Ortak akıl üretim ekosistemiyle ‘Akıllı Tarım Kentler’ hedefleniyor
MÜSİAD, kırsal alanda yaşam kalitesi yüksek ve sürdürülebilir bir ekosistem oluşturmak amacıyla ‘Akıllı Tarım Kent Projesi’ni hayata geçiriyor. Projenin duyurulması amacıyla 14 Ekim tarihinde, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin de katıldığı bir basın toplantısı yapıldı.
Türkiye ekonomisinin kalkınmasına yönelik geliştirdiği projelerle öne çıkan MÜSİAD, bir kırsal kalkınma projesi olan ‘Akıllı Tarım Kent Projesi’ ile kırsal yaşamı şehir standartlarında yeniden yapılandırmayı amaçlıyor. Proje; kırsal yaşamı teşvik edebilmek adına geniş çaplı bir dönüşümü hedeflemekte. Toplantıda konuşan Bakan Pakdemirli, “Pandemi dönemini kırsal kalkınma için bir fırsat olarak görüyoruz. Kırsalda yatırım büyük önem taşıyor. Kırsaldaki yaşam seviyesini yükseltmeli, konforu oluşturmalıyız. Projedeki ‘akıllı’ kelimesi çok önemli. Tarımda teknoloji kullanımını, dijital erişimi artırmak gerekiyor. Tarımdaki gücümüzü daha da artırmak için tarım sektöründeki projelere sıkı sıkı sarılmalıyız: Gelecekte ‘Akıllı Tarım Kentler’ gibi projeler ön planda olacak” dedi.
Proje ile 400 milyon liralık ticaret hacmine ulaşılacak
MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, tersine göçü de hedefledikleri projeyle ilgili şu bilgileri verdi: “Türkiye’nin ihracatının yüzde 30’u tarıma dayalı sanayicilerce gerçekleştiriliyor. Esasen Türkiye’ye net döviz kazandıran, yani ticaret açığı vermeyen sektörler, sadece tarım ve tarıma dayalı sanayi kategorisinde yer alıyor. ‘Akıllı Tarım Kent Projesi’, tarım, hayvancılık ve endüstriyel tarım alanları başta olmak üzere kırsal kalkınma hedefine uygun çalışmaları ve kırsal yaşamı teşvik edebilmek adına geniş çaplı bir dönüşüm içeriyor. Bu proje ile 400 milyon liralık ticaret hacmine ulaşılacak. 500 aile, bin çalışan olmak üzere 3 bin kişiye kırsal şehir hayatı sunulacak.” MÜSİAD Kırsal Kalkınma Komitesi Başkanı Abdullah Eriş de, kendi kendine yetebilen, üreten geliştiren aynı zamanda sosyal yaşamından ödün vermeyen, doğal ve akıllı yaşam kültürünü oluşturmayı hedefleyen ‘Akıllı Tarım Kent Projesi’nin 5 ana başlığı kapsadığını dile getirerek başlıkları şöyle sıraladı: “Bunlardan ilki Dijital Akıllı Tarım Üretim Sistemi. Tarımda inovatif gelişmelerin, tarımsal meteoroloji, erken uyarı sistemi, sulama ve gübreleme otomasyonları, akıllı gübre yönetimi, hassas ilaçlama, izlenebilirlik yazılımları gibi tarımsal modernizasyon uygulamalarıyla çevre, teknoloji ve inovatif ilkelerinin Akıllı Tarım Kentlerde uygulanması planlanıyor. Kurulacak ekosistemde KOBİ ölçeğinde 250 işletme kurulması hedefleniyor. İkinci başlık; ‘Ortak Akıl Üretim Ekosistemi’. Kırsaldaki en büyük sorun, ortak üretim kültürünün olmayışı. ‘Akıllı Tarım Kentler’de en önemli kriterlerin başında beraber ortak çalışabilme ve beraber üretip kazancı adil bir şekilde paylaşma olgusu amaçlanıyor. ‘Yüksek Refah ve Yaşam Ekosistemi’ başlığında ise şehirde bulunan imkanlar ile kırsalda bulunan doğal yaşamı bir araya getiren ekosistem hedefleniyor. Bir diğer başlık ‘Üreten ve Değiştiren Sosyal Ekosistem’. Son başlık ise Ortak Akıl Yönetim Ekosistemi. Çünkü bu ekosistemin ortak akıl ve profesyoneller tarafından yönetilmesi planlanıyor.”