Otomatik ve anlık analiz hızı, fark yaratıyor
Türkiye’de 2000 yılından sonra, enflasyonun düşmesiyle beraber şirketler, vadeli mevduat ürünleri üzerinden gelir elde edememeye başladı ve egzotik finansal ürünlere yönelmeye başladılar.
Sektörün yatırım gündeminde öne çıkan başlıklar da var. Mete Çağlayan bunları, “Bütçe takibi için SAP’nin BPC (Business Planning and Consolidation) ürünü ön plana çıktı. Ayrıca hazine takibi için, TRM (Hazine ve Risk Yönetimi) modülü de tercih edilen bir çözüm. Nakit akış takibi şirketler için önemli hale geldi. Şirketlerin günlük kazançlarının ve harcamalarının takibi, birçok konuda belirleyici. Özetle; nakit akış, bütçe ve hazine ürünlerinin takibi, hedge ürünleri ve IFRS’e göre muhasebe sektörde son dönemde öne çıkan konular” sözleri ile örnekliyor. Çağlayan’a göre, burada üzerinde durulması gereken bir konu da SAP güvenliği. 2014’te bu alanda Onapsis ve Trend Micro gibi uluslararası kuruluşlarla işbirliği yaparak önemli yatırımlara ve iş süreçlerine imza attıklarını vurgulayan Çağlayan, yatırımlarda izledikleri süreçleri şöyle anlatıyor:
“Son iki yıl içinde ortaya koyduğumuz projeler; müşterilerimizin, daha önce Excel üzerinde takip ettikleri, hazine ürünlerinin ve nakit akış takibinin, BPC’ye ve SAP içindeki TRM modülüne adapte edilmesi olarak özetlenebilir. Bu projelerle, sektörde daha önce örneği olmayan iş süreçlerine ve sonuçlara imza attık. Şirketler, günlük olarak otomatik şekilde nakit akışını BPC üzerinden alabiliyor. Bu projeler, SAP Türkiye tarafından da ödüle layık görüldü.”
Kapsamlı destek hiç bitmiyor
“15 yıl öncesine baktığımızda, finans sektörü BT yatırımlarından oldukça uzaktı. Son dönemde krizlerin de etkisiyle, nakit akışını iyi takip etmeyen firmaların batma noktasına gelmesi, bu yöndeki yatırımların artmasına yol açtı. Bu süreç sonunda döviz takibi ve faiz oranlarının takibi daha da önem kazandı. Raporlama süreçlerinde bilişim teknolojileri daha fazla devreye girdi. Şirketler SAP ürünleri, BPC gibi iş modelleri ve ACRON’un sunduğu iş analitik ürünlerinden daha fazla faydalanmaya başladılar. ACRON’un bu noktada firmaların gerçek ihtiyaçlarını karşılayacak vizyoner iş önerileri, finans piyasası tarafından da ilgiyle takip ediliyor. ACRON Bilişim de bu segmentin gelişimine yönelik yatırımlarına devam ediyor. “
Anlık analiz, fark yaratıyor
Piyasadaki kur ve faiz dalgalanmaları, nakit akışı ve likiditeyi etkilediği için, şirketlerin yatırımları da teknoloji özelinde artıyor. “BPC -Business Planning and Consolidation, TRM – Hazine ve risk yönetimi, Hedge yönetimi, Commodity yönetimi gibi sistemler, her geçen gün daha fazla tercih ediliyor” diyen Özgür Yavuzkara, ekliyor: “SAP son dönemde bu ürünlere yatırım yapıyor. Biz de gelişmeleri takip ediyoruz.”
Finans sektörünün BT odaklı bu yatırımları, sektör için önemli kazanımlar demek. Yavuzkara bunları örneklerken, “Öncelikle şirketler, verilere anlık olarak ulaşabiliyorlar, analizlerini anlık olarak yapabiliyorlar, veri analizini iş gücü değerlerine daha iyi kanalize edebiliyorlar ve güvenilir veriye ulaşabiliyorlar” bilgisini paylaşıyor. Sistemden otomatik olarak çıkan ve işlenen veri, ilgili CFO’nun önüne sorunsuz şekilde geliyor. Sonuçta şu bir gerçek ki, teknolojiden uzak sistemlerde kullanıcının manuel olarak yapabileceği bir hata, raporlamada ciddi sonuç hatalarına da yol açabilir. Bu sürecin gelişimine yönelik, tüm süreçleri otomatize ederek, insan eli değmemiş verilerin raporlanması özelindeki hizmetlerle uçtan uca çözümler sunduklarını vurgulayan Yavuzkara’ya Mete Çağlayan şu eklemeleri yapıyor:
“Finans tarafında önemli yatırımlar yapıyoruz. Güçlü bir finansal danışman kadromuz var. Bizim için satıştan önceki hedef, şirketlerin bu segmentteki vizyonunu genişletmek. Yeni ve gelişen teknolojinin neler kazandıracağını BT yöneticilerine aktarıyoruz. İş analitikleri uygulamalarına baktığımızda, geçmiş verinin analizi, veri madenciliği gibi konularda raporlama anlamında birçok farklı seçenek sunuyoruz. İleri analitik alanında geçmiş verilere bakarak ileriye yönelik tahminlerle şirketlere yardımcı oluyoruz.”