Orta ve uzun vadede Türkiye bölgesel üretim üssü olabilir
İnform Elektronik İthalat ve İhracat Müdürü Levent Ilgın’a göre, küresel krizin pazarda önemli bir daralmaya sebebiyet verdiği açık. Krizin aşılmasıyla birlikte KGK pazarının 2011 yılından itibaren yavaş yavaş eski yüksek büyüme oranlarına dönmesi bekleniyor. Ilgın, “Ülkemizde canlılığını koruyan GSM, 3G, veri merkezi, altyapı yatırımları bu verileri destekliyor. Uluslararası arenaya bakıldığında Amerikan, Alman, Fransız, İtalyan ve Çinli şirketler ön planda. Giriş seviyesindeki ürünlerde Çin ile rekabet
çok mümkün görünmemekte. Türkiye’de bu gamda ağırlıklı ithalatı tercih edilmekte.
Ülke olarak en büyük
şansımız yetişmiş insan gücünde sahip olduğumuz zenginliğimiz ve rekabetçi yapımızdır. Bu üstünlüğümüzü kullanarak orta ve üst güçlerde önemli bir üretim üssü olabiliriz. Fakat bunun için tüm alışkanlıklarımızdan kurtularak, kaliteden ödün vermeyen bir yaklaşim sergilememiz gerekmekte” dedi. Ar-Ge yatırımlarında ise durumun iç karartıcı olduğunu anlatan Ilgın, Türkiye’de dünya ortalamasının oldukça altında bir Ar-Ge yatırımının söz konusu olduğunu belirtirken, “Üretim üssü olarak bir miktar kazanımda bulunulabilir, fakat Ar-Ge ve üretim üssü olarak yani teknolojisini de bizim geliştirdiğimiz ekipmanlarla vazgeçilmesi güç bir üretim üssü haline geliriz ve kazanç da daha fazla olacaktır. İnform Elektronik olarak Ar-Ge üssü kurma çalışmalarına başladık. Bu sayede amacımız dünyada ilkleri kullanıcıyla buluşturabilmek” şeklinde konuştu.
2010 yılının KGK sektörü için yüksek büyüme oranı ile geçmesini bekleyen Tescom UPS Türkiye Operasyonlar Müdürü Nedim Gomel, özellikle ihracat pazarlarında Türk Cumhuriyetleri ve Afrika’da yüksek potansiyel bulunduğunu, 2009 yılında Tescom olarak yüzde 13 büyüme gerçekleştirdiklerini, 2010 büyüme beklentilerinin ise yüzde 50 olduğunu açıkladı.
Tunçmatik Genel
Müdürü Mehmet Özer ise KGK sektöründeki dünyada sektörde yaşanan ciddi küreselleşme sürecine
dikkat çekti. Batı Avrupa ülkelerinde pazarın artık
3-4 oyuncuya kadar indiğini, ama Türkiye’de halen
pazarda 30 civarında şirket olduğunu söyleyen Özer,
bu 30 şirketten 4-5 tane şirketin pazarın yüzde 90, geri kalan 25 tane şirketin ise pazarın yüzde 10’unu teşkil ettiğini ifade etti. Özer, gelecekle ilgili öngörülerinin sektörün birleşmelere, toparlanmalara, satın almalara yönelmesi ya da bazı şirketlerin faaliyet gösterdiği konularını değiştirerek farklı konulara yönlenerek pazardan uzaklaşması olduğunu kaydederken, şunları söyledi: “Burada da bir küreselleşme bekliyoruz. Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda bu kadar yaygın bir yapıyla bu kadar çok markayla devam edebileceğini düşünmüyoruz. Türkiye’de de bütün dünyada olduğu gibi belli başlı oyuncular sivrilecektir.
Daha güçlü olanlar hizmetlerine devam edecekler. Türkiye’de hem
bu sektörün özel konumu hem de Türkiye’nin lokasyonundan dolayı avantajlı bir noktadayız. Bulunduğumuz bölgenin
her tarafında enerji sorunları var. Dolayısıyla ihracat konusunda çok büyük bir fırsat var. Bugün bu konuda Türk şirketleri başarılı çalışmalar yapmakta. Ben Türkiye’nin yurtdışında daha büyük bir oyuncu olacağını bekliyorum. Sektördeki bir diğer değişiklik de tabi ki teknolojik değişimler. Cihazlar değişiyor, teknoloji değişiyor. Gitgide güç faktörleri yükselmekte. Eskiden on-line UPS’ler 07 güç faktörlüyken artık 08, 09 güç faktörlü cihazlar ön plana çıkmaya başladı. Diğer taraftan çevreci KGK anlayışı son derece öne geçti. Dolayısıyla enerji tasarrufu şu anda çok ön planda. IGBT Rectifier’li düşük THD değeri yani toplam harmonik distorsiyonu olan ürünler son derece
ön planda.”
“Yakın gelecekte birçok özelliğini kullanıcının belirlediği, çok basit ihtiyaçlar için bile maliyet açısından en ekonomik çözümlü KGK ürünlerini üreten, temin eden, projelendiren ve satış sonrası hizmetlerini veren şirketler yaşamaya devam edecekler” diyen ARTronic Elektronik Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı E. Yüksel Erdoğan, daha fazla taşınabilir ya da sıkıştırılmış güç ihtiyaçları ortaya çıkacağı görüşünde. Modüler, raf tipi montaja uygun KGK’lara talebin artacağını düşünen Erdoğan’ın öngörüleri şöyle: “Ortam koşullarının, akülerin, KGK ve şebeke-yük koşullarının uzaktan izlendiği ve kontrol edildiği sistemler ön plana çıkacak ve buna yönelik ürünlerin kullanımı artacak. Yenilenebilir enerji kaynakları ile de desteklenebilir nitelikteki kişisel ve küçük ölçekte enerji çözümü talepleri artacak ve bu tür ürünler kullanılacak. Pazarda KGK konusunda müşterilerin öncelikli sorgusu genel olarak fiyat mekanizması üzerine yoğunlaşmakta. Ürünün doğru seçilmesi sürecinde fiyat mekanizması en son konuşulacak madde. Sadece fiyat endeksli yaklaşımlar ile temin edilen ürünler orta ve uzun vadede çok daha yüksek maliyet oluşturuyor. Dünya üzerindeki KGK marketi hala hızla büyümekte. Aynı şekilde rekabet ortamı da hızla büyümekte ve kar marjları düşmekte. Bu düşüş özellikle düşük kaliteli veya kalitesiz kopya ürünleri üreten, ithal eden ve piyasaya sunan şirketlerin oluşturduğu fiyat erozyonlarından kaynaklanıyor. Vur kaç taktiğinde hareket eden kalitesiz ürün veya hizmeti kullanıcıya sunan şirketler çok kısa süreçlerde daha önce de yaşandığı gibi yok olacaklar. Gelecek dönemlerde BT sektörlerindeki ve sanayideki gelişmelere paralel olarak enerji tüketimi ve enerji kalitesi ihtiyacı artacak. Buna yönelik olarak KGK sektöründeki büyüme sürecek. Günümüzdeki yükselen KGK eğilimi giriş güç faktörü değeri yüksek, giriş akım bozulması değeri küçük olan, yüksek çalışma verimine sahip, girişi IGBT redresörlü olan, transformatörsüz tasarımlı, geniş izleme ve kontrol amaçlı haberleşme özelliklerine sahip, paralel/yedekli çalışma özelliğine sahip hatta modüler şekilde güç artırımı yapılabilen ürünlere yöneldi.”