Otomotiv sektörü 5G için kolları sıvadı
5G teknolojisinin kullanımında öne çıkan sektörlerden olan otomotivle ilgili olarak 5G'ye Giden Yolda Otomotiv Sektörü Çalıştayı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde gerçekleştirildi. BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan’ın da 5GTR Forum çalışmaları kapsamında katıldığı çalıştayda otomotiv sektöründen birçok temsilci, bilişim uzmanları, kamu, üniversite ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de yerini aldı.
5G otomotiv vizyonuyla ilgili eğilimlerin, çalışmaların, planların ve karşılaşılan zorlukların ele alındığı çalıştay kapsamında “Akıllı Araç Demo” gösterisi yapılırken, BTK Başkanı Sayan da akıllı araçların özelliklerine dair bilgi aldı. Yeni nesil teknolojilerle donatılmış akıllı araçlar; yol durumunu önceden belirleyerek hız ayarını yapıyor, radara yakalanma riskini ortadan kaldırıyor, kaza durumunda acil yardım ile doğrudan iletişime geçiyor. BTK Başkanı Sayan, hedeflerini ve bu yolda attıkları adımları şöyle anlattı:
Hedef liderlik
“Türkiye’yi 5G ve ötesine hazırlamak üzere, açılımı “Yeni Nesil Mobil Haberleşme Teknolojileri Türkiye Forumu” olan 5GTR Forumu’nu kamu kurumlarının, üniversitelerin, üreticilerin, işletmeci kuruluşların ve ilgili sivil toplum örgütlerinin işbirliğini ve tüm çalışmaların koordinasyonunu sağlamak amacıyla geçen sene kurduk. Elektronik haberleşme teknolojileri dikey sektörler açısından rekabeti artıracak ve paradigma değişimine sebep olacak pek çok farklı unsuru beraberinde getiriyor. Bu nedenle 5G’nin önceki nesillerden farklı değerlendirilmesi gerek. Çünkü 5G, sadece elektronik haberleşme sektörü açısından kişiler arasındaki iletişimi hızlandıran ve çeşitlendiren değil, nesneleri birbirine bağlama anlamında önceki nesillerden büyük oranda farklılaşma anlamına geliyor. Değişimin en çok hissedileceği sektörlerin başında otomotiv ve akıllı ulaşım sistemleri var. Şu an piyasadaki araçlarda sürüşü kolaylaştıran yarı-otonom teknolojiler sunulmaya başlandı. Ancak tamamen otonom arabalardan çok uzak değiliz. Otonom araçlar üzerinde çalışan birçok şirket var ve ilk otonom araçlar için verilen tarihlerin 2020 yılı civarı olduğunu görüyoruz. 2020, aynı zamanda 5G için standardizasyon çalışmalarının tamamlanması ve ilk ticari amaçlı 5G hizmetlerine başlanmasının hedeflendiği yıl. Otomotiv sektörünün ve akıllı ulaşım sistemlerinin ihtiyaç duyacağı kapasite, hız ve gecikme sürelerinin şu anki sistemlerle sağlanması mümkün değil. Bunun için mutlaka 5G’ye geçişin gerçekleştirilmesi ve dikey sektörlerdeki gelişmelere koşut olarak yeni altyapıların hazırlanması gerek. Katma değeri yüksek bu teknolojik dönüşümün öncüleri bizler olacağız. 5G konusundaki temel standardizasyon kuruluşlarından 3GPP’nin üzerinde çalıştığı Release (Sürüm) 14 ile başka konuların yanı sıra V2X, yani ‘Vehicle-to-everything’, kısaca “taşıttan her şeye iletişimin” standartları oluşturulmaya başlanmış olacak. Nihai hedef olan akıllı ulaşım sistemlerinde birbirine bağlanan taşıtlar, şehir altyapısı, ulaşım altyapısı, yollar, köprüler, trafik ışıkları için standardizasyon ve sistemlerin birlikte çalışabilirliği hayati önemde olacak. Başta otonom araçlar olmak üzere akıllı ulaşım teknolojileri, hata payını en aza indirerek yaşamları kurtarmayı ve gereksiz kaynak tüketimini kısmamızı sağlayacak. 5G ile yapılacakların sektör sektör ele alınması, hem sosyal hayatta hem ekonomide hem de üretimde oluşturacağı çarpan etkisinin tam olarak planlanması bizi yeni bir çağın eşiğine taşıyacak. 200 yıl önce kaçırdığımız endüstri ve teknoloji trenini yakalamak için bu fırsatı değerlendireceğimizi biliyorum. Yeni nesil teknolojilerde satın alan ve tüketen konumundan çıkarak, üreten ve liderlik eden bir konuma gelmek istiyoruz. Otomotiv sektörümüzü de bu vizyonla hareket etmeye davet ediyoruz. Başta Türkiye’de üretim yapanlar olmak üzere ülkemizde faaliyet gösteren tüm otomotiv şirketlerimizi merkezden gelen talimatları satış ofisinde yahut fabrikada uygulayanlar olmaktan fazlasını yapmaya davet ediyoruz.”