Oyunlarda sessiz ve güçlü
AMD’nin R9 280 ve R9 290 gibi ekran kartları, Bitcoin madenciliği yapanların gözdesi haline gelerek ciddi bir satış başarısı elde etmeyi başardı. Nvidia’nın GT 900 serisi kartlarının piyasaya çıkmasından bir süre sonra AMD de bir sonraki nesle geçişini gerçekleştirerek Radeon 300’lerini piyasaya sürdü. R9 390, ilk modellerinden biri. Yıllardır AMD ekran kartlarını üreten PowerColor’ın R9 390 yorumu, PCS+ soğutucusuyla karşımızda.
3 fanlı soğutucu
PowerColor Radeon R9 390 PCS+, üzerinde 3 tane 70 mm’lik fan barındırıyor. Bu fanlar birbirinden bağımsız çalışarak ekran kartının gereken her noktasını ayrı ayrı soğutma görevi üstleniyorlar. Fanların hemen altında yer alan devasa soğutucu blokları, alt kısımlarında yer alan bileşenleri soğutmakla görevliler. Fanların bağlı olduğu kapak sağlam bir malzeme kullanılarak hazırlanmış. Ekran kartının arka tarafına da metal kaplanarak son derece sağlam bir yapıda olması sağlanmış.
28 nanometreye devam
R9 390, üzerinde biraz oynanmış Hawaii GPU’sunu kullanıyor. Grenada adı verilen yenilenmiş GPU, 28 nanometre teknolojisiyle üretilmiş. 2560 paralel işlemciye sahip olan GPU, 1010 MHz hızında çalışıyor. GPU’nun 2013’ün sonunda tanıtılan Hawaii’den çok da farklı olmaması biraz şaşırtıcı. Hatta asıl şaşırtıcı olan, mobil cihaz çipsetleri ve işlemci üreticileri 14 nanometreye geçiş yapmışken hem Nvidia’nın hem de AMD’nin 28 nanometrede takılıp kalmış olması.
PowerColor Radeon R9 390 PCS+’ın en dikkat çekici özelliği, üzerinde barındırdığı devasa bellek miktarı. Tam 8 GB belleğe sahip olan kart, bu bellekleri 6 GHz hızında çalıştırmayı tercih ediyor. Bellek bant genişliği ise 512 bit.
Performans testlerine baktığımızda, R9 390’ın genel anlamda pek çok sentetik testte ve oyunda, R9 290X’i geride bıraktığını görüyoruz. Fakat bazı testlerde kafa kafaya sonuçlar da elde edilebiliyor. 8 GB RAM, R9 390’a yüksek çözünürlükte büyük avantaj sağlıyor.
Son derece sessiz
R9 390 PCS+’ın yan tarafında biri 8 pinli diğeri 6 pinli olmak üzere 2 tane PCIe güç bağlantısı yer alıyor. 275 Watt güç tüketen ürünü satın alırken güç kaynağınızın yeterliliğini de göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz.
Ürünün 3 fanlı PCS+ soğutucusu fazlasıyla iyi iş çıkarıyor. Yük altındayken bile çok fazla ses çıkarmayan ekran kartı, boşta kaldığında fanlarını kapatıyor. Masaüstünde çalışırken çoğu zaman bu fanlar kapalı duruyor; pasif soğutma yeterli oluyor.
PowerColor Radeon R9 390 PCS+, 1400 lira seviyesindeki fiyat etiketi göz önünde bulundurulduğunda satın alınabilecek bir kart. Orta – üst seviye bir ekran kartı almayı düşünüyorsanız bu karta yönelebilirsiniz. Fakat elinizde hali hazırda bir PowerColor Radeon R9 290X varsa bu karta geçiş yapmanıza çok da gerek yok. PowerColor, özellikle malzeme kalitesi farkıyla diğer markaların bir tık önüne geçebiliyor.