OT/VT’de en güncel gelişmeler yakın takipte
Türkiye’de yılda yaklaşık 100 milyon dolar değerinde OT/VT pazarı bulunuyor. Sektörün ürün kategorisinde ise el terminalleri, tablet PC’ler, barkod okuyucuları, RFID sistemleri, barkod yazıcılar, mobil yazıcılar gibi geniş bir ürün yelpazesi var. Tüm kategorilerde hizmet sağlayan ve sektöründe liderler arasında yer alan Mobit Bilişim, dünyadaki gelişmeleri ve teknolojileri yakından takip ederken, ülkemizdeki OT/VT pazarındaki ilk beş firma arasında yer alıyor.
Özellikle sayaç okuma alanında (utilities) sektörünün lideri olan Mobit Bilişim’in sunduğu çözümler ile evler ve işyerlerindeki doğalgaz, elektrik, su sayaç okuma ile saha hizmetleri çözümlerini sunuyor. Mobit Bilişim, son 20 yıldır, tüm ürün kategorilerindeki geniş bir ürün gamı ile ülkemizin yanı sıra, yakın komşu ülkelere de hizmet sunuyor. OT/VT sektöründeki güncel gelişmeleri değerlendiren Mobit Bilişim Elektronik ve Kontrol Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Müdürü Ahmet Sinan Ekinci’ye göre, OT/VT sektöründe çok ciddi bir değişim ve dönüşüm yaşanıyor. Endüstri 4.0 ve nesnelerin interneti (IoT) konseptlerini ele aldığımızda, akıllı üretim teknolojileriyle günümüzde birçok alanda dönüşüm de tetikleniyor. Artık her yerden toplanan veriler, daha anlamlı hale getirilip, üretimden satış-pazarlama stratejisine kadar her alanda verimliliği artıracak şekilde kullanılıyor. Akıllı telefonların ve tabletlerin yayınlaşması ve başta Android olmak üzere farklı işletim sistemlerinin OT/VT alanlarında kullanılabiliyor olmaları da Ahmet Sinan Ekinci’nin belirttiği gibi, bir yandan sektörün önünü açarken, diğer yandan sektördeki değişimlere de öncülük ediyor.
Giyilebilir teknolojiler yaygınlaşacak
“Günümüzde düşmeye, toza ve suya, saha şartlarına uygun, dayanıklı ve sağlam cep telefonları ve tabletlerin yanında son kullanıcı ürünleri de kullanılabilmekte” örneğini veren Ahmet Sinan Ekinci’ye göre, diğer bir deyişle; el terminalleri, cep telefonları ve tabletler, hemen hemen iç içe geçmiş durumda. “Mobit Bilişim olarak Casio markamız ile bugüne kadar, iç pazarda kamu ve özel sektördeki müşterilerimizde binlerce başarılı projeye imzamızı attık. Bu yılda da global pazardaki yeni teknolojileri iç pazara taşıyan firma olarak, bu alanda yeni ürünleri getirerek, geniş bir ürün gamı ile müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda hizmet vermeye devam ediyoruz. Ayrıca, sektörümüzde giyilebilir teknolojilerin de yaygınlaşacağını düşünüyoruz. Tüm teknolojik gelişmeleri yakından takip etmekteyiz” bilgisini veren Ahmet Sinan Ekinci, hem yazılım ve uygulama hem donanım başlığında bu gelişimi şu sözlerle değerlendirdi:
“Mobit Bilişim olarak; farklı sektörlerde ve farklı ihtiyaçları olan müşterilerimize, tıpkı bir terzi gibi “Tailor-Made” çözümler sunuyoruz. Müşterimizin önce ihtiyacını tespit ediyoruz, ardından ihtiyacı olan donanımı ve yazılımı sağlıyoruz. Sayaç okumadan perakendeye, lojistikten hızlı tren gibi ulaşım başlığına, güvenlik çözümlerinden saha çözümlerine kadar birçok alanda sunduğumuz çözümler ile pazarın lider firmaları arasında yer alıyoruz.”
Her türlü ihtiyaca uygun çözümler hayat buluyor
Mobit Bilişim; 1998 yılından itibaren pazarda yerini aldı ve o günden bugüne ana stratejilerinden biri de şu: Müşterilerin ihtiyaçlarını doğru anlayarak, ihtiyaçlarına göre doğru ürünü konumlandırmak. “Böylece müşterilerimizin hem doğru ürünleri tercih etmelerini hem doğru yatırımları yapmalarını hem de maksimum fayda elde etmelerini sağlıyoruz” vurgusunu yapan Ahmet Sinan Ekinci, bu yorumunu şu sözlerle detaylandırdı:
“Müşterilerimize, 3 inçten 12 inçe kadar ekran büyüklüğü olan, dayanıklı cep telefonundan tablet PC çeşitlerine kadar çok geniş bir ürün gamı sunuyoruz. Özetle; geniş ürün gamımız, 20 yıldır sahip olduğumuz deneyim ve tecrübemiz ile müşterilerimiz için danışmanlık yaparak, doğru ürünü almalarına öncülük etmekteyiz. Kamu sektörü ve özel sektör olmak üzere, her iki alanda da hizmet veriyoruz. Sayaç okuma (Utilities), perakende sektörü, depo-lojistik sektörü, saha satış, sağlık sektörü, güvenlik sektörü, ulaştırma sektörü, tarım ve hayvancılık sektörü gibi geniş bir alanda hizmet vermekteyiz. Türkiye’nin ilk binde yer alan firmaları ve KOBİ’lerimiz ile çalışmaktayız. Zira OT/VT kullanılmasıyla işletmeler, bir yandan verimliliklerini arttırırken, diğer yandan kayıplarını azaltıp, insan hatasını da minimum seviyeye indirmekte.”
Pazarda gelişme hızı düşmeyecek!
Ülkemizdeki işletmeler, teknolojideki gelişmeleri yakından takip ederek, kendi firmalarına da bunları hızlı biçimde uyarlamakta. İş süreçlerinde verimlilik sağlayacak teknolojileri, işletmelerine entegre etme isteği bu yönüyle ön planda. Bu noktada, Ahmet Sinan Ekinci’nin belirttiği gibi, gerek internet ortamında, gerek yerel ve global fuarlarda güncel gelişmeleri yakından takip ediyorlar. “OT/VT uygulaması büyük ölçekli firmalar için olmazsa olmaz ve son yıllarda, küçük ölçekli işletmeler de verimlilik artışı, kayıpların önlenmesi, müşteri memnuniyetinin sağlanması gibi faydaları nedeniyle, bu alana yatırım yapmakta” bilgisini veren Ahmet Sinan Ekinci, OT/VT alanında gerek Türkiye özelinde gerekse küresel bazda beklentilerini şöyle özetledi: “Gelecekte; hem OT/VT pazarında hem de daha birçok alanda “giyilebilir teknolojiler” daha fazla yer edinecek. El terminallerinin yanı sıra cep telefonları ve tabletlerin de artık OT/VT alanında kullanılabilir olması ve gelecekte giyilebilir teknolojilerle entegrasyonu ile pazar gelişmeye devam edecek.