Oyun dünyası artık herkesin hayatında
Yeni haftadan selamlar,
Mektubuma yine sağlık odaklı bir haberle açılış yapıyorum. Bu haftaki tavsiyem kuşburnu. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet, Fitoterapi Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili de kış döneminde güçlü antioksidan yapısıyla öne çıkan kuşburnunu doğru demler ve abartmadan tüketirsek sağlığımıza birçok faydası olacağını belirtmiş. Günde iki fincan kuşburnu çayı ve bir yemek kaşığı şekersiz kuşburnu marmeladı beslenme planlarımızın bir parçası olmalı. Çünkü kuşburnu bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kabızlığı önlüyor, kötü kolesterolü düşürüyor, kansere karşı koruduğu gibi kanın pıhtılaşmasını sağlıyor, üstüne bir de cildi güzelleştiriyor. Daha ne olsun… Ekleyeyim: Dizde sıvı kaybı ve kireçlenmeye faydalı ve akabinde gözleri de koruyor. İçmezsek bizim ayıbımız…
Sen pek seversin online alışverişi… Yeni nesil teslimat sistemi Pit Start’ın Kurucusu Deniz Cem Altaca, tüketicileri e-ticaret sitelerinden alışverişe iten sebepleri sıralamış. Bu noktada zaman tasarrufu, evden çıkmadan oturduğumuz yerden alışveriş yapma rahatlığı, yorulmadan ayağımıza gelen hizmet, ürün çeşitliliği, ürünler ile ilgili yorumları görebilme, ürün karşılaştırmaları, teslimat kolaylığı gibi unsurlar bizi doğal olarak online alışverişe çekiyor. Avantajlı fiyatlar, indirim seçenekleri yakalamak, aynı gün teslimatla ürünlere hemen kavuşabilmek, bir de kalabalık alışveriş merkezlerinde vakit yitirmeme kolaylığı var. İşte bu nedenlerle, giderek daha çok insan alışverişini online yapıyor.
Bu konudaki veriler de bu yorumumu doğruluyor. Hepsiburada, Türk halkının 2016 online alışveriş tercihlerini açıklamış. Buna göre, internetten alışverişte teknoloji ürünleri ön plana çıkarken akıllı telefonlar ilk sırada. 2016 boyunca internet üzerinden en çok satın alınan ürünlerde bebek bezi ve el halteri, yani dambıl gibi ürünlerin ilk 10 içine girmesi ise enteresan. Aslında git gide ‘her şeyi’ internetten alma alışkanlığının gelişiminin göstergesi…
Sıra bu haftanın çevresel gündeminde. Açılışı tüm şirketlerde özendirici olmasını dilediğim bir haberle yapıyorum. Madem eğitim şart, çevre de buna dahil. Enerjisa, “Enerjini Koru” tasarruf kampanyasına çocuklar için hazırlanan Enerjimi Koruyorum mobil oyunu ile devam ediyormuş. Enerjisa’nın çizgi karakteri Pozitip ile oyunun kahramanı olan çocuklar, enerji verimliliğini öğreniyor. Enerjisa, ‘Dünyanın Enerjisini Ben Koruyorum!’ sloganıyla ilköğretim çağındaki çocuklar için 2010 yılından itibaren hayata geçirdiği ‘Enerji Verimliliği Eğitimleri’ sosyal sorumluluk projesi ile bugüne kadar 520 okuldan yaklaşık 250 bin öğrenciye ulaşmış. Şimdi de Enerji Verimliliği Eğitimlerini, hazırlanan bu mobil oyun ile tüm çocuklara anlatmayı hedefliyormuş.
Bu özendirici olmasını dilediğim haberin ardından, yine çevre ama bu sefer acı bir gerçekle karşındayım. Zira sulak alanların kaybı sadece canlıların yaşamını tehlikeye atmıyor, doğal afetlere de davetiye çıkarıyor. WWF-Türkiye, sel ve kuraklık riskine karşı sulak alanların artan önemine dikkat çekiyor. WWF-Türkiye, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü’nde sulak alanların afetleri önleyici özelliklerine dikkat çekmiş. WWF-Türkiye Doğa Koruma Yetkilisi Eren Atak da suyun verimli kullanılması, özellikle sulak alanları besleyen nehirlerde su kalitesinin korunması ve havza ölçeğinde planlama yapılması gerektiğine dikkat çekmiş. Bizler söylemiş olalım…
Bu gerçekler sonrası, iyisi mi biraz gezelim. Dünyanın önde gelen seyahat ve konaklama ürünü tedarikçilerinden MetGlobal Şirketler Grubu’nun seyahat sektörü profesyonellerine teknoloji ve rezervasyon çözümleri sunan markası HotelsPro, otel bilgilerinin daha hızlı aratılabilmesini ve daha hızlı rezervasyon yapılabilmesini sağlayan yeni arayüzünü acentelerin kullanımına sunmuş. Yenilenen HotelsPro.com, teknolojisi ve acentelere sunduğu yeni arayüzü ile daha zengin görsel ve bilgi içeriğine ulaşılmasına, üstüne bir de adres tabanlı arama gerçekleştirebilmesine imkan veriyor.
