Oyun girişimleri küreselde büyüyecek
Game Factory ve bir grup yatırımcının işbirliğiyle Şubat 2021’de resmi olarak bağımsız bir girişim stüdyosu kimliğiyle faaliyetlerine başlayan Games United, ‘kurucu ortak’ altyapısı ve ‘girişim stüdyosu’ modeli ile yeni oyun girişimleri yaratmayı hedefliyor. Games United Genel Müdürü Murat Kahraman; “Geleneksel yatırım şirketlerinden farklı olarak, yeni kurulan ya da erken aşama oyun stüdyolarına başlangıç sermayesi desteğinin yanı sıra takım kurma, strateji, iş geliştirme gibi hizmetler de sağlıyoruz. Bu kapsamda Şubat 2021’den Haziran 2021’e kadar kurucu ortak olarak 8 stüdyoyu hayata geçirdik. 2021 sonuna kadar üniversite işbirlikleri ve kuluçka merkezleri aracılığıyla 16 stüdyoyu kapsayan bir ekosistem yaratacağız. Games United’ı 2023’e kadar Avrupa’da kendi alanında en büyük dijital içerik odaklı oyun girişim stüdyosu haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi.
En iyi oyunların geliştirilebilmesi amacıyla stratejik yön ve sermaye sağlayarak oyun girişimleri oluşturan bağımsız bir girişim stüdyosu olan Games United, yeni kurulan ya da erken aşama oyun stüdyolarına başlangıç sermayesi desteğinin yanı sıra takım kurma, strateji, iş geliştirme gibi hizmetler sağlıyor. Games United, geleneksel yatırım şirketlerinden farklı olarak, oyun girişimlerine ‘kurucu ortak’ olarak girerek stüdyo operasyonlarında da kendi ekibi ile aktif olarak görev alıyor.
Ekosistem giderek büyüyecek
Geleneksel ‘stüdyo-yayıncı’ ilişkisini, ‘girişim stüdyosu’ ile değiştirdiklerini, Games United olarak oyun sektöründe ses, veri analizi, içerik odaklı oyun geliştirme gibi bazı bileşenlere de yatırım yapmayı planlandıklarını aktaran Murat Kahraman, şöyle devam etti:
“Türkiye’de oyun sektörünün atağa kalktığı bu dönemde, özellikle yeni oyun girişimlerinin doğru şekilde hayata geçirilmesi, başarılarımızın devamı için önemli. Game Factory’den gelen deneyim ve kaynaklarımızla Games United olarak erken aşama oyun girişimlerine sadece yatırım veya destek vermiyor, bu girişimlerle birlikte çalışan bir ortak olarak yanlarında bulunuyoruz. Bugüne kadar ‘kurucu ortak’ olarak hayata geçirdiğimiz 8 stüdyo, şu an aktif olarak oyun geliştirmeye devam ediyor. Bu yıl sonuna kadar hedefimiz en az 16 stüdyoluk bir ekosistem yaratmak ve tüm dünyaya örnek olacak bir başarı hikayesini hayata geçirmek. Önümüzdeki 7 ay içerisinde 8 hypercasual stüdyo kurulumu, 40 prototip üretimi, 1 casual oyun üretimine başlangıç, oyun dışında iki içerik üretim odaklı firma satın alınması, oyun içi veri analizi için Ar-Ge çalışmalarına başlanması, iki yeni üniversite ile kuluçka merkezi kurulması, Avrupa ve Asya’da iş geliştirme bağlantılarının kurulması ve Aralık 2021’de pre-seed hisse ihracına başlanması hedeflerimiz var.”
Games United’ı 2023’te Avrupa’nın en büyük içerik odaklı oyun girişim stüdyosu olarak konumlandırma vizyonuyla ilerlediklerini söyleyen Games United Yönetim İcra Kurulu Üyesi Ali Yılmaz ise Türkiye’nin özellikle hypercasual oyun üretiminde elde ettiği başarıyı sürdürülebilir hale getirmek, sektörün içindeki diğer paydaşlarla daha sistematik şekilde çalışarak farklı alanlarda uzmanlık geliştirmek, 2022 başında yurtdışı ofisleri devreye alarak Seri A hisse ihracına başlama hedefine vurgu yaptı.