Oyunun kurallarını mobil teknolojiler şekillendiriyor
Mobil hayat tarzı tüketiciyi etkilediği gibi kurumların çalışma yöntemlerini de değiştiriyor. “Her yerde- her zaman” paradigması iş yapma alışkanlıklarını, beklentileri ve veri paylaşım temayüllerini yeniliyor. Dolayısıyla kurumsal şirketlerin rekabetçilikleri de mobil teknoloji uygulamalarını ne kadar içselleştirdikleri ile bağlantılı hale geliyor. Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin’in verdiği bilgilere göre kurumsal düzeyde mobil iletişimin gereklilikleri ile tüketici pazarındaki gereklilikler farklı. Rağbet gören veya talep edilen hizmetler ve uygulamalarda farklı fonksiyonalitelere sahip. Dolayısıyla, kurumlar bir yandan hizmet verdikleri müşterilerinin mobil alışkanlıklarını gözetmek ve onlara uygum sağlamak, diğer yandan da kendi iç iletişim ihtiyaçlarını karşılayacak mobil çözümler geliştirmek/tedarik etmek durumundalar. Takdir edersiniz ki mobil hayat tarzının dinamik şekilde hızla evrildiği bu dönemde oldukça zorlayıcı bir iş hedefiyle karşı karşıyalar.
Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Teknoloji kullanımının artırılması, internete hızlı erişim, mobil teknolojilerin yaygınlaştırılması hemen hemen her ülkenin öncelikli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Gelişen teknolojiler kurumların hayatına önemli bir katkı sağlayarak, onlara sektörlerinde fark yaratacak, hizmet kalitelerini yükseltecek bir açılımı da beraberinde getiriyor. Kablosuz teknolojiler, bir yandan çalışanlarının ulaşılabilirliğine ya da mekandan bağımsız çalışabilmelerine yönelik fayda sağlarken; bununla birlikte daha efektif bir çalışma ortamı yaratacak. Bu teknolojiler, hem çalışanı hem de kurumu gözeterek; iletişim maliyetlerini düşürmeye, tasarruf boyutunu da güçlendirmeye yönelik katkılar sağlayacak.”
Fujitsu Türkiye ve Balkanlar Genel Müdürü Halit Zaim de konuyla ilgili olarak, “Kablosuz teknolojiler kurumların faaliyetleri için büyük kolaylıklar sağlıyor. Kullananlar açısından ergonomik tasarımların sağladığı çalışma kolaylığı iş verimini artıran önemli bir etken olarak değerlendiriliyor. Şirketin genel olarak elde ettiği mobilite ve hareket serbestliği bütün operasyonlarda hızı ve verimliliği yükseltirken, güvenlik de bir diğer fayda unsuru olarak öne çıkıyor. Sonuçta şirketlerin rekabet gücü önemli ölçüde artıyor. Türkiye’deki tüm kurumların bu teknolojiyi daha çok kullanması gerektiğine inanıyor ve bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Kablosuz iletişim teknolojisi son yıllarda devrim geçirdiğinin altını çizen ZyXEL Türkiye Ürün ve İş Geliştirme Müdürü Şamil Doğan da şunları kaydetti:
“Kurumlar ve şirketler için özellikle WiFi kablosuz çözümler büyük bir önem taşıyor. Bu teknolojiyi kullanmayan şirket artık kalmadı diyebiliriz.
Kablosuz teknolojiler, kurumsal anlamda çok önemli oranlarda verimlilik artışı ile eş anlamlı diyebiliriz. Çalışanlar yerden bağımsız akılı telefonları ve dizüstü bilgisayarlarıyla şirket içi iletişimde esnek çalışma olanağı kazanıyor. Bunun yanı sıra zaman ve maliyet açısından sağlanan tasarruf da işletmelerin kablosuz teknolojileri neden tercih etmeleri gerektiğini açıkça ortaya koyuyor.
Kablosuz ve mobil iletişim, iş süreçlerinin hızlanması, kolaylaştırılması ve zamanın verimli bir şekilde kullanılması için, şirketler açısından giderek vazgeçilmez oluyor. Şirket dahilinde veya dışarıda, kablosuz olarak da, kablolu ağlar kadar güvenli bir şekilde ve düşük maliyetlerle gerekli kaynaklara erişim sağlanabiliyor. Netaş CTO’su Necmi Ön, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
“Büyüme esnekliği ve gelişen video, ses, data ihtiyaçlarına cevap verebilen mobil altyapılar, şirketler açısından büyük önem taşıyor. Bu alanlarda çözümler sağlıyoruz. Kablosuz ağ sistemlerinde edindiğimiz uzmanlık sayesinde, gerekli mimarinin oluşturulması, müşteriyle birlikte ihtiyaçların belirlenmesi ve bu ihtiyaçları karşılayacak yapının uçtan uca sağlanması gibi alanlarda çalışıyoruz. Müşterilerimize hem teknik hem de operasyonel anlamda destek veriyoruz.”
Kablosuz ağlardaki girişim problemini çözebilmek amacıyla her kullanıcıya ayrı bir frekans aralığı atayarak özel bir iletişim sağlanması için kablosuz anahtar kavramının ortaya çıktığını belirten KoçSistem İletişim Teknolojileri ve BT Güvenlik Çözüm ve Hizmetleri Grup Yöneticisi Orhan Düz, şu bilgileri verdi:
“Ama bu uygulama henüz kullanılmıyor. Kablosuz cihazlardaki iletişimin aynı anda hem veri alımı hem de veri gönderimi şeklinde olabilmesi için cihazlarda bulunan radyo ünitelerinin sayısı artırılmaktadır. Geliştirilen MIMO (Multiple input- multiple output) teknolojisi ile aynı anda veri alımı ve gönderimi yapılabilmektedir. GSM operatörleri yoğun kullanıcının bulunduğu konser ve spor karşılaşmaları gibi noktalarda aşırı veri trafiğine maruz kalınması sonucu servis sağlanamaması problemini de GSM trafiğini kablosuz ağ üzerine kullanıcıların herhangi bir özel işlem yapmaksızın otomatik olarak aktararak çözmektedir.”
Deloitte Türkiye Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Endüstri Lideri ve Ortak Tolga Yaveroğlu’nun verdiği bilgilere göre; yapılan araştırmalar özellikle küçük şirketlerin rekabetçiliklerini ve verimliliklerini korumak için kablosuz iletişimin önemini vurgulamakta. Çalışanların, iş arkadaşları ve müşterileriyle iletişim halinde olmasını ve şirket verilerine uzaktan erişebilmesi kurumlar ve şirketler için en temel faydayı oluşturuyor. Ayrıca kablosuz teknolojilerin sunduğu platformlar, yaratıcı ve yenilikçi çözümleri kolaylaştırdığı için kurumların katma değerli çözümler sunmasına ve operasyonel maliyetlerinin düşmesini sağlamakta.