Otelin lobisi bulutla daha da büyüyor
Turizm sektörünün her ölçekte üyesini 360 derece kapsamla çevrimiçi dünyaya taşıyan HotelRunner, yerelde kalmıyor, dünyaya da yayılıyor.
Turizm sektörüne yönelik kapsamlı çözümlere imza atan CloudArena, bulut bilişim tabanlı sayısal otel yönetim ve pazarlama sistemi HotelRunner ile hem tesislerin hem de acentelerin işlerini kolaylaştırıyor. Sistem; küçük ve orta ölçekli konaklama tesislerinin kendilerini internet ortamında farklı platformlarda tanıtması için kapsamlı ve kullanımı pratik araçlar sunarken, sosyal ağlarda da yer edinmelerine imkan veriyor. Bu yapı ile bir tesis kendi internet sitesini, Facebook hesabını açarak tüm çevrimiçi kanallardan rezervasyon alabiliyor. 2011 yılının son çeyreğinde Arden Agopyan, Ali Beklen ve Dr. Tolga Yalçınkaya tarafından kurulan CloudArena, KOSGEB Ar-Ge ve inovasyon desteği ile, TÜBİTAK Ar-Ge 1507 desteği almış. Ali Beklen, Nisan 2012’de 212 Capital Partners’dan yatırım aldıklarını da hatırlattı.
Bulut bilişim mimarisinde kurgulanmış servisler geliştirdiklerini, temel çalışma alanlarının da turizm sektörü olduğunu belirten Beklen, Ocak ayında katıldıkları Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı EMITT’te HotelRunner’ı tanıttıklarını ve yapının büyük ilgi gördüğünü söyledi. Beklen, “2012 yılında sosyal promosyon imkânlarının da etkisiyle HotelRunner kullanan tesislerin çevrimiçi doğrudan rezervasyonlarında 7 kat artış sağlanırken, tesislerin doluluk oranı yüzde 27 arttı. Bu arada, uluslararası platformlarla bütünleştirilen yapı ile yabancı ziyaretçilere erişimi de geliştirilmiş oldu” bilgisini verdi. Turizm sektörünün ihtiyaçları, her ölçekte tesisin teknolojik gelişimden pay alabilmesi ve kendini tanıtarak doluluk oranlarını artırabilmesini, bir tarafta kendi iç işleyişini düzenleyebilmesi hedefiyle yol aldıklarını söyleyen Tolga Yalçınkaya, “Otelcilere doğrudan satış, acente satışı ve çevrimiçi acenteler üzerinden satışlarını tek bir sistemden yönetebilecekleri, bütünleşik bir platform verdik” dedi.
Tesisler pratik biçimde sistemde
Otelciyi çevrimiçi ortama taşırken, onların birçok ihtiyacını da karşılamak gerekiyor. Bunun temeli olan internet sitesi, çevrimiçi rezervasyon kabulü, sanal POS üzerinden ödeme alımı, Facebook sayfası gibi sosyal yapılardan satış yapabilme imkanı gibi. Tüm bunları HotelRunner yapısında sunduklarını vurgulayan Arden Agopyan, bütünleşik ve tüm yıldız seviyelerindeki tesislerin ihtiyaçlarına yanıt vermeyi, herkesin ihtiyacı kadar olan yapıları kullanıp, buna göre hesaplanabilir bir maliyetle karşılaşmasını, ‘kullandıkları kadar ödemelerini’ hedeflediklerini belirtti.
Sistemde internet sitesini kurmak pratik. Sitedeki güncel içerik kapsamında, arama motoru optimizasyonu (SEO) da sunuluyor. Patenti CloudArena’ya ait olan ‘Sosyal Kupon’ yapısı ile de, otel sahibinin belirlediği bir ayar paralelinde, bir sosyal ağdan tesisle ilgili bilgi paylaşan kullanıcı bir indirim sahibi oluyor. “Bir kullanıcının Facebook’ta bu tarz paylaşımı çok kişi tarafından görülür ve böyle bir tanıtım bile her ölçekte tesis için önemlidir” diyen Ali Beklen, “Analitik bizim için önemli ve bu uygulamaların sitelerin trafiğini, oda satışlarını çok fazla artırdığını gördük. Sistemle tesis sahibi de bu dönüşü anında görebiliyor” dedi.
48 dilde tam site desteği
HotelRunner üye sayısı 800’ü aşmış durumda ve sadece Türkiye’den değil, Romanya, Ukrayna, Rusya, Körfez bölgesi, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerden de kayıtlar var. İnternet sitesi, sosyal medya sayfası, arama motoru optimizasyonu yanında tüm mobil arayüzler için ayrı uygulamalar bu yapıda yer alıyor ve siteden veya acenteden fark etmeksizin, her noktadan rezervasyon adımında tesis sahibi de satılan oda sayısını anında görüyor. Sistemde e-posta pazarlama yapısı da tesislere sunuluyor. Müşteri sayısı oranında bir maliyet belirlenerek, tesisin onay vermesi halinde gönderim yapılıyor ve ardından kapsamlı bir raporlama sunuluyor. Arden Agopyan şöyle devam etti:
“Bazı tesisler SMS ile pazarlamayı tercih ediyor ve bu konuda da desteğimiz var. Çok dili destekleyen bir site yapımız var. Otelci siteye Türkçe içeriğini girdiğinde, ona hangi dillerde çeviri istediğini soruyoruz. Kelime başına toplam fiyatı kendilerine iletiyoruz. Otelci sisteme bir bedel yüklemesi yapıyor ve ‘Çeviriniz başlatıldı, 24 saat içinde çeviriniz çevrimiçi olacak’ ibaresini görüyor. 7 bin kişilik çevirmen ekosistem iş ortağımız var. Böylece otelci 24 saat sonra sitesinde ilgili dil ile ilgili bölümü görüyor. 48 dile kadar destek verebiliyoruz.”