Otomotiv yazılımları ihracatı hayal değil
Temmuz ayında Gemlik’te temeli atılan ve çalışmalara başlanan elektrikli yerli otomobil fabrikasında zemin güçlendirme çalışmalarının devam ettiğini söyleyen TOGG’un CEO’su Gürcan Karakaş, “Avrupa da bizi yakından takip ediyor, hata yapma lüksümüz yok” dedi. Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Platformu (TEHAD) Başkanı Berkan Bayram, “Tüm dünyada giderek artan bir hızla elektrikli ulaşım önem kazanmakta, devletler tüm stratejik yatırımlarını özellikle pil üretimi ve çevreci araçlara yapmakta. Ülkemizin de Milli Otomobil Projesinin ‘Elektrikli’ olacağından yola çıkarak, öncelikle devlet kademesinde temsil edilebilmesi adına bir an önce Elektrikli Ulaşım Bakanlığı’nın kurulması önemli. Sonra da tüm büyükşehir belediyelerinde Elektrikli Ulaşım Daire Başkanlık’larının oluşturulması ve ilgili mevzuatların yasal açıdan ele alınarak hayata geçirilmesi gerek” dedi.
Fransa merkezli Türk firması Zifort Immatriculation ise QR kodlu plaka yöntemiyle emniyet güçlerinin işinin kolay hale gelmesini amaçlıyor. Zifort Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Demirbaş ‘’Geliştirdiğimiz sistemle birlikte emniyet güçleri tarafından QR kodunun okutulmasıyla aracın ruhsat, muayene ve sigortasının güncel olup olmadığı bilgileri anında görünürken, herhangi bir çalıntı araç durumunda ise hızlı bir şekilde müdahale edilebilmesine olanak sağlanıyor. QR kod sayesinde plakanın gerçek olup olmadığını da aynı zamanda tescil etmiş oluyoruz. Yerli otomobil atağıyla birlikte üretimi Türkiye’de gerçekleştirerek, ilk olarak yerli otomobilde bu yazılım sistemini kullanmayı hedefliyoruz. Ayrıca talepler doğrultusunda Türkiye’de oluşturacağımız üretim ağıyla bu teknolojiyi dünyaya ihraç edeceğiz” bilgisini verdi.
Küresel bir marka yaratmak istiyoruz!
Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD), ulaşım, güvenlik, enerji, sağlık, iletişim ve tarım başlıklarında Dijital Dönüşüm dikeylerini ele aldığı TESİD Sohbetleri’nin ikincisini gerçekleştirdi. “Akıllı Yaşamda Mobil, Elektrikli, Bağlantılı ve Otonom Platformlar” konusunun ele alındığı açılışını TESİD Başkanı C. Müjdat Altay’ın yaptığı etkinliğin konuğu ise TOGG CEO’su M. Gürcan Karakaş oldu. TESİD Başkanı Altay, “Sanal ortamı elektronikten ayrı düşünemeyiz. Elektronik sektörü, bu açıdan tüm dikeyler için bir kaldıraç rolü üstleniyor. Bu pandemi döneminde de gördük ki; elektronik sektörü yaşamsal bir role sahip. TESİD olarak çalışmalarımızı akıllı yaşam ve nesnelerin interneti başlığı altında topladık ve TOGG Platformu ile işbirliği yapıyoruz” dedi. Gazeteci Hakan Güldağ‘ın sorularını yanıtlayan TOGG CEO’su Gürcan Karakaş ise global pazarda da adından söz ettiren bir marka yaratma hedefine dikkat çekerek, şöyle devam etti:
“Türkiye’nin, küresel rekabette akıllı teknolojiler üreten markası olmak istiyoruz. Bizim yaklaşımımız her şeyden önce fikri mülkiyeti tamamen bize ait olan ürünler sunmak ve bu fikri mülkiyeti Türkiye’nin girişimi TOGG ismi ile harmanlamak. Bunu sağladıktan sonra dünyanın herhangi bir yerinde lisans ve üretim süreçlerini gerçekleştirebilirsiniz. Bu sürece başladığımızda benimsediğimiz yerli, milli ve özgün mottolarının dengeli olması şart. Bu bağlamda TOGG otomobillerinde yüzde 51 seviyesinde bir yerlilik hedefi belirledik. Bu oranı ilerleyen süreçte yüzde 68 seviyesine çıkarmak istiyoruz. Zamana karşı yarışıyoruz. Burada ciddi bir fırsat penceresi var, ama çok hızlı bir şekilde çalışarak bu fırsatı değerlendirebiliriz. Bu süreçte hem yetkinliği hem iştahıyla bizi destekleyen, dengeleyen ve ileri götürecek çözümlere ihtiyaç duyuyoruz. Bu nitelikteki firmalarla da işbirliği içerisindeyiz.”