Özel sektör, Ufuk 2020’ye katılmalı
‘Ufuk 2020’de Türkiye Projesi’nin ‘Açılış Etkinliği’ 28 Ocak tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi. 2 milyon 750 bin Avro bütçesiyle ‘Ufuk 2020’de Türkiye Projesi’; Türkiye’nin bilim, teknoloji ve yenilikler alanında kapasitesini güçlendirmeyi ve ‘Türkiye Araştırma Alanı’nın, ‘Avrupa Araştırma Alanı’na bütünleştirilmesini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Avrupa Birliği Çerçeve Programları’nın Türkiye’deki Ulusal Koordinatörü Hakan Karataş açılış konuşmasında, Ar-Ge geliştirmenin en önemli yolunun uluslararası faaliyetlerden geçtiğine dikkat çekerek “Bilim alanında uluslararasılaşma artıyor. Hedef pazar için iş birlikleri şart. Özel sektörün projelere katılımı yetersiz, projelere daha çok üniversiteler katılıyor. Önümüzdeki dönemde özel sektörün katılımını artırmayı hedefliyoruz. Bu noktada, üniversite-sanayi iş birliği önemli. Üniversitelerin de sanayiyi itmesini bekliyoruz” açıklamasını yaptı.
Performansı artırmak için Ufuk 2020’de yol haritası ortaya koyduklarını kaydeden Karataş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Destek-Ödül Programı geliştirdik. Projelere katılımı yükselterek Türkiye’nin liderlik kapasitesini artırmayı hedefliyoruz. TÜBİTAK olarak Ufuk 2020 odaklı her türlü yurt dışı organizasyonun seyahat maliyetlerini karşılıyoruz. TÜBİTAK Ulusal Koordinasyon Ofisi ile birebir mentörlük hizmeti verip destek vermeye çalışıyoruz” dedi.
‘Ufuk 2020’de Türkiye Projesi’ nedir?
TÜBİTAK faydalanıcılığında yürütülecek projenin hedefi, Türkiye’den kurum ve kuruluşların, ‘Araştırma ve Yenilikler’ alanında Avrupa Birliği Çerçeve Programı olan; Horizon 2020 – Ufuk 2020’ye katılımının artırılması. Proje; Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse ediliyor. Projenin sözleşme makamı; Merkezi Finans ve İhale Birimi. 7 yılı kapsayan (2014-2020) Ufuk 2020 Programı, özel sektörü da cezbedecek yaklaşık 80 milyar Avro bütçesiyle Avrupa Birliği’nin en büyük Araştırma ve Yenilik programı. Laboratuvarlardan pazarlara büyük fikirler vasıtasıyla yenilikler, buluşlar ve ilkler vaat etmekte. TÜBİTAK, AB Çerçeve Programları’nın Türkiye’deki koordinasyonundan sorumlu kuruluş olarak hizmet veriyor.