Oscar’lı yeşil
Avustralyalı sanatçı Cate Blanchett ve yazar eşi Andrew Upton, Sydney’de sahip oldukları büyük tiyatro binasını baştan aşağıya yeşil enerjili hale getirdiler.
Geçen yüzyıllardan kalma bir yük ambarı olan şimdiki tiyatro binası, Sydney limanında, bütün dünyanın tanıdığı ünlü opera binası ve Sydney Köprüsü’nün hemen oralarda çok göz önünde. Cate ve Andrew, sinemanın geçici, ama tiyatronun kalıcı olduğuna iman etmiş bilinçli aydınlar. Bu nedenle, tiyatrolarını canla başla yönetiyor ve tarihi binasını koruyorlar.
Binayı bundan sonra, çatısına konulan 2 bin güneş panelinden sağlanacak elektrik ısıtacak, soğutacak. Bu yeni teknolojinin, binadaki her tuvalete, her radyatöre, her musluğa, her ampule ulaşması için çok büyük bir yenileme yapıldı. Bütün muslukların debisi düşürüldü. Ayrıca, yağmur suları depolanacak. Temizlik ve sulamada kullanılacak. Binada üreyen bütün gıda ve yemek atıkları, bina dışında bir yerde gübreye dönüştürülecek. Ne kadar enerji kullanıldığını gösteren bir sayaç, bütün müşterilerin göreceği bir yere yerleştirildi. Sayaç, enerji tasarrufunu da gösteriyor.
Ülkemizde henüz bilincine varamadığımız, aklımıza bile getiremeyeceğimiz yoğunlukta bir kuraklık ve iklim değişikliği yaşıyor Avustralya. Zaten hep kuraktı. Bu yüzden, suyun değerini bilen ve anlayan bir nüfustu. Suları şar-şar kullanmayan, bunu önleyen sistemleri ve yasaları vardı.
Dünyada sadece Avustralya’da bulunan bazı bitki ve hayvan türleri, iklim değişikliğinden en etkilenecek ve hatta yok olacak. Bu nedenle ülkede çevre bilinci had safhada. Zaten dünyada ilk ciddi yeşil hareket, Avustralya’nın güneyinde Tasmanya Adası’nda 1972’de başlamıştı. Burası dünyanın dibiydi, öte ucuydu ama çevrecilik, taa oralardan nerelere kadar yayıldı. Avustralya’da, bu tarihsel ve kültürel özelliği nedeniyle bugün “İklim Değişikliği ve Çevre Bakanlığı” var.
Şimdi, ülkenin en tanınmış sanatçılarından biri, sahibi olduğu, kamuya açık bir mekanda enerji sorununa çözüm getiriyor. Bu, bir reklam değil: Cate’in evindeki duş bile sadece 3 dakika akmaya ayarlıymış. Evin bütün enerjisi güneşten sağlanıyormuş. Yani, milletin gözünü boyamak için yapmıyor tiyatrosundaki yenilemeyi.
Dünya, sadece çok başarılı ve çok güzel bir sanatçı olarak değil, çevre sorunlarına duyarlı, küresel ısınmayı özümsemiş bu sanatçıya durup bakmak ve örnek almak durumunda…
Avustralya hükümeti, tiyatro yenileme işleminin, Sydney’de benzer çalışmalara heves uyandırmasını umuyor. Bu amaçla projeye 1.2 milyon Dolar verdi. Cate ve Andrew, kendi birikimlerinden ve sponsorlardan 3.3 milyon dolar daha koydular. Bütün bu çabalarını, bir blog açarak orada anlattılar.