Oyun deyip geçmemek gerek. Yukarıda sana çevresel farkındalık için potansiyelini anlatmaya çalıştım, ama bu kadar değil… Netmarble EMEA CEO’su Barış Özistek, İstanbul Kongre Merkezi’nde 2-5 Şubat arasında düzenlen Gaming İstanbul Fuarı açılışı sonrası basın toplantısı düzenlemiş. Özistek, küresel oyun pazarının 110 milyar dolar olduğunu, bu pazarın 40 milyar dolarını ise mobil oyunların oluşturduğunu söylemiş. Türkiye’de de oyun pazarının yaklaşık 600 milyon dolarlık seviyeye ulaştığını belirten Özistek, “Artık oyun dünyası demek yerine, toplumun oyun oynadığından bahsetmemiz mümkün. Bu artışın temel sebebi mobil oyunların akıllı telefon ve tabletlerle toplumun her kesimine yayılması. Oyun kültürü 7’den 70’e herkesin hayatında” demiş.
Gündemde güvenlik olmadan olmaz, değil mi… Malum, ESET, bireysel kullanıcılarına 7/24 Türkçe destek sağlayan Türkiye’deki ilk ve tek antivirüs yazılım kuruluşu. 2014 yılından bu yana hizmet veren destek hattına ait verilere bakıldığında, kullanıcılar en çok Pazartesi günleri ve en çok da 13-15 saatleri arasında destek alıyormuş. En az destek talebi ise Pazar günleri, ki şaşırmam. Destek hattı ile ilgili detaylar www.eset.com/tr/support/bireysel-destek/ sitesinde veya derdin olmasın ama ilkyardım ESET Destek 0850 221 37 38 numaralı telefonda.
Mitsubishi Electric, endüstriyel robot teknolojilerine yön verecek mühendislerin yetiştirilmesi için üniversitelere Robot Eğitim Merkezi kurulmasına destek oluyor. Öyle ki, Mitsubishi Electric tarafından Doğuş Üniversitesi işbirliğiyle kurulan Endüstriyel Otomasyon ve Robot Teknolojileri Eğitim Merkezi’nde teorik derslerinin uygulamasını gerçekleştiren öğrenciler, daha önce dans ettirdikleri robota şimdi de insanla karşılıklı satranç oynatmayı hedefliyormuş.
Sırada ödül, daha doğrusu ödül odaklı bir haberim var. Dünyada 45 ülkede faaliyet gösteren Interactive Advertising Bureau’nun Türkiye merkezi IAB Türkiye’nin düzenlediği MIXX Awards Türkiye 7 yıldır dijital dünyanın nabzını tutuyor malum. Bu yıl teması #BenimDünyam olan MIXX Awards için başvurular başlamış ve 24 Şubat’a kadar da devam edecek. MIXX Awards’ta; “Marka Yöntem ve Araçları” ve “Marka Strateji ve Hedefleri” ana başlıkları altında toplam 27 kategori var. Yarışmanın kuralları, değerlendirme ve ayrıntılı bilgi için yenilenen MIXX Awards Türkiye web sitesi www.mixxawards-tr.org ziyaretini bekliyor.
Samsung Electronics, 16. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali kapsamında, sanal gerçeklik ve interaktif hikâyeler sergisi !f Yarın’ın resmi sporsoru olmuş ve Samsung Gear VR deneyimi ile seyircileri sanal gerçeklik dünyasına davet ediyormuş. 17-26 Şubat tarihlerinde Bomontiada Alt Sanat Mekânı’nda deneyimlenebilecek sanal gerçeklik ve interaktif hikâyeler sergisi !f Yarın kapsamında seyirciler, son yılların ses getiren çalışmalarını Samsung Gear VR deneyimi ile ücretsiz izleyebilecek. Küratörlüğünü, yönetmen ve MIT Media Lab araştırmacılarından Deniz Tortum’un üstlendiği Sanal Gerçeklik ve İnteraktif Hikâyeler Sergisi’nde son yılların en iddialı 13 eseri bir araya geliyor. Sinemaseverler; “Ben, Philip” ile bilimkurgu yazarı Philip K. Dick’in suretinin kullanarak yaratıldığı Phil isimli Android’in gözünden geleceğe bakabilecek. Felluce’de sokaklarında çekilmiş ilk 360 derece VR deneyimi “Felluce Kuşatması”nı izleyebilecek. “Göçebeler” ile göçebe toplulukların günlük yaşamlarına tanıklık edebilecek. “Hayvanların Gözünden” ile ormandaki 4 farklı canlı türünün gözünden ormanları keşfedebilecek. Daha fazlası için www.ifistanbul.com sitesine baksan fena olmaz, ne dersin.
Bu hafta da bu kadar olsun, yeni bir gündemde buluşalım,