OYUN PAZARI KATLANARAK BÜYÜYECEK
Yapay zekâ, büyük veri, nesnelerin interneti gibi alanlarda dünya çapında yaşanan gelişmeler hemen her sektör tarafından hızla benimsenmekte. Hatta şirketler bu gelişmelerin sunduğu olanakları rekabet gücüne dönüştürmek için bizzat kendileri teknoloji ve Ar-Ge yatırımları ile bu gelişime öncülük etmekte. Her yeni gelişme geleceğe yatırım yapan şirketler tarafından yeni gelir oluşturmak, müşteri deneyimini iyileştirmek için kullanılıyor ve iş yapış modellerimiz dönüşüyor. Bu yorumu yapan Monster Notebook Kurucu ve CEO’su İlhan Yılmaz’ın belirttiği gibi, son yıllarda hızla büyüyen global oyun pazarı da bu gelişmelerle iç içe. “3D tarama ve yüz tanıma teknolojilerinin gelişmesi, önümüzdeki dönemde oyun karakterlerinin birebir oyuncuya benzetilmesini sağlayabilecek. Bunun yanında karakter, oyuncunun oyun oynarken yaptığı jest ve mimiklerinin aynını yapabilecek. Buna sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojilerinin sunduğu deneyimi de ekleyin” örneklerini paylaşan İhsan Yılmaz, yüksek hızda internet bağlantısı ve yüksek kapasiteli veri merkezlerinin online oyunlardaki saniyelik gecikmelere bile izin vermeyeceğini, anlık etkileşimin olduğu bir oyun ortamında bulunabileceğimizi de hatırlattı. Tüm bu yenilikler hesaba katıldığında, İhsan Yılmaz’a göre, oyun pazarının önümüzdeki süreçte katlanarak büyüyeceğine ilişkin tahminlerin ne kadar gerçekçi olduğunu da anlıyoruz.
“Bugün Türkiye’nin en bilinen oyun bilgisayarı markasıyız ve bunu müşterilerimize sunduğumuz memnuniyete borçluyuz” yorumunu yapan İhsan Yılmaz, “Müşteri memnuniyeti bizim için müşterilerimize verdiğimiz sözün arkasında durmak anlamına geliyor. Verdiğimiz söz ise en temelde ömür boyu birliktelik” dedi. Bu sözü tutabilmek için sektörde yaşanan gelişmeleri çok iyi okumak durumunda oldukları gerçeğine de işaret eden İhsan Yılmaz, stratejilerini şu sözlerle anlattı:
“Oyuncuların rekabeti, aslında sektördeki oyuncuların rekabetini de belirliyor, dolayısıyla oyunlar dönüştükçe biz de dönüşmek zorundayız. Eskiden müşterilerimizin en çok ihtiyaç duyduğu şey dayanıklı ve yüksek performanslı donanım iken, artık yüksek düzeyde oyun deneyimi anlık etkileşimler, mobilite, gerçekçi oyun tasarımları önem taşıyor. Bu anlamda sektörün nabzını olabildiğince iyi okumaya, oyunu ve oyuncuyu en güçlü şekilde desteklemeye gayret ediyoruz. Yapay zekâ, bulut teknolojisi, büyük veri, Endüstri 4.0 gibi alanlarda gerçekleşen her yeni gelişme global bilişim sektörünü daha da büyütüyor. Türkiye perspektifinden baktığımızda ise sektör maalesef istediğimiz yerde değil, ama son yıllarda ülkemizden bazı şirketlerin, kamu kuruluşlarının ve kişilerin bizzat aktif ve üretici bir rol üstlendiğini görüyoruz -ki bu çok umut verici. İstenilen seviyeye gelmemiz için yerli ve milli teknolojiler, Ar-Ge yatırımları, istihdam yatırımları sektörün gelişimi için ne kadar önem taşıyorsa, işbirliği de o kadar önemli. Bilişim Zirvesi’19 bu anlamda paylaşımın ve işbirliğinin tesis edilmesine ortam hazırlayacak.”