzman firmaya iş vermek istiyoruz. Amacımız ucuz fiyatı verene gitmek değil.